Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[1.9 TDI AHU] Analiza logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o analize logów dynamicznych, logi robione na 3 biegu. Mam taki problem gdyz odcina mi moc w okolicach 120- 130 km/h, po ponownym wcisnieciu pedału gazu idzie dalej. Podejrzewam n75 nie wiem czy słusznie. :D

http://vaglog.com/log-011_6rdbJ3I.html

dynamicznt.csv

Opublikowano

Nie napisałeś jaki silnik ale po logu widze że o AFN ??? Jeśli tak to masz przypieczone kierownice bo turbo łapie doładowanie dopiero przy 2200 a potem troche przeładowuje choć nie tyle żeby złapał awaryjny.

Jeśli to AFN to masz turbo do czyszczenia. Co do N75 według mnie działa w 100%, jeśli chcesz to sprawdzić to w twoim roczniku nie da sie go sprawdzić komputerem ale jeśli po odpaleniu silnika sztanga turba wciąga sie w strone gruszki to jest ok.

Opublikowano
  • Autor
40 minut temu, lukaszooo napisał:

Nie napisałeś jaki silnik ale po logu widze że o AFN ??? Jeśli tak to masz przypieczone kierownice bo turbo łapie doładowanie dopiero przy 2200 a potem troche przeładowuje choć nie tyle żeby złapał awaryjny.

Jeśli to AFN to masz turbo do czyszczenia. Co do N75 według mnie działa w 100%, jeśli chcesz to sprawdzić to w twoim roczniku nie da sie go sprawdzić komputerem ale jeśli po odpaleniu silnika sztanga turba wciąga sie w strone gruszki to jest ok.

W temacie jest: 1.9 TDI  AHU (90KM), więc kierownice odpadają..., dodam ze przy zczytywaniu błędów wyskoczył mi m.in. takie 00575 - Intake Manifold Pressure
        17-10 - Control Difference - Intermittent

00539 - Fuel Temperature Sensor (G81)
        30-00 - Open or Short to B+

Edytowane przez Bartosz Kiłoczko

Opublikowano

Nie widziałem wcześniej kodu silnika, klapka bardzo rzadko stwarza problemy więc tak jak juz pisałeś zacznij od podcisnienia tyle że w twoim roczniku nie ma mozliwości odpalenia BS więc musisz kombinować ręcznie.

Błąd 539 to standard w odmianach silnika 1Z, czujnik temp paliwa który zanjduje sie w pompie.

Opublikowano
  • Autor

Jeżeli to nie beda wezyki itd. To czytałem że można zamienić n18 z n75, chyba że ktoś ma lepszy pomysł wyjaśnienia tego odcinania ?

Opublikowano

W tych silnikach turbo sterowane jest ciśnieniem a nie podciśnieniem, powodem późnego wstawania turba jest ciągłe podawanie ciśnienia na klapę WG i dlatego masz problem z mocą bo spaliny idą bokiem. Zamień N75, jak dojdziesz do ładu z podciśnieniem to sprawdz czujnk doładowania, w tych silnikach czujnik znajduje sie w ECU (podszybie) problem był w tym że albo przewód albo sam czujnik był zawalony olejem i ECu szalał z powodu błędnego odczytu.

Kolejna istotna sprawa w tym silniku to kąt wtrysku, zrób loga 00BS i 01 statycznie dla sprawdzenia dawki paliwa.

