Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia biegów A4 2.0TFSI - Tiptronic vs DSG (stronic A3 8P)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Panowie i Panie, mam bardzo poważny dylemat (albo niepoważny).

Chodzi mi o skrzynię biegów. Obecnie jeżdżę automatem 2.0TDI Multitronic... Przyzwyczaiłem się do skrzyni automatycznej i teraz szukam nowego auta również automat.

Konkretnie mam upatrzone A4 B7 2.0TFSI TIPTRONIC. Dziś rozmawiałem z "jednym gościem" i odradził mi pchać się w tiptronic, ponieważ jak twierdzi jest to przepaść do DSG, która chodzi o niebo lepiej. I tutaj padła propozycja A3 8P 2.0 TFSI S-tronic.

Pytanie zasadnicze, czym tak naprawdę różnią się te skrzynie biegów TIP od DSG oraz czy rzeczywiście jest taka przepaść w komforcie i szybkości przełączania, inteligencji skrzyni itp....

Dodam tylko, że auto będzie szło na mod 300+ km - jeśli ma to znaczenie w ogóle.

Proszę Was o pomoc, bo w sumie nie wiem teraz gdzie "uderzyć" - miałem okazję jeździć DSG bardzo mi się podobało. Niestety okazji TIP-em nie miałem.

Pozdrawiam

Szymon

Opublikowano

Witaj!

Kolego Tiptronic to przekładnia automatyczna hydro-kinetyczna,

podczas gdy S-tronic to skrzynia dwu-sprzęgłowa.

Tiptronic uchodzi za bezawaryjny. Znosi wysoki moment obrotowy ale wolniej zmienia biegi.

Jest możliwość zmiany biegów manualnie.

Skrzynie dwusprzęgłowe niestety bywają awaryjne.

Pada w nich tzw. mechatronika.

Gorzej znoszą wysoki moment obrotowy.

Ale za to są b.szybkie.

Z automatów w A4 B7 nie występuje S-tronic tylko tip-tronic lub multitronic (CVT).

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź i wyjaśnienie sprawy, więc chyba zostanę przy opcji A4 2.0TFSI :)

Opublikowano

Witaj!

Kolego Ta A4 2.0 TFSI to Quattro ?

Bo jeśli nie to tam najprawdopodobniej siedzi Multitronic (CVT) a te niestety po ok. 200 tys przebiegu miewają awarie poczytaj na forum.

Tiptronic był ale w 2.0 TFSI Quattro ,

Pozdrawiam!

Opublikowano

Tiptronic był ale w 2.0 TFSI Quattro

8 biegowy tip z 2.0tfsi jest montowany takze w s5 na USA i podobne skrzynie siedza tez w c7 3.0TFSI, sa bardzo wytrzymale i zmieniaja biegi wiele szybciej niz tradycyjne tipy.

Zadzwon do dobrych serwisow skrzyn biegow, powiedza ci ile naprawiaja S-tronickow.

Opublikowano

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/373610-audi-a4-b9-20-tfsi-252-km-quattro-s-tronic-s-line/page-3

Poprzednie bylo 3.0 ale nie quattro, ale za to 8 biegowa skrzynia, tym razem jest quattro o ktorym marzylam, ale my w Niemczech mamy mozliwosc dwoch wersji slabszej 218 PS i taka mam ja, a silniejsze quattro o prawie 5000 € drozsze niestety, a wtedy ma 272 PS czego i tak nie ma gdzie wykorzystac, a w Polsce to juz szczegolnie, pewnie satysfakcja w swiadomosci z posiadania jest zarombista, ciagle jednak dla mnie jakos nieosiagalna, bo wolalam inne dodatki, jakis pulap byl wynaczony Co do jazdy to mnie jesli chodzi o przelozenia jezdzilo sie lepiej z tamta skrzynia, byla plynna, zrywna, a tutaj szarpie, auto ma sportowy charakter i jezdzi sie zupelnie innaczej. Zeby bylo plynnie trzeba jechac na Eco ( jedyny co to napewno wtedy mniej pali).

wiedzialam ze bede miala taka skrzynie, zamawiajac tyle doczytalam, nie wiedzialam ze bedzie az taka roznica w jezdzie, ale moze sie przyzwyczaje

To wrażenia forumowej koleżanki z porównania skrzyń montowanych w A4 B8 (tip) i B9 (s-tronic/dsg).

Ale jeśli wspomniała, że miała poprzednie A4 bez quattro to był to multitronic a nie tiptronic... :hi:

Fakt faktem jeśli wierzyć jej wrażeniom to nawet w najnowszym B9 ta skrzynia (DSG) potrafi być dość nerwowa w normalnym trybie (nie eco).