Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Zerwanie łańcucha rozrządu - przyczyny/skutki/objawy 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czołem

Temat czysto informacyjny.

Sytuacja przydarzyła się mojemu znajomemu.  Motor to 2.0 ALT.  Pod koniec lata silnik poszedł w kubeł. Uszkodzenie silnika przez pompę wody...  Pojeździł na nowym (używanym) motorze niecałe pół roku do momentu kiedy miesiąc temu samochód przestał zupełnie mu reagować na gaz w drodze do domu. Okazało się że łańcuch rozrządu z tyłu silnika .. pękł/zerwał się. Na jego szczęście miał na to odpowiednią gwarancję i auto poszło na reklamację. Miesiąc czasu samochodu nie widział na oczy. 

Teraz konkrety.

Po konsultacji szczegółowej z nim dowiedziałem się że łańcuch czy napinacz nie objawiał się żadnymi stukami czy warkotami przy zimnym rozruchu. Chodził równo. Odpalał bez problemowo. Pytałem dokładniej czy to nie czasem ślizgi napinacza nie były przyczyną tego zerwania. Uparcie odpowiedź kierowała się w stronę samego łańcucha ,że wyciągnięty, starość itp a napinacz był w prawie nienaruszonym stanie.

Uszkodzenia jakie wyrządziło:

-pękł wałek rozrządu

-prowadnica zaworu uległa uszkodzeniu

-zniszczyło jeden zawór

Oczywiście głowica poszła do planowania.

Jakie mogły być przyczyny jego zerwania? Przebieg silnika był gdzieś na poziomie 150 tyś km chociaż nie potwierdzony.  Zawsze sądziłem że to cholerstwo z tyłu objawia się zgrzytami i podobnymi dźwiękami. W moim pierwszym 1.8 bez turbo jak napinacz padł to nawet na ciepłym zgrzytał jak opętany. Dodatkowo okazało się że był wyciągnięty łańcuch. Tutaj nic na to nie wskazywało. Może sposób jazdy zawinił?

Dodatkowo zastanawia mnie rodzaj uszkodzenia. Jak sądzicie, czy w/w zniszczenia to dużo, czy mogło dojść do poważniejszej usterki przy zerwaniu łańcucha i w tym przypadku koleś miał szczęście? Z tego co słyszałem to pasek wyrządza większe szkody w porównaniu do łańcucha. Ale to może być stek bzdur i niezależnie czy łańcuch czy pasek mogą przyprawić właścicielowi spore wydatki.

Kosztów nie poznałem, ale w sumie zastanawia mnie jaki byłby koszt w przypadku takiej operacji która miała teraz miejsce?

W swoim 1.8T łańcuch z napinaczem wymieniałem w sierpniu. Na razie śpię spokojnie ale fajnie byłoby poznać czy są jakieś objawy mylące które by właśnie potwierdzały że trzeba było by zajrzeć z tyłu pokrywy silnika. 

Edytowane przez kaman5151