JokerAS Opublikowano 7 Maja 2017 Opublikowano 7 Maja 2017 Witam, Mam od roku problem z właczającymi się kontrolkami EPC oraz trakcji. Jeździłem do wielu mechaników, lecz niestety każdy próbuje metodą prób i błędów, co niestety jest bardzo kosztowne. Kontrolki zapalają się czasem raz na parę dni, a potrafiły 10 razy w ciągu 100 KM. Dodam, że zapalają się najczęściej podczas przyspieszenia. Następuje wtedy spadek mocy i mogę jechać przez chwilę do 2 tys. obr/min, a czasami od razu odcina gaz. Po ponownym włączeniu auta kontrolki gasną i jakiś czas jest OK. Błędy na komputerze to: czujnik położenia wałka rozrządu oraz czujniki przepustnicy. Sam czujnik wałka już został sprawdzony i jest OK, lecz występują jakieś skoki parametrów, a mechanik uważa, że może to coś być z kolektorem ssącym oraz gruszką. Auto ma non stop dość mało mocy jak na 2.0 Wcześniejsze diagnozy mechaników to przeplywomierz, sonda lambda, czujnik pedalu sprzęgła...wszystkie te części zostały wymienione oraz była czyszczona przepustnica i niestety nic nie pomogło. Miał ktoś może taki przypadek? Bo na forach są podobne tematy, lecz jednak różnią się trochę błędami oraz objawami.
kacperbdg Opublikowano 7 Maja 2017 Opublikowano 7 Maja 2017 9 godzin temu, JokerAS napisał: Witam, Mam od roku problem z właczającymi się kontrolkami EPC oraz trakcji. Jeździłem do wielu mechaników, lecz niestety każdy próbuje metodą prób i błędów, co niestety jest bardzo kosztowne. Kontrolki zapalają się czasem raz na parę dni, a potrafiły 10 razy w ciągu 100 KM. Dodam, że zapalają się najczęściej podczas przyspieszenia. Następuje wtedy spadek mocy i mogę jechać przez chwilę do 2 tys. obr/min, a czasami od razu odcina gaz. Po ponownym włączeniu auta kontrolki gasną i jakiś czas jest OK. Błędy na komputerze to: czujnik położenia wałka rozrządu oraz czujniki przepustnicy. Sam czujnik wałka już został sprawdzony i jest OK, lecz występują jakieś skoki parametrów, a mechanik uważa, że może to coś być z kolektorem ssącym oraz gruszką. Auto ma non stop dość mało mocy jak na 2.0 Wcześniejsze diagnozy mechaników to przeplywomierz, sonda lambda, czujnik pedalu sprzęgła...wszystkie te części zostały wymienione oraz była czyszczona przepustnica i niestety nic nie pomogło. Miał ktoś może taki przypadek? Bo na forach są podobne tematy, lecz jednak różnią się trochę błędami oraz objawami. Kolego rozwiązałeś jakoś problem ? Bo ostatnio robi mi się podobnie
matisstz Opublikowano 7 Maja 2017 Opublikowano 7 Maja 2017 jeżeli chodzi o trakcje to miałeś grzebane przy przednim zawieszeniu ? ja wymieniając całą zawieche i końcówki miałem tak że nawet jadąc po prostej drodze przyśpieszając gwałtownie łapałem błąd trakcji i auto zwalniało, ustawiłem mniej więcej kierownicę na wprost i czekając na ustawienie geometrii jeździłem tak kilka dni , co do EPC bez dobrej diagnozy komputerem się nie obejdzie...
kacperbdg Opublikowano 7 Maja 2017 Opublikowano 7 Maja 2017 2 godziny temu, matisstz napisał: jeżeli chodzi o trakcje to miałeś grzebane przy przednim zawieszeniu ? ja wymieniając całą zawieche i końcówki miałem tak że nawet jadąc po prostej drodze przyśpieszając gwałtownie łapałem błąd trakcji i auto zwalniało, ustawiłem mniej więcej kierownicę na wprost i czekając na ustawienie geometrii jeździłem tak kilka dni , co do EPC bez dobrej diagnozy komputerem się nie obejdzie... Sprężyny z tylu miałem wymieniane a jeżeli chodzi o błąd esp myśle ze to może być od wymiany kierownicy ale robiłem adaptacje czujnika skrętu diagnoza komputera byla wyszło
JokerAS Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Opublikowano 9 Maja 2017 Odebrałem dziś auto od mechanika, który wymienił zawór powietrza wtórnego, bo stary był zabrudzony i nie było podciśnienia. Podobno przez to nie działały klapki w kolektorze. Przeczyścił również styki przepustnicy. Auto odzyskało nieco więcej mocy. W czwartek przejadę się na wymianę filtrów i od razu sprawdzę błędy na komputerze, jeśli ich nie będzie to prawdopodobnie problem będzie po roku i po 10-15 mechanikach rozwiązany.
Rekomendowane odpowiedzi