Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ANB] Problemy z gazem podczas mrozu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie

Panowie mam problem z pracą silnika na mrozie a mianowicie na benzynie jest oki natomiast jak przełączy sięna gaz to gaśnie w czsie jazdy wygląda to tak że po przełączeniu kolejno przestaje pracować na poszczególne cylindry czyli 3-2-1 w końcu na żaden póżniej zaczyna na 1-2-3-4 i jest oki taki proczes przełączania trwa ok 1 km w trakcie jazdy oczywiście nie jestem w stanie określic w jakiej kolejności przestają i zaczynają pracować cylindry ale doskonale jest to wyczuwalne. bardzo głośno pracują elkektro zaworki przy listwie "fachowcy" twierdzą że taki kiepski gaz jest dostarczany do Polski i oni nic na to nie poradzą i jest to przyczyną nie równej pracy na wolnych obrotach zalepia się listwa :(((

Panowie gdzie macie umieszczoną listwę z elektrozaworkami ja mam na kolektorze dolotowym ponoć jest tam zimno i dlatego jest ten problem.

Opublikowano
http://www.a4-klub.pl/smf/all_skutki_tankowania_gazu_o_zlej_jakosci-t61046.0.html[br]Dopisany: 12 Styczeń 2009, 20:27_________________________________________________czeka Cię czyszczenie listwy wtryskowej i kalibracja, poczytaj co napisałem
Opublikowano

A jak złapie temp. 90*C to na gazie też gaśnie? Czy gaśnie w trakcie jazdy, czy na wolnych obrotach?

Opublikowano

Witam serdecznie

Panowie mam problem z pracą silnika na mrozie a mianowicie na benzynie jest oki natomiast jak przełączy sięna gaz to gaśnie w czsie jazdy wygląda to tak że po przełączeniu kolejno przestaje pracować na poszczególne cylindry czyli 3-2-1 w końcu na żaden póżniej zaczyna na 1-2-3-4 i jest oki taki proczes przełączania trwa ok 1 km w trakcie jazdy oczywiście nie jestem w stanie określic w jakiej kolejności przestają i zaczynają pracować cylindry ale doskonale jest to wyczuwalne. bardzo głośno pracują elkektro zaworki przy listwie "fachowcy" twierdzą że taki kiepski gaz jest dostarczany do Polski i oni nic na to nie poradzą i jest to przyczyną nie równej pracy na wolnych obrotach zalepia się listwa :(((

Panowie gdzie macie umieszczoną listwę z elektrozaworkami ja mam na kolektorze dolotowym ponoć jest tam zimno i dlatego jest ten problem.

Dziś byłem założyć grzałke na listwe wtryskową gazu. Grzałke zakłada się na listwe wtryskiwaczy od góry, zaczyna grzać po włączeniu zapłonu (trzeba odpowiednio podpiąć) i posiada termostat odłączający ją przy 50 stopniach. O jej aktywności informuje dioda.

Zanim auto przełączy Ci na gaz ( u mnie przy 60 stopniach silnika) wtryski już będą rozgrzane a co za tym idzie przełączenie będzie płynne i bezproblemowe. Koniec ze skaczącymi obrotami i problemem z wtryskiem gazu

Opublikowano

A jaki jest koszt takiego patentu?

90zł z montażem

Opublikowano

Jak zachowuje się instalacja z podgrzewaczem, czy sam podgrzany gaz (w reduktorze) nie wystarcza? To w ogóle ma wpływ na lepsze działanie instalacji? Czy zauważyłeś jak długo podgrzewacz grzeje wtryski?

Opublikowano

Jak zachowuje się instalacja z podgrzewaczem

tak jak w lecie czyli bezproblemowo

czy sam podgrzany gaz (w reduktorze) nie wystarcza? To w ogóle ma wpływ na lepsze działanie instalacji?

reduktor puszcza gaz przy 45 stopniach - bynajmniej ja mam tak ustawione, to wystarczająca temperatura, ale w tym czasie wtryski mają tylko 20 stopni co jest w zupełności za mało, powinny mieć na biede 35 stopni żeby dorze fuknkcjonować. Jeśli reduktor puszcza przy powiedzmy 30 stopniach to pomyśl sam jaką temperature mogą mieć wtryski..czasem nawet minusową i nie dziwota że auto po przełączeniu na gaz gaśnie.

Czy zauważyłeś jak długo podgrzewacz grzeje wtryski?

po przekręceniu zapłonu włącza się grzałka na listwie wtryskowej gazu i zaczyna grzać. Ja mam ustawiony reduktor na 45 stopni - silnik ma wtedy temp około 60 stopni. W tym momencie następuje przełączenie na gaz. Przy temp -10-15 potrzeba kilka km przejechać, bądź odczekać 7-10 minut aby nastąpiło przełączenie, wtryski po tym czasie będą już rozgrzane dzięki podgrzewaczowi i bezproblemowo następuje przełączenie na gaz, nie wystepują żadne duszenia czy też skoki obrotów. Wiadomo że im dłużej jedziesz tym coraz mocniej nagrzewa sie listwa. Tu chodzi tylko o ten pierwszy moment przełączenia. Podgrzewacz posiada termostat i wyłącza się przy 50 st.

Opublikowano

Dzięki, przekonałeś mnie do tego urządzenia.

Opublikowano

Dzięki, przekonałeś mnie do tego urządzenia.

warto, bo koszta nieduze, a efekt zadowalający :good:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a samemu to można gdzieś kupić i zamontowac?

Opublikowano

tak, u gaziarza kupisz, czasem na allegro tez mozna popasc.

Opublikowano

Mam od dwóch tygodni u siebie zamontowaną taką grzałkę - rewelacja :banan2:

Opublikowano

A co się stanie jak termostat kopnie w kalendarz :gwizdanie: ?

Opublikowano

nic sie nie stanie bedzie grzala caly czas stałą temperaturą