Nie dbając o ten silnik można przejechać milion kilometrów, dbając można przejechać dwa miliony. Przyjeżdża do mnie dziadek a4 AHU które kupił lata temu ściągnięte przez handlarzyka z niemcowni i teraz na liczniku jest 660 tys a ja obstawiam milion, siadając w fotel kierowcy wpada sie do podłogi a silnik chodzi jak zegarek.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj pożyczę kabel i postaram się zrobić logi

Opublikowano
  • Autor

000bs:

http://vaglog.pl/log-000_620YsM6.html

001:

http://vaglog.pl/log-001_7546C0r.html

Kąt wtryksu:

http://vaglog.pl/log-004_K3TW3.html

Po zrobieniu logów i usunięciu błędów postanowiłem sie przyjechać, przy okazji zrobić log dynamiczny i zobaczyć czy znowu odetnie moc, o dziwo szedł normalnie i bardzo ładnie się rozpędził do 160 bez żadnego ale, troszkę było szarego dymu za mna przy 3 biegu ale to chyba normalne w 1.9...  co sądzisz o tym ?

http://vaglog.pl/log-011_4M6jM9.html

Opublikowano

Kąt wtrysku masz troszkę za wczesny, masz 30 a powinno byc ok 55 ale zbytnio bym w to nie wnikał chyba że jesteś pedantyczny (w grupie 04 sprawdza sie kąt synchronizacji dla silników PD a nie dla twojego). Dawka 2,8 więc ok. Dołądowanie łapie ci dopiero przy 2400 rpm a to stanowczo za późno a potem ładnie zbija doładowanie więc możliwe że turbo jest ok a poprostu masz gdzieś dziure i dlatego tak późno wstaje.

Opublikowano
  • Autor

Czyli skupić się bardziej na szukaniu dziur w dolocie niż na n75 ?

Opublikowano

Ja ci pisze co moze być a nie co jest nie tak.

Opublikowano

w tych silnikach sa tylko takie opcje. albo n75 padl(dokładnie sprezyna w nim) albo ktorys wezyk przetrary lub wyrobiony i sie zaciska albo przeplywka nie domaga albo dziura w dolocie. albo turbo juz swoje widziało. wtryski jak leja to powinno lepiej ciągnąć 

Opublikowano

W turbinie WG zasadnicze połozenie klapki to pozycja zamknięta i sztanga jest wciągnięta, wraz ze wzrostem obrotów wzrasta doładowanie a ecu za pomocą n75 podaje ciśnienie na gruszkę co powoduje wysunięciem sztangi i otwarcie klapki.

U ciebie doładowanie wzrasta bardzo późno ale gdy jest już osiągnięte to ecu je zrzuca więc czujnik doładowania w sterowniku odrzucamy tak samo jak n75, według mojej drogi myślenia albo masz dziure w dolocie albo sztanga jest nie domknięta w co mocno wątpie.

Zrób dynamiczne 03 to stwierdzimy czy hipoteza o dziurze w dolocie ma sens.

Opublikowano
  • Autor

Ok, w piątek wrzucę logi z grupy 003

Opublikowano

Za wiele się nie dowiedziałem z tego loga, czysto teoretycznie nie widać dużych wartości wiec z loga nie widać dziury.

Przez neta więcej ci nie pomogę.  

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki za dotychczasową pomoc ? będę szukał we własnym zakresie, a jeszcze tylko jedno pytanie w którym miejscu znajduje się ten czujnik ciśnienia z błędu 00575 ?

Opublikowano

Przy ahu dawno nie grzebalem ale z tego co pamiętam jest tak samo jak w 1z.

W 1z czujnik doładowania czyli map sensor znajduje na płytce ecu. Od dolotu do ecu idzie przewód taki sam jak do n75 a dodatkowo w środku ecu od obudowy do map sensora jest gumowy przewód który często parcial i komputer szalał. Ecu w a4 1z  znajduje się w po prawej stronie za silnikiem, z tego co pamiętam to na grodzi jest serwo i pompa a ecu jest w podszybiu,w golfie 1z był gdzieś indziej i trochę mi się miesza bo jak by nie było 1z miałem 8 lat temu.

Edytowane przez lukaszooo

Opublikowano
  • Autor

Spoko, Wielkie Dzięki za wszystkie informacje będę szperał ??

Opublikowano

Napisz czy w ahu jest tak samo jak w 1z to będę wiedział na przyszłość.