Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dpf zatkany.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i d*pa, nie mam audi tylko trupa. Jestem w DE i zapchał się dpf. Próbowałem dopalić ale skończyło się to trybem awaryjnym. W drodze do Hamburga zapchał się pierwszy raz. Próba wypalania i lipa, tryb awaryjny. Cudem znalazłem gościa z kompem. Skasował historię dpf i wio. Autostradą 20km i się wypalił kolejne 200km i znowu kontrolka dpf. Redukcja, obroty 2500tyś zbiornik pełny i po 40km tryb awaryjny. 250km dojechałem mułem do Hamburga. Mam tylko elm327 i pokazuje tylko jeden błąd p2002.zbyt niska wydajność filtra. Kasuje ale od razu wraca. Tryb awaryjny non stop. Co robić?

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dobrze że pamiętam jak się udzielałeś w wątku : Awaria BPW ,  to przynajmniej mogę Ci coś doradzić :P

Nie wiem w jakim stanie jest cegiełka ( ile gramów popiołu ma w sobie nagromadzone ) , w każdym bądź razie wygląda to na problem z jej wydajnością jak piszesz, albo problem jest ze zbyt dużą produkcją sadzy przez silnik .

Z tego co wiem z tematu o awarii BPW , to już kilkukrotnie musiałeś ją serwisowo wypalać.

Może Twoje BPW było po programie i jak zapodałeś na jego miejsce 1,9 tdi, to okazało się że dawki paliwa przy dużym  obciążeniu są na tyle duże, że DPF nie wyrabia z utylizacją sadzy i efekt jest jak na załączonym obrazku :decayed:

Nasuwa się na myśl jeszcze parę pytań , czy żadnych innych błędów związanych z DPF-em nie było w sterowniku silnika od momentu wymiany motorówki i wałka rozrządu ?

Mocno go deptałeś w tej trasie, czy jechałeś w miarę normalnie ?

Czy ten ELM którego posiadasz przy sobie daje możliwość obserwacji grup od 067 do 075 w sterowniku silnika ?

Odpowiedz to pomyślimy co dalej :hi:

Opublikowano
  • Autor

Jechałem bardzo spokojnie. Elm pokazuje tylko błędy i kilka parametrów(obroty, temperatura)nie mam możliwości obserwacji grup.

Opublikowano
  • Autor

Wiem tylko że turbo trochę przeładowuje ale czy to może być przyczyną zawalania Dpfu. Jeszcze nie dawno chwaliłem moją cegłę a teraz chętnie bym k**estwo wyrwał.

Opublikowano

No to mamy bardzo dużo niewiadomych i nie jesteśmy w stanie coś więcej się dowiedzieć bez VAG-a :P

Silnik trzyma temperaturę ? Na wskaźniku temperatury wskazówka stoi na 90 stopniach w czasie jazdy ?

Opublikowano
  • Autor

Tak cały czas 90 stopni

Opublikowano

Przyczyn problemu może być bardzo dużo, jedną z nich może być ( ale nie musi ) brak dopasowania programu sterującego pracą silnika do obecnej pojemności motoru .

Nie jest to dużo bo raptem 5% różnicy, ale może mieć znaczenie razem jakimś innym niedomaganiem układu DPF.

Żeby on się wypalał samoczynnie w aucie z ori silnikiem i programem, musi być spełnionych szereg warunków , takich jak :

- odpowiednia temperatura w układzie DPF-a ( trzy czujniki temperatury,  przed turbiną, pomiędzy turbiną a cegiełką i za filtrem)

- nadmiar tlenu w spalinach ( kontrolowany sondą lambda, zaworem EGR , przepustnicą i stopniem doładowania przez turbinę )

- kontrola różnicy ciśnień przed i za filtrem cząstek stałych ( czujnik różnicowy ciśnienia )

- odpowiednia temperatura silnika ( bodajże powyżej 80 st. C )

Bez Vaga można tylko zgadywać co jest przyczyną w konkretnym przypadku....:naughty:

Jak nie znajdziesz dostępu do sprzętu to pozostaje rozpiąć wydech zaraz za filtrem i przewiercić cegłę ze cztery razy wiertłem fi 14 do betonu :decayed:

Powinno to pozwolić na w miarę normalny powrót do kraju ( być może w trybie awaryjnym , ale auto powinno jechać ):P

Opublikowano
  • Autor

Tak chyba zrobię. Vaga nie mam ale wierteł do betonu mam ze trzy komplety.

Opublikowano
  • Autor

A jest jakiś trik żeby bez kompa wyjść z trybu awaryjnego? Odłączenie aku albo coś

Opublikowano

Jak ustanie przyczyna dla czego silnik wszedł w tryb awaryjny , to zazwyczaj przy kolejnym odpaleniu sterownik sam z niego wychodzi.

Są na pewno od tego wyjątki, po krytycznych błędach ingerencja kompem może się okazać niezbędna do wyłączenia trybu awaryjnego :hi:

Co do odłączania akumulatora to wątpię by błędy były zapisywane w ulotnej pamięci , która się kasuje po wyłączeniu zasilania.:naughty: