ThePanKot Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Witam, montuje właśnie webasto w swojej a4 i nie wiem gdzie wpiąć się z paliwem, widziałem w kilku poradnikach że można wpiąć się w przed listwę wtryskową tylko czy oby na pewno znajdujące się tam ciśnienie nie zaleje pieca ?
zomolek Opublikowano 4 Grudnia 2016 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Sam bym to zamontował do swojej b5 ale nie mam o tym pojecia Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Mario Opublikowano 5 Grudnia 2016 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam, montuje właśnie webasto w swojej a4 i nie wiem gdzie wpiąć się z paliwem, widziałem w kilku poradnikach że można wpiąć się w przed listwę wtryskową tylko czy oby na pewno znajdujące się tam ciśnienie nie zaleje pieca ? Uniwersalnym króćcem webasto do pobierania paliwa przez pompę paliwa
ThePanKot Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 5 Grudnia 2016 Witam, montuje właśnie webasto w swojej a4 i nie wiem gdzie wpiąć się z paliwem, widziałem w kilku poradnikach że można wpiąć się w przed listwę wtryskową tylko czy oby na pewno znajdujące się tam ciśnienie nie zaleje pieca ? Uniwersalnym króćcem webasto do pobierania paliwa przez pompę paliwa Posiadam coś w tym rodzaju : Tylko czy wpiąć się w przelew czy przed listwe ?
prezesik18 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Średnice tego króćca zgadzają się z przewodem który jest w naszych 1.8? Sam na dniach będę montował webasto i nie zdecydowałem się jeszcze jak się wepnę w układ chłodzenia z racji tego że mam lpg. Webasto będę montował z lewej strony za zderzakiem, mniej więcej pod zbiorniczkiem od wspomagania, z racji tego że będzie to właściwie pod reduktorem, zdecyduję się na wpięcie webasto w szeregu z reduktorem (webasto przed reduktorem). Nie jestem do końca przekonany czy to będzie dobra opcja, ale to najwyżej się przerobi Przewód odpływowy z listwy to ten zaznaczony?
ThePanKot Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 6 Grudnia 2016 (edytowane) Jeśli chodzi Ci o średnice przewodów paliwowych to owszem są 8mm a wąż do webasta ma 4mm ( wewnętrznie). Na zdjęciu zaznaczyłeś dolot a nie powrót w nadkolu to chyba najlepsze miejsce masz bo nie masz turbo jak ja i niestety mam tam iceka myślałem nad wsadzeniem tego w prawe nadkole ale ze względu na zainstalowany tam osuszacz klimy nie ma tam miejsca na takie rzeczy. Również miałem parownik koło pompy abs i obawiałem się tam jeszcze pchać webasto żeby nie zrobić sceny rodem z 1 czesci f&f gdy eclipse wyleciał w powietrze ale nie było gdzie tego wsadzić pozostało tam gdzie były montowane w serwisach, obydwa elementy udało się jakoś ożenić mimo że pod nimi jest istne spaghetti z węży chłodzących. Jeżeli chodzi o kolejność ogrzewania to wyciągnąłem trójnikiem wejscie z nagrzewnicy idzie ono bezposrednio do pieca, płyn pobieram zaś z magistrali za głowicą najpierw parownik potem chłodnica oleju tak aby silnik i parownik rozgrzewały się równomiernie. wypadało by jeszcze kupić bandaż termiczny i owinąć wydech webasta gdyż będzie on po milimetrach od przeowdów hamulcowych, wspomagania oraz gumy przegubu. Edytowane 6 Grudnia 2016 przez ThePanKot
prezesik18 Opublikowano 6 Grudnia 2016 Opublikowano 6 Grudnia 2016 To piec masz wpięty równolegle do odpływu PB z listwy? Ja właśnie wróciłem z garażu pomierzyłem wszystkie przewody. Znalazłem też niemiecką instrukcję montażu do mojego BW50. Jeśli chodzi o zasilanie w PB, to wpinam piecyk szeregowo do przewodu powrotnego benzyny, także będą zbędne mi trójniki,a no i odziwo u mnie przewód od PB ma 8mm średnicy wewnętrznej.
ThePanKot Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 11 Grudnia 2016 Na razie jeszcze paliwa nie podłączyłem, u mnie jest to inaczej gdyż mam termo top'a a u ciebie jest bw50 które ma zasilanie przelewowe i piec napełnia się benzyną podczas pracy silnika i mnie paliwo jest dozowane pompką która powinna być teoretycznie puszczona z baku gdyż kabel do niej ma około 5m ale nie widzi mi się ani puszczac takiego wezyka ani zmieniać wkładu zbiornika bo nie mam wyjscia na webasto wiec albo podepne pod przelew albo ogarne jakiś zbiornik mały i tam będe lał, nie ma wyjscia. Webasto podłaczone, potwierdzam, thermo topy też można podpinac śmiało pod przelew bez potrzeby przerabiania wkładu pływaka ani ciągnięcia przewodów aż do baku. 1
prezesik18 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Powiedz mi czy nie masz teraz problemów z odpalaniem na PB? Mi się wydaje że chyba dłużej kręci zanim odpali, tak jakby mu paliwa trochę brakowało. Pompka paliwa u Ciebie działa po włączeniu zapłonu czy dopiero przy odpalaniu? Ja również już mam zamontowanie webasto, wpięte jak na schemacie niżej: Niestety na ten moment nie spełnia one swojej podstawowej funkcji - ogrzewanie wnętrza (muszę wpiąć się z reduktorem lpg i webasto szeregowo w "mały obieg" a nie równolegle).
ThePanKot Opublikowano 12 Grudnia 2016 Autor Opublikowano 12 Grudnia 2016 W naszych a4 z tego co pamietam pompa paliwa pracuje dopiero po zapłonie nie po kluczyku owszem zauważyłem że robi jeden obrót wałem więcej ale zdarzało mi się już mieć tak wcześniej - zaczęło się po modyfikacji ecu silnika czemu tak jest to zostawie specjalistom. Robiłem już próbę uruchomienia lecz też mam problem wejscie nagrzewnicy to ten wąż z prawej strony a powrót z lewej niestety przez org instrukcje źle to podłączyłem zamiast najpierw odpalić auto i zobaczyć którym płynie ciepło w moim przypadku teraz webasto ogrzewa blok silnika oraz nagrzewnice jednocześnie ale dopiero po bloku jednak po 10min pracy w srodku już się robiło przyjemnie a po dotknięciu chociażby głowicy silnika była gorąca, wyłączyłem webasto odpaliłem silnik i wtedy już leciało przyjemne ciepło a wskazówka od cieczy się zaczynała podnosić wiec na razie zostawię tak jak jest zobaczymy zimą jak sie nie sprawdzi to poprostu zamienie węże (pobieram płyn z magistrali przed chłodnicą oleju.
Rekomendowane odpowiedzi