Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czytanie schematów Elektrycznych Instalacji samochodowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czesc czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć ( jak rolnikowi ) jak czyta sie schemat elektryczny instalacji samochodowej..

WRCLAGUNA ma baardzo dużo fajnych poradników jak, co i gdzie podłączyć .. ale za H.. nie umiem przeczytać tych schematów . Przykładowo 4Sp5taw.jpg

ZAaCffL.jpg

Dla mnie to jest czarna magia :// wiec bardzo proszę o jakąś pomoc . poradniki na internecie . cokolwiek z góry dzięki :)

Opublikowano

Cyferki w kwadratach i kółkach mają znaczenie. Tylko kurczę tak łatwo się nie wytłumaczy - ja się 5 lat w technikum elektronicznym uczyłem i mam dyplom a i tak musiałem takie rzeczy na własną rękę rozpracować - z tym że podstawy potrzebne.

Opublikowano

Sprawa jest w miarę prosta.

Po kolei:

- wszystkie prostokąty oznaczają sterowniki albo odbiorniki prądu/sygnałów. Każdy sterownik ma swoje oznaczenia (w prostokącie albo obok) - np. J431.

- po prawej stronie obrazka jest lista oznaczeń z wyjaśnieniami co jest co: J431 - Sterownik regulacji zasięgów reflektorów

- pomiędzy sterownikami poprowadzone są połączenia (czyli kable). Każdy kabel ma oznaczoną grubość i kolor, np.: 0.35 bl/ws = kabel o przekroju 0.35 w kolorach niebieski/biały (kolory są opisane w środkowej części obrazka)

- połączenia są doprowadzone do sterowników poprzez złącza (wtyczki). Przy każdym "wejściu" do sterownika jest opisane miejsce, np: T12g/4. W opisie po prawej stronie odnajdujemy T12g = złącze 12-stykowe. Więc kabel wpinamy w złącze 12-stykowe w pin nr 4.

Jeśli po przeczytaniu tego opisu dalej nie zrozumiesz co i jak, to chyba radziłbym nie bawić się z elektryką w samochodzie, bo możesz narobić sobie więcej problemów niż pożytku ;)

Przejrzyj sobie najpierw jakiś prostszy schemat, np:

2fba4b1e456c4993bd6b9a4dfc77a568.png

Edytowane przez sowiq

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam mogę pomóc w czytaniu schematów. nie są takie straszne jak by się wydawało

Edytowane przez pakito25

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

od witam,

mam pytanie odnośnie schematu do HL mógł by mi ktoś wytłumaczyć ile kabli mam poprowadzić i dokładnie z jakiego elementu do jakiego bo od niektórych miejsc wychodzą dwa kable i w dodatku jeszcze są jakieś połączenia pomiędzy nimi. 

z góry dziękuje 

21969836511_cbc9993189_o.jpg