Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Co to za wyciek (króciec kolektora)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie, mam wyciek koło jednego króćca od kolektora ssącego. Nie wiem co to jest za ciecz i czy to poważne. Sory za jakość zdjęcia ale w tym miejscu jest ciężki dostęp:/ Miał ktoś coś takiego ? Co to jest za ciecz?

20170328_205123.jpg20170328_205145.jpg

Opublikowano

Chodzi o wtryski listwy paliwowej? Czy nieszczelności okolic czwornika odmy i splywajacy olej z wodą?

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

kolek3_5374e6cf99f88.jpg

Dokładnie to cieknie z pod tego oznaczonego plastikowego elementu ze zdjęcia (foto z google, ja nic jeszcze nie ściągałem). Czwórnik, odma i przewody im towarzyszące są szczelne i brak wycieków. Także zastanawiam się co może wyciekać spod tego elementu. Tam jest jakaś uszczelka która może spękać?

Opublikowano

Są takie prostokątne oringi, częściowo wchodzą w listwe dolotu. W kolektorze może być tylko olej, mgła olejowa skrapla się i czwornik przepuszcza. Badałeś organoleptycznie? Tłuste?
Śmierdzi paliwem?

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Tak badałem i jest taka tłusta maź, więc to pewnie ten olej. Nie byłem pewien, ale myślałem, że może coś to mieć wspólnego z chłodziwem bo mam ubytki. Dzięki za pomoc. Pozostaje kupić książkę z instrukcją napraw i będę działał z tym kolektorem.