Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Swap silnika a polskie prawo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Z racji padniętego silnika 1.6 w b5 i dobrego stanu budy padła decyzja o swapie na 1.8t.

Jutro jadę kupić całego dawcę jeżdżącego.

Umowa kupna bedzie wiec Ok.

jak wyglądają inne formalności jeśli u mnie w aucie jest instalacja lpg montowana w warsztacie i wbita w dowód.

z tego co wyczytałem po swapie jedzie się na stacje diagnostyczna w celu uzyskania przeglądu dodatkowego i z tym do komunikacji w celu wyrobienia dowodu.

po swapie auto będzie gazowane na mocniejszych komponentach z racji mocy.

i teraz sprawa : 

zrobic swapa i na benzynie na przegląd i po uzyskaniu nowego dowodu gazowanie ? Czy odrazu podczas przekładki wrzucać graty ? Instalacje będzie montować mój magik wiec metoda garażowa 

mną ktoś doświadczenie przy takich mykach.prosze o porady 

pozdrawiam 

Opublikowano

Wyjścia są dwa pierwsze robisz tak jak piszesz czyli przekłada silnika i zmiana w papierach. Drugie wyjście robisz przekładke i olewasz temat. Zachowaj tylko umowę na silnik. Nikt nie powinien robić kłopotów bo silnik to cześć wymienna. Na przeglądach sprawdzają numer VIN nie silnika.  Załóż tylko osłonę silnika z 1,6 :kox:

Opublikowano

Ps zakładaj od razu gaz w dowód masz wbity wiec luz :decayed:

Opublikowano

Umowa na silnik?

Dwa razy wykonałem swapa na inny silnik (raz wsadziłem diesla do samochodu, gdzie były tylko benzyny) i nikt nie pytał sie mnie o umowę na silnik ;-)

Opublikowano
6 godzin temu, trepek napisał:

Umowa na silnik?

Dwa razy wykonałem swapa na inny silnik (raz wsadziłem diesla do samochodu, gdzie były tylko benzyny) i nikt nie pytał sie mnie o umowę na silnik ;-)

a miałeś tym autem jakieś zdarzenie drogowe, za które szkodę miał wypłacić ubezpieczyciel?? Ani czepiają się wszystkiego, aby tylko nic nie wypłacić. A tu jest ewidentna sprawa niezgodności silnika z danymi w polisie.

Opublikowano

Oczywiście. I to tym samochodem, który fabrycznie nie wystepowal z silnikiem diesla. Facet z PZU nie wiedzial tylko, jak policzyc wartosc samochodu ale moge powiedziec, ze wysokie dostalem odszkodowanie.

Wszystkie modyfikacje byly klepniete w dowodzie rejestracyjnym wiec samochod legalnie poruszal sie po drodze.

Samochód o którym mowa to Audi Coupe z silnikiem 1.9 TDi (podmiana z 2.0 beznzyna + gaz).

Edytowane przez trepek

Opublikowano
9 godzin temu, trepek napisał:

Wszystkie modyfikacje byly klepniete w dowodzie rejestracyjnym wiec samochod legalnie poruszal sie po drodze.

Ok. umowy nie miałeś, ale wszelkie formalności załatwiłeś tzn. zmiana wpisu w DR. Zastanawiam się tylko jak dokonałeś zmian w DR bez umowy K-S silnika - byłeś może na jakimś dodatkowym przeglądzie, na którym diagnosta wypisał jakiś papier z którym mogłeś iść do UM??

Opublikowano

Był rozszerzony przegląd (podwójna opłata). Diagnosta posprawdzał wszystko, czy nie ma jakiejś samoróbki ani ingerencji w elementy nośne samochodu. Potem ważenie, rozpisanie nacisku na osie, jakieś dodatkowe adnotacje (plus oczywiście standardowa procedura przeglądu) i z tym zaświadczeniem udalem się do wydziału komunikacji w celu dokonania zmian w dowodzie rejestracyjnym. W urzędzie Pani przepisała wszystko z kartki od diagnosty, naniosła poprawki w systemie i może w ciągu 15 minut miałem nowy dowód (raczej nie przypominam sobie bym dwa razy byl w urzedzie komunikacji aczkolwiek bylo to pare lat temu a pamiec potrafi byc zawodna).

Pojeździłem tak pół roku i na światłach ktoś zaparkował mi w bagażniku. Oględziny, przedstawiciel PZU powiedział, że musi się zastanowić jak wycenić samochód, bo nigdy taki nie był produkowany jak ja miałem i nie ma takiego samochodu w bazie danych (więc będzie musiał "poestymować" wartość).

To wszystko to normalna procedura "swapa", szczególnie jak silnik jest w stanie podpasować bez większej rzeźby (a zmiana 1.6 na 1.8T taka jest).

Opublikowano

Ja wsadzilem 1.8t zamiast 3.0v6 i w wk powiedzial aby zrobic przeglad ten dodatkowy i z tym papierem do nich,oni wbija zmiany w karcie pojazdu i tyle,o wymianie dowodu nic nie mowil.