Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Wyciek płynu po wymianie czujnika temperatury cieczy chłodzacej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

stań z prawej strony auta i zerknij na tył silnika tam znajdziesz kabelki idące do czujnika - powinien byc koloru zielonego, czteropinowy

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie doprowadza mnie ten temat do szału. Wymieniłem termostat na oryginał (pomimo tego ze jak kupowałem auto to mechanior podłączył VAGa i G62 niby pokazywał błąd), bo naczytałem się i każdy poleca wymiane termostatu na początku i faktycznie po jego wymianie temperatura dobijała na desce do 90 a na klimatroniku do okolo 83, 84. Kupiłem na allegro oryginalny czujnik 4 pinowu zielony półokrągły z myślą że wymienie profilaktycznie na nowy bo taki mialem zamiar juz na poczatku.Wymieniłem, biore niunie na spacer i po jakims czasie zatrzymuje sie na 78 stopniach i ani drgnie ( na desce pokazuje tak samo ). W najbliższym czasie zmienie spowrotem na stary czarny i zobacze czy temp. bedzie dochodziła do 90 stopni.

Opublikowano

tak się składa, że niedawno wymieniałem ten czujnik, u mnie od nowości był czarny o nr 078919501C, wymieniłem go na zielony (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=558405870), u mnie w AJM zawleczka była od dołu, też wcześniej czytałem że wystarczy paluchem przytkać i nie bedzie płyn uciekał, ale widocznie mam za małe paluchy :kox:, na szczęście miałem szmatuchnę w pogotowiu i udało mi się przytkać :>, czujnik w mojej wersji jest po prawej stronie przy ściance grodziowej, tak mniej więcej pod EGR, za tą grubą rurką. Tutaj zdjęcie:

a3e0c63920656361m.jpg

nawet udało mi się podjechac tam komórą :naughty: jak widać zapinka jest od dołu. Teraz mi trochę nowy lata dlatego nie jestem pewien czy mi uszczelka nie wyfruneła przypadkiem, na razie płynu nie ubywa. :gwizdanie:

A tak w ogóle to ten czujnik wymieniłem zupełnie niepotrzebnie, ale to już inna historia o której piszę w innym wątku :polew:

pozdro

Opublikowano

Czujnik z allegro ... pochodządzy pewnie z odpadów, które nie przeszły testów fabrycznych.

W AJMie ma być zielony - jeszcze sprawdzę czy coś w ostanich 2 latach się nie zmieniło bo czasem wraz z aktualizacjami podaja coś nowego.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o firmę z tej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=558405870 to na pewno nie jest żaden odpad.Firma konkretna nie jakiś tam sprzedawca części 100% ORI :good:

Opublikowano

Jeżeli chodzi o firmę z tej aukcji http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=558405870 to na pewno nie jest żaden odpad.Firma konkretna nie jakiś tam sprzedawca części 100% ORI :good:

Nie popadajmy w przesadę potwierdzam opinie kolegi o firmie. Jeżeli chodzi o kolor to w moim przypadku fabrycznie był założony koloru niebieskiego. Producent w między czasie zmienił kolorystykę i jak wymieniałem to w ASO otrzymałem już koloru zielonego z małą różnicą mnie kosztował 80 zł a jest identyczny jak ten z aukcji.

Opublikowano

Zgadzam się z przedmówca, co do mojego czujnika to nie wiem, moze poprostu jest uszkodzony ale nie mam czasu nawet wymienić na wyjęty czarny. A znacie moze jakieś paramerty takiego czujnika zeby go pomierzyć jakimś miernikiem, oczywiście jak jest wyjęty.?

Opublikowano

Zerknij do książki Erholtza (czy jak mu tam) i odszukaj wykres z polem pracy ... oczywiście czujnik byś musiał "gotować" bo inaczej jak zasymulujesz zmiany temp.