Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zerwany gwint w głowicy od świecy żarowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może używał z was metalowych tulejek do naprawy zerwanego gwintu w głowicy od świecy takich jak na zdjęciu . ,Nie chodzi mi o Helicoil.

Screenshot_2017-02-05-13-09-50-1.png

Edytowane przez cichy3510

Opublikowano

rozumiem, że głowica zamontowana na bloku.

co z opiłkami powstałymi w czasie gwintowania/rozwiercania?

Opublikowano
  • Autor

Mechanik który mi powiedział o tych tulejkach twierdzi że on ucina starą świecę w połowie między gwintem a częścią grzewczą świecy i na czas naprawy wkłada ja do otworu od świecy. Po skończonej robocie  wszystko dmucha  kompresorem  i wyciąga ta świece za pomocą magnesu.

A drugi sposób to włożenie np. kawałka ręcznika papierowego i i delikatne upchniecie tak żeby zablokować otwór wewnątrz. Po nawierceniu oddessanie wszystkiego odkurzaczem i znów to samo z nagwintowywanoem.

Edytowane przez cichy3510

Opublikowano

dziwne metody ma twój mechanik...........

Opublikowano

jeżeli ten ręcznik papierowy namoknie wilgocią lub olejem to się go z otworu pozbędziesz wpychając jedynie do komory spalania:decayed:

2 godziny temu, cichy3510 napisał:

Po skończonej robocie  wszystko dmucha  kompresorem  i wyciąga ta świece za pomocą magnesu.

i rozdmuch*je opiłki na pokrytą olejem głowicę? :facepalm: jak zamierza je usunąć np. z przestrzeni wewn. sprężyn zaworowych?  :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Po prostu szukam sposobu naprawy tego problemu bez zdejmowania głowicy,  bo w UK nie znam godnego polecenia warsztatu gdzie mógłbym dać głowicę do naprawy , a wysyłka jej do Polski jest ostatecznością.

A jest według was jak inna opcja naprawy bez zdejmowania głowicy?

Opublikowano

9 godzin temu, cichy3510 napisał:

Mechanik który mi powiedział o tych tulejkach twierdzi że on ucina starą świecę w połowie między gwintem a częścią grzewczą świecy i na czas naprawy wkłada ja do otworu od świecy. Po skończonej robocie  wszystko dmucha  kompresorem  i wyciąga ta świece za pomocą magnesu.

.

Ten sposób niewydaje mi sie zły jeżeli tylko dobrze osadzi tą uciętą świece a potem odessie dokładnie opiłki to ma to prawo sie udac,

Edytowane przez nik23