Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Świeci się kontrolka zużycia klocków hamulcowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Problem mój polega na tym że w mojej A4 świeci się kontrolka zużycia klocków hamulcowych, pomimo tego że klocki są dobre. Sprawdzałem czujniki w klockach i wszystko w porządku, próbowałem też łączyć przewody które idą od klocków i też to nic nie pomogło. Kontrolka nadal się świeci. Liczniki mam bez komputera pokładowego ale z takim niedużym wyświetlaczem i właśnie na nim wyświetlana jest ta kontrolka. Proszę o pomoc jeśli ktoś kiedyś spotkał się z takim przypadkiem.

Opublikowano

U mnie było tak że zapaliła mi się ta kontrolka więc pojechałem wymienić klocki.Na miejscu okazało się że mam jeszcze połowę klocków.Ponoć często jest tak że przewód jest za głęboko wtopiony w klocek i jak klocek się zetrze do miejsca gdzie jest przewód to się zapala kontrolka.Mi mechanik zrobił tak że zgasła bez wymiany i już zrobiłem od tego czasu trochę km i jest ok. Przy okazji zmiany kół na zimowe sprawdzałem klocki i nadal są jeszcze ok.

Opublikowano

Albo, jak pisał kolega wyżej, zbyt głęboko osadzony "czujnik" w klocku albo tak jak było kilka tygodni temu u mnie.

Dostało się trochę wody do złączki "przewód czujnika-instalacja samochodu".

Rozłączyłem ,przedmuchałem, osuszyłem, zaizolowałem dodatkowo tasmą i śmiga :)

Opublikowano
  • Autor

no właśnie ja już czyściłem, łączyłem, rozłączałem i nic nie pomogło nawet te przewody z instalacji łączyłem że niby klocki są dobre i też nie zgasło. A podobno można przez komputer to jakoś wyłączyć. Słyszał ktoś z was o takiej opcji??

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Właśnie rozwiązałem ten problem u siebie. Mimo zmostkowania przewodów od złączki przy piaście kontrolka dalej świeciła. Każdy z mechaników twierdził, że nic się nie da drobić, dużo roboty , itp. Diagnoza - przerwany przewód od klocków do deski. Najczęściej w części najbardziej ruchomej od piasty do nadkola. W miejscu gdzie przewód wchodzi do nadkola są gumowe osłony, należy je wyciągnąć, pojawią się 4 przewody i 2 kostki, należy je wysunąć i rozłączyć 1 kostkę (u mnie czerwona z przewodem żółtym i czarnym). Do części kostki od zacisku wepchnąłem do 2 gniazd część miedzianego przewodu (krótki kawałek, kilka zwiniętych nitek z grubszego przewodu) - zmostkowałem przewody (nie trzeba wcale ciąć kabli). Złączyłem kostkę. Włożyłem wszystko spowrotem. Jeżeli komuś bardzo zależy na sprawnym czujniku (nie wiem po co) może po prostu wymienić przewody z kostkami (podobno są nierozbieralne i dostępne w serwisie).

Kontrolka już nie świeci. Czas 15 minut bez ściągania koła

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. od paru dni nękał mnie identyczny problem świecącej się kontrolki zużycia klocków. Diagnoza adama1212 okazała się w 100% trafna. Wielkie dzięki pozdrawiam.

Opublikowano

Właśnie rozwiązałem ten problem u siebie. Mimo zmostkowania przewodów od złączki przy piaście kontrolka dalej świeciła. Każdy z mechaników twierdził, że nic się nie da drobić, dużo roboty , itp. Diagnoza - przerwany przewód od klocków do deski. Najczęściej w części najbardziej ruchomej od piasty do nadkola. W miejscu gdzie przewód wchodzi do nadkola są gumowe osłony, należy je wyciągnąć, pojawią się 4 przewody i 2 kostki, należy je wysunąć i rozłączyć 1 kostkę (u mnie czerwona z przewodem żółtym i czarnym). Do części kostki od zacisku wepchnąłem do 2 gniazd część miedzianego przewodu (krótki kawałek, kilka zwiniętych nitek z grubszego przewodu) - zmostkowałem przewody (nie trzeba wcale ciąć kabli). Złączyłem kostkę. Włożyłem wszystko spowrotem. Jeżeli komuś bardzo zależy na sprawnym czujniku (nie wiem po co) może po prostu wymienić przewody z kostkami (podobno są nierozbieralne i dostępne w serwisie).

pewnie "takie coś" zostało stworzone by działać i pomagać(informować) takich co nie mają pojęcia co do czego służy :wink4: :gwizdanie:

Opublikowano

no właśnie ja już czyściłem, łączyłem, rozłączałem i nic nie pomogło nawet te przewody z instalacji łączyłem że niby klocki są dobre i też nie zgasło. A podobno można przez komputer to jakoś wyłączyć. Słyszał ktoś z was o takiej opcji??

Możesz zmienić kodowanie licznika wyłączając funkcje kontroli zużycia klocków ; prawdopodobnie masz 01XXX a musisz zmienić na 00XXX

• 8 lat później...
Opublikowano
W dniu 6.05.2011 o 08:31, shelby napisał:

Możesz zmienić kodowanie licznika wyłączając funkcje kontroli zużycia klocków ; prawdopodobnie masz 01XXX a musisz zmienić na 00XXX

Odgrzeje kotleta. Ja mam kodowanie 00XXX i kontrolka klocków mi świeci. Czy w przypadku takiego kodowania jak jest przerwany przewód to może świecić ? Płyn hamulcowy jest w zbiorniczku. Klocki około 6mm.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 11.07.2009 o 14:52, adam1212 napisał:

potwierdzam również, powrót do kotleta iz przyczyna jest gietki kabel. Zmostkowanie czerwonych kostek daje spokój i usmiech na twarzy hah 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

zmostkować trzeba z jednej strony czy z dwóch stron ? Jakiś czas temu zmostkowałem z jednej i chwile było ok. Teraz znów zaświeciła mi się kontrolka i nie wiem czy z drugiej strony też jest jakaś kostka w nadkolu ?. Klocki mają jeszcze 5mm okładziny.

Opublikowano
2 godziny temu, tom2009 napisał:

zmostkować trzeba z jednej strony czy z dwóch stron ? Jakiś czas temu zmostkowałem z jednej i chwile było ok. Teraz znów zaświeciła mi się kontrolka i nie wiem czy z drugiej strony też jest jakaś kostka w nadkolu ?. Klocki mają jeszcze 5mm okładziny.

z dwóch stron, w obu nadkolach sa te same kostki

Opublikowano

Ok, będę szukał z drugiej strony.