Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Dziwne wycie, dźwięk na luzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio jak miałem zapalone auto na luzie, to jak się stoi z tyłu auta słychać dziwny dźwięk, tak jakby wycie.

Zauważyłem to jak spadł śnieg i musiałem poskrobać auto. Nie wiem skąd ten dźwięk dochodzi, to jest takie łuuuuuuuuuuu, i tak jakby ten dziwęk się nasilał. Nie mam pojęcia co może być przyczyną.

Proszę o pomoc.

Opublikowano

Może tłumik Ci się kończy :mysli: Trzeba by dokładnie zlokalizować dzwięk czy to jest z tyłu,z boku czy może z pod maski.

Opublikowano

Hm..

Może faktycznie to ten tłumik. Tylko zastanawiam się bo zaraz po odpaleniu auta jak jest na jałowym, to ten dźwięk się zaczyna po chwili i się natęza do pewnego momentu, potem już ten dźwięk zostaje, on jest taki "świdrujący". Jeśli to byłby tłumik to nie powinien on się nasilać jak będę gazu dodawać? A czy jest możliwość że to coś z dwumasem bo jestem prawie pewny że mam do wymiany?

Opublikowano

Zlokalizuj dokładnie źródło dzwięku wtedy będziemy się zastanawiać. Daj sobie czasu i czekaj aż sie rozgrzeje. tak to ciężko co kolwiek stwierdzić. :blink:

Opublikowano

Dzisiaj rano znowu skrobałem szybki i tak po 4 szybkach znowu się zaczęło. Idąc za źródłem dźwięku jestem na 90% pewien, że to z tłumika. Mam teraz pytanie, czy nie naprawiając go przez jakiś czas będę miał większe problemy?

Opublikowano

jeżeli to rzeczywiście tłumik to jak nic z nim nie zrobisz to hałas będzie się tylko nasilal. W szczególnych wypadkach może czasem się oderwać, ale to kwestia miejsca w którym jest przepalony. Tylko dziwne dla nie jest to że od razu po odpaleniu nie jest głośno. Myślę że to nie musi być tłumik. Może coś się poluznilo i wpada w wibracje.

Opublikowano

Może to "obiemka" na rurze. Mogła się poluzować.Rury się rozgrzewają i zaczyna drgać. Ale to tylko teoria.

Opublikowano

ok, dzięki za podpowiedzi, za pomoc, jak uda mnie się znaleźć trochę czasu to gdzieś na kanale to sprawdzę, narazie nie mam jak.

Pozdrowka

Opublikowano

Cięzko powiedzieć nie słysząc tego dźwięku, ale wydaje mi się że to turbawka sobie "świszczy",a te wg Ciebie natężenia słychac po otwarciu sie EGRu. Może nie masz kata i dlatego bardziej jest to słyszalne :wink4: