Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Auto strasznie dymi z rury

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, pacjent  audi a4b5 98r. 1.8 ADR.Mam pewnie problem ze swoim autem mianowicie  po uruchomieniu silnika wydobywają się sporej ilości spalin [biały dym],i to sporo nie jest on jakiś zbytnio gęsty a lekko biały i jest go sporo.

-nie wiem ale czy może to być powód uszczelki? a jeśli tak to jak sprawdzić czy ona jest zepsuta bez demontażu głowicy? sprawdzić stopień sprężania?

jakie mogą być przyczyny tego, proszę o rady, z góry dziękuje

Opublikowano

Ubywa ci płynu?

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jak wyżej -oczywiste pytanie o ubytek płynu i dodatkowe poniższe:

Dym ma jakąś woń? Słodkawą? Można przytkać rurę po części dłonią i wilgoć z niej polizać. Słodki smak = płyn na bazie glikolu.

Czy coś się zmienia w oleju(barwa, ilość, konsystencja)?

Czy węże są nadmiernie twarde od cieczy? Czy bombluje w zbiorniczku, czy jazda z popuszczonym korkiem powoduje wywalenie sporych ilości płynu?

Czy płyn w zbiorniczku zmienił kolor, czy na ściankach odłożył się jakiś osad?

Ogrzewanie w aucie nie padło?

Edytowane przez pulpecik

Opublikowano
  • Autor

-Płynu chłodniczego nie ubywa,

-nie nic nie czuć żadnego smrodu ani nic

-Oleju no może trochę go ubyło nie są to jakieś spore ilości.

-przewody gumowe jak gumowe nie są popekane można ścisnąć i nie są twarde,nie bombluje tylko woda w zbiorniku jest gorąca i leci z niej para ,ale to normalne.

-nie zmienił koloru jest taki jaki wlaliśmy, ale dodam ,że na koreczku jest rdza co mnie dziwi bo nie powinno jej tam być:huh:

-nie,wszystko chodzi.

dodam też ,że podłaczłem auto do komputera i nie było żadnych usterek wykrytych. i nie wiem co robić, bo obawiam się ,że bedzie konieczna wymiana usczelki pod głowicą a co z tym idzie planowanie:angry:, myślałem by zrobić stopien sprężania, dzięki chyba tej operacji można się sporo dowidzieć?(czy nie mam racji) czy pierscienie na tłokach,czy cylindry, no i uszczelka da sie przez to sprawdzić.

Edytowane przez David1PL

Opublikowano

Jedź do jakiegoś majstra niech Ci zrobi test uszczelki pod głowicą.

Opublikowano

Test uszczelki(posiadam go zresztą) nie jest ostateczną wykładnią w żaden sposób. Wykrywa raczej dosyć oczywiste schorzenia. To takie uzupełnienie podstawowej diagnozy.

Oczywiście rada wizyty u kogoś obeznanego jest ok ale...

... jak ma okienko w warsztacie i wyczai kogoś słabiej zorientowanego to koszta murowane: potrzebne czy nie. Takie czasy, taki kraj(nie tylko nasz), taka polityka podatkowa.

Z tego co czytam wszystko wskazuje jednak na parę wodną. Wilgoci w powietrzu od cholery. Wydech stygnąc ją zasysa -zwłaszcza jak nie jest 100% szczelny. Jak się naskrapla to potem ogrzana spalinami będzie się uwalniać. I parowanie murowane mocne. Niekiedy w wydechach jest tyle wilgoci, że potrafią zimą zamarznąć. Albo ludzie odwierty robią, by obciekła.

U mnie w ADRze też paruje obecnie bardziej niż np. parowało r5 2.0, czy inne porównywalne pojemności. Kata nie mam, poprzednik się nim zaopiekował. A wydech już zaczyna wołać interwencji powoli.

Test sprężania

Warto zrobić, połączyć z próbą olejową. Wskaże ogólną kondycję silnika, a po użyciu oleju można ocenić co puszcza: tłok-pierścień-gładź, czy też zawory-gniazda.

Skoro płynu chłodniczego nie ubywa to jakim niby cudem miałby się zamieniać w kłęby dymu za autem?

Ubytek oleju -normalna rzecz, jeżeli jest nieznaczny nie ma o co kruszyć kopii.

Podejrzewam, że auto przegonione po trasie i porządnie wygrzane przestanie udawać parostatek. Swojego jak prowadziłem, ojciec nim jechał, to po iluś tam kilometrach nagle zaczął dymić na biało ale oceniłem, że para. Akurat podgoniliśmy pod 180km/h na godzinę więc się wilgoć "zmobilizowała" na wypad z wydechu.

Kumpel, taksówkarz i były posiadacz ADRa też narzekał, że dziwnie mu wilgoć zaciąga wydech. Bardzo chętnie jak napisał. Mieszka zaraz przy podmokłych łąkach. Tam nawet latem czuć wilgoć.

Edytowane przez pulpecik

Opublikowano
  • Autor

Dzieki za rade, w najbliższym czasie zrobię stopień sprężania, bo od tego naprawdę można sporo się dowidzieć o kondycji silnika,

-A co do przegonienia auta, trasą (krótka droga zabudowana później wolna)polecieliśmy z jakieś 150km/h ale jak wyruszymy na autostradę postaram się go przegonić do max.

-A co do wilgoci trochę ma to sens mój wydech jest po przelocie(nie hejtujcie) i może też być to powodem ,że właśnie wilgoć się tam dostaje,dobrze mówię?