Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprawa w sądzie Ugoda

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

W maju tego roku miałem stłuczkę oczywiście ubezpieczyciel zaniżył odszkodowanie .Założyłem sprawę w sądzie termin rozprawy w styczniu .Ubezpieczyciel chce iść na ugodę .W wycenie jaką robiłem u niezależnego rzeczoznawcy wynika ze zaniżyli naprawę o jakieś 12000 o a chcą dać 6500 plus koszty sądowe .Nie wiem co robić ?W tych kosztach jest też to co wydałem na rzeczoznawce i na założenie sprawy ?

Opublikowano

Trochę to "nie po polskiemu" napisałeś. Ubezpieczyciel zaniżył koszt naprawy o 12000 zł - tak stwierdził rzeczoznawca niezależny. Chcą obecnie dać 6500 zł prócz tej kasy którą już otrzymałeś, czy jak? "Plus koszty sądowe" - to właśnie jest niezrozumiałe, bo skoro ugoda, to chcą uniknąć kosztów sądowych. Chyba, ze chodzi wyłącznie o zwrot wpłaconego przez Ciebie wadium, oraz kosztu ekspertyzy.

Zakładając taki temat (nie ukrywam, jest interesujący), wypadało by wyjaśnić pewne kwestie:

- o jaki samochód chodzi i jego rok produkcji, (w profilu masz 2001, czyli b6, co wskazuje, ze mogła to być szkoda całkowita, biorąc pod uwagę, że o 12 tyś zaniżono koszt naprawy).

- na ile ubezpieczyciel oszacował koszt naprawy.

- ile wynosił koszt naprawy oszcowany przez niezależnego rzeczoznawcę, (różnica 12 tyś to sporo),

- jaki wybrałeś tryb likwidacji szkody (serwisowy, czy kosztorysowy),

- czy pojazd naprawiłeś, gdzie i za ile,

- czy ubezpieczyciel wypłacił odszkodowanie w kwocie odpowiadającej ich wycenie,

Wyjaśnienie tych kwestii pozwoli zobrazować całość tematu i może być pomocne dla innych.

Pozdrawiam. Henryk

Opublikowano
  • Autor

Auto jest warte 30000 wypłacili 6000. Niezależny rzeczoznawca wycenił szkode na 18000 czyli o 12000 za mało a chcą ugodę na 6500 .Tryb likwidacji wybrałem kosztorysowy .W e-mail od kancelarii jest napisane ubezpieczyciel proponuje zawarcie ugody i z tego tytułu chce zapłacić kwotę 6500+koszty procesu .A moje koszty to wadium, rzeczoznawca i jakaś wpłata do kancelarii w sumie 1400zł i teraz nie wiem czy to będzie 6500+ 1400?

Opublikowano

Auto jest warte 30000 wypłacili 6000. Niezależny rzeczoznawca wycenił szkode na 18000 czyli o 12000 za mało a chcą ugodę na 6500 .Tryb likwidacji wybrałem kosztorysowy .W e-mail od kancelarii jest napisane ubezpieczyciel proponuje zawarcie ugody i z tego tytułu chce zapłacić kwotę 6500+koszty procesu .A moje koszty to wadium, rzeczoznawca i jakaś wpłata do kancelarii w sumie 1400zł i teraz nie wiem czy to będzie 6500+ 1400?

Kolego jak sama nazwa wskazuje proponują ugodę, czyli porozumienie pomiędzy tobą a ubezpieczycielem. Dlaczego pytasz na forum co mają na myśli a nie ich ?? A co masz robić raczej nikt Ci nie powie bo Ty sam wiesz ile kosztowała Cię naprawa auta i czy będziesz stratny czy nie po zawarciu umowy. Zawsze możesz też jeszcze ponegocjować..

Opublikowano

Dlaczego pytasz na forum co mają na myśli a nie ich ?

Pyta, bo ma wątpliwości, czy się zgodzić.

A co masz robić raczej nikt Ci nie powie

Powie, bo sprawa sądowa jest na 100% wygrana, jeśli kosztorys niezależnego rzeczoznawcy został sporządzony poprawnie (nie jest naciągnięty).

Ty sam wiesz ile kosztowała Cię naprawa auta i czy będziesz stratny czy nie po zawarciu umowy.

To akurat nie jest istotne. Orzecznictwo sądów jest w tym przypadku jednoznaczne "ubezpieczyciel ma wypłacić odszkodowanie w kwocie pokrywającej szacowany pełny koszt naprawy i to niezależnie czy naprawa została dokonana, czy też nie" (poszkodowany może wszak sprzedać samochód w stanie uszkodzonym, a odszkodowanie i tak mu się należy).

Edytowane przez hak64