Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

klima audi a4 b6 - nierównomiernie chłodzi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam audi a4 b6 - 1,9 tdi avb . klima nabijana rok temu . gdy ją włączę zaczybna mocno chłodzić po lewej od szyby , troche mniej chłodzi na środku lewa kratka, kratka środkowa