Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ESP/Brak Temperatury/Dziwna praca Silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie na początku chciałbym zaznaczyć jeżeli temat już jest gdzieś poruszony proszę o linka do niego. A teraz przejdę do rzeczy. 

Jestem posiadaczem audi a4 b6 2,5 tdi 2002 r. Od 2/3 miesięcy miewam dziwny problem. 
Mianowicie zapalając auto (rano lub bo dłuższej przerwie) auto kopci i szarpie delikatnie przez 2/5 sek po czym przestaje ale kontrolka ESP się świeci. 
Jadę pare kilometrów Kontrolka ESP dalej się świeci i temperatury nie pokazuje na zegarze. Po jakimś czasie ESP się wyłącza a nagle temperatura pokazuj 90 stopni. 

Następna sytuacja odpalam auto wszystko jest w porządku , jadę 20 nie raz 60 km i tu nagle, wahanie temperatury z 90 spada na 60/30 i zaraz znów wraca na 90 po czym zaraz spada na 0 stopni Szarpnięcie autem i wywala ESP i oczywista sprawa silnik pracuje głośno. Fakt dalej jest taki ,że kontynuuje jazdę po czym Temperatura wraca na 90 stopni i kontrolka ESP się wyłącza. Nie raz mam tak ,że przez pare dni nic się nie dzieje , a nie raz jest tak ,że mam tą usterkę cały czas. 

Dodam ,że miałem wyciągany silnik z auta rozrząd/uszczelnienie silnika. Może coś wpłynęło na to ? 
Mechanik mówił ,że może to być problem z wtryskami i trzeba robić. Sam nie wiem co robić bo ostatnio ładnie do tego auta dołożyłem ... Rozrząd/Olej/Olej w Skrzyni biegów/ inne podstawowe sprawy koszt coś ponad 6 tys ... 

Doradzi ktoś coś ? Z góry dziękuje

Opublikowano

U mnie jak wywalalo ESP i szarpało autem,skrzynią (tiptronic) to winowajcą byl przepływomierz. A jak szalał mi tak zegar od temp. To do wymiany był czujnik temp plynu chlodzacego. Ale kolego i tak musisz sie podpiąć pod kompa bo tak to można wiesz...

Opublikowano
  • Autor

Co do skrzyni nie mam zarzutów bo płynnie chodzi. A co do szarpania to jest takie tylko jak by odłączenie paliwa Zaświeca się ESP i znów auto pracuje. To dosłownie trwa 1/ 2 sek.  Tylko dziwne jest to ,że temperatury tylko wtedy nie pokazuje jak świeci się ESP ;) A jak ESP nie ma to temperatura jest ;) Co do przepływomierza mam nówkę kupioną coś ponad 400 zł dałem. 

Opublikowano

Wrzuc bledy z silnika i cos podumamy...

Opublikowano
  • Autor

9 Kwietnia będę w Polsce to postaram się to zrobić. . Teraz nie mam takiej możliwości 

Opublikowano

Witam,

mam podobnie :)
Otóż:

Gdy silnik jest zimny to do osiągnięcia temperatury 70C dzieją się dziwne rzeczy takie jak:

- Opadanie wskaźnika temperatury na sam dół lub faluje

- Zapala się kontrolka ESP i silnik zaczyna głośniej pracować (jak traktor). 

Dzieje się tak od kilku sekund max do 2-3 minut i wszystko wraca do normy.

Nie dzieje się to zawsze ale dość często i zawsze przed osiągnięciem stałej temperatury. Tylko co ma kontrolka ESP do klekotania?

Dodam, że gdy wyłącze ESP ręcznie to pracuje normalnie :D

2,5 TDI [AKE] 

Jestem po kompie i analizie z mechanikiem. Problem to wtryskiwacze... u mnie naszczęscie jedenale mysle ze koszt nie bedzie mały... trzeba tankować lepsze paliwo heh

Edytowane przez suchy1220

Opublikowano
  • Autor

Nie chce myśleć nawet ,że to wtryski ;/ Myślę nad zmianą czujnika do temperatury. I uwidzimy czy coś to da ;)

Opublikowano

Z tego co pamiętam zaświecenie się kontrolki ESP może być związane z niemożliwością fizycznego ustawienia kąta wtrysku, który aktualnie zadaje ecu- patrz problemy z pompą wtryskową, twarda praca silnika w tym momencie zdaje się to potwierdzać. W tych silnikach wtryskiwacze mogą lać jak z kranu, a nie wywali błędu dopóki sterujący jest elektrycznie sprawny.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany .. Winą tego był czujnik temperatury . Wymieniłem i nagle auto jak nowe ;) Temat do zamknięcia.