Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

B8 2.0 TFSI Quattro S Tronic Stage2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

inny środkiem dmuchnie 1.4 przykładowo i bedziesz miał środkiem 450-470 Nm nic w tym nie dziwnego

plus paliwo i EGT leci... osobiście wolę mocniejszą gorę.

Powiem tak, całkowicie laickie rozstrzygnięcie - wystarczy obejrzeć filmiki z przyspieszeń.

na forum masz CCWA po sofcie u Rogala, tip nie ruszany i biegi zmienia szybciej od poprzedniej generacji DSG. Skrzynia pracowała naprawdę bardzo ładnie, sam byłem w szoku.

fakt s-troniki miały limiter na 400 nm i jak dla tunera nie chce sie ruszać softu skrzyni to zrobi płaskie jak stół 400 nm

dla niektórych to 10 minut minut po OBD, dla innego druga wizyta i co najważniejsze dodatkowa kasa.

Zmiana biegu jest może dzięki temu praktycznie nieodczuwalna, ale jak jeździłem tym autem wiele razy miałem trochę wrażenie że skrzynia działa podobnie jak Multitronic.

W BMW nawet w trybie Drive miałem zupełnie inne odczucia (w F10 525D czy F15 3.0D).

weź pod uwagę że skrzynia "czuje" soft silnika, identyczne konfiguracje a tylko inny soft silnika i już praca może być inne. BMW cóż.. w serii według mnie jeżdżą fajniej. Wątpię by soft w skrzyni był taki sam, musiałbym zapytać kumpla.

Edytowane przez marcin4x4

Opublikowano

U mnie w trybie D czy S zmienia tak samo biegi , natomiast manualnie jak sam przerzuca robi to dużo szybciej niż na D czy S , to jakieś słabe wrażenia masz bo w ogóle nie zachowuje się podobnie do multitronika to raz a dwa w bmw jeździłeś klekotem i każdy producent inaczej programuje skrzynie

Tak jak piszę Marcin skrzynia "czuje" soft silnika i sposób jazdy,

Edytowane przez maciek333

Opublikowano
  • Autor

Do oceny tego jak zachowuje się skrzynia w BMW z benzyną wystarczy mi już teraz filmik z youtube. Widzę, że zachowuje się tak samo jak w dieslu - czyli praktycznie w każdej sytuacji fajnie.

Opublikowano

To jest ta sama skrzynia tylko rożni się softem , mam gdzieś filmik 0-200 jak auto jeździło po samym sofcie tylko chyba trzeba wrzucić na youtube , postaram sie wrzucić i pokaże Ci jak zmienia biegi :)

Opublikowano
  • Autor

Ale to w trybie manual, z którego ja u siebie praktycznie nie korzystam. Bo nie ma takiej potrzeby.

Opublikowano

Nie zmienia to faktu że ta skrzynia jest bardzo fajna i pancerna :)

Opublikowano

w RS'ach siedzą tipy.. więc złe być nie mogą :) mi to prawdę mówić bez różnicy, cieszyłbym się z każdej opcji. Kiedyś myślałem że tylko s-tronik ale po jeździe kilkoma nowszymi tipami szybko zmieniłem zdanie. Jak komuś coś nie pasuje to zawsze można pogrzebać w sofcie, pole do popisu jest dość szerokie.

Opublikowano
  • Autor

Siedzą, bo coś dziwną politykę ma VW.

Tipy w tych grubo mocnych autach siedzą ze względu na przenoszony moment obrotowy.

W R8 wrzucili S Tronic.

W Porsche w całej gamie PDK. Chyba coś im się nie chce projektować kolejnego wariantu skrzyni.

Opublikowano

Siedzą, bo coś dziwną politykę ma VW.

Tipy w tych grubo mocnych autach siedzą ze względu na przenoszony moment obrotowy.

W R8 wrzucili S Tronic.

W Porsche w całej gamie PDK. Chyba coś im się nie chce projektować kolejnego wariantu skrzyni.

Politykę mają może i dziwną, ale szkoda że auta typu rs6 rs 7 nie mają procedury startu, jest to dużym minusem ale na plus że żywotność takiej skrzyni tiptronic jest wieczna można powiedzieć , a gdyby wsadzili jakis s-tronic wzmocniony na ten moment obrotowy to pewnie ileś startów z procedury i zaraz coś do wymiany

Opublikowano

komoornik

jakim cudem wyszło Ci 470nM ?

nie wiem czemu jednym 2.0tfsi pokroju CDNC wychodzi raz 280KM/470Nm a jednym 290KM/430Nm

Edytowane przez miecio7934

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem, ale możesz pytać tunera :)

Opublikowano

komoornik

jakim cudem wyszło Ci 470nM ?

nie wiem czemu jednym 2.0tfsi pokroju CDNC wychodzi raz 280KM/470Nm a jednym 290KM/430Nm

Widzę że co poniektórzy nie mają chyba pojęcia o tuningu , Nm zależy ile się środkiem dmuchnie , dmuchniesz więcej to masz wiecej nm i mniej plaski wykres , dmuchniesz po całośći dla przykladu 1.2 bara to bedzie Nm płaski ale będzie go mniej , wiekszość tunerów robi bardziej bezpieczne programy i Nm jest płaski , ale auto będzie dużo słabsze , ot cała filozofia

Opublikowano

Moment obroty bierze się z paliwa nie z "dmuchania", sam boost totalnie niczego nie da a w benzynach trzeba uważać na AFR.

Opublikowano

To oczywiste że im więcej dmuchasz to trzeba więcej paliwa polać, a samym zlaniem paliwem nie zrobisz dobrych wyników

Opublikowano

jak zalejesz paliwem to będziesz miał problemy z zapłonem (to nie jest diesel !), nie każdy się orientuje a pisanie że "wystarczy dmuchnąć" jest wysoce mylące. Niuta można podnieść nie ruszając dawki i turbo.

Widzę że co poniektórzy nie mają chyba pojęcia o tuningu

Opublikowano

a kto tu mówi o zalaniu paliwem , stroi sie po AFR tak jak pisałeś do tego zapłony itd ale tłumaczyć wszystko to chyba troche czasu by zeszło ,

"Moment obroty bierze się z paliwa nie z "dmuchania" " - Twoje słowa pierw piszesz że moment bierze sie z polania paliwem a teraz " jak zalejesz paliwem to będziesz miał problemy z zapłonem (to nie jest diesel !) " - więc albo o co innego Ci chodziło lub coś tam wiesz o softach ale nie do końca kumasz

Opublikowano

To oczywiste że im więcej dmuchasz to trzeba więcej paliwa polać, a samym zlaniem paliwem nie zrobisz dobrych wyników

Twoje słowa pierw piszesz że moment bierze sie z dmuchania a teraz
gdzie ja tak napisałem ?

dmuchniesz więcej to masz wiecej nm
Opublikowano

Źle napisałem miało byc z paliwa a nie z dmuchania mój błąd , ale moment w zadnych wypadku nie bierze się z paliwa , napisałeś że moment bierze się z paliwa a później że jak zlejesz paliwem to będą problemy z zapłonem.

Więcej dmuchasz , polewasz paliwem , zaplony ustawiasz i jest wtedy Nm

Opublikowano

Ilości cząstek tlenu od dawna dostarcza się zbliżone ilości, generalnie największy rozwój to układy paliwowe i tu są największe zyski. Im lepiej przepalona mieszanka tym zysk jest większy i niższe spalanie aby to zrobić potrzeba odpowiednio zaawansowanego układu wtryskowego. Gdy układ potrafił walnąć na dole bardzo dużym ciśnieniem zaczęto robić mniejsze ale bardziej agresywne sprężarki itd itd... a motorem napędowym jest tylko i wyłącznie podatek ekologiczny.

W dieslach można przedmuchać, można zalać silnik weźmie to na klatę, w benzynie nie możemy sobie pozwolić na żadne z powyższych, nie dojedziemy do domu.

Skracając tą historie uznajmy że piszemy o tym samym różnymi słowami.

Opublikowano

Dokładnie koniec historii :)