Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Świece

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poradzi ktoś z kolegów  czy te świece są już do wymiany natychmiast ? Nie mam pojecia ile przelecialy ...u mnie 30 tysi.

20170217_170316_017.jpg

Zawartość dodana 11 minutes later

Sa to NGK BKU..10 trzyelektrodowe  montowane na pierwszy montaż , bo maja loga audi 

20170217_165556_009.jpg

Opublikowano

Są zużyte, powinno się wymienić na nowe. Elektroda powinna być owalna a ma kształt trójkąta przez wypalenie. W awaryjnych sytuacjach przejedziesz jeszcze, może się nie rozleci przy wykrecaniu. Filtrów też nie trzeba wymieniać, przedmuchaj sprezarką :-D

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobrze ze kolega wspomniał o możliwości rozlecenia się świec. Może bowiem pęknać ceramika świecy tuż przy elektrodzie i wpaść do cylindra. Wtedy ceramika zrobi swoje. Zatem nie chodzi tu o samą wymianę świec aby nadal dobrze paliły (dawały iskre) ale dlatego, że materiał ceramiki starzeje się i może ona się rozpaść.

Opublikowano

Zdjęcie które wstawiłeś wskazuje na wyraźne zużycie świec, więc także polecam je wymienić i to najlepiej cały komplet. Koszt nie powinien być wysoki, zależy oczywiście na jaką firmę się zdecydujesz oraz gdzie je zakupisz.

Opublikowano

Dzięki koledzy za "popędzenie " do wymiany ;) Juz po zabiegu ..tylko wtrące jedną ciekawostkę .

Stare świeczki NGK BKUR6ET-10  były zakładane w ASO niemieckim . NGK i każdy sprzedawca proponuje wyraźnie

z ciepłotą "5" jako jedyne odpowiednie do tego silnika i koniec . Więc na moim przykładzie widać jak wygladają

trochę zimniejsze i na dodatek dość sporo przeciągnięte . A dzięki temu że zamówiłem NGK BKUR5ET-10 ... które

jak sie okazuje są dość żadkie to trafiły mi sie z napisem "japan" ;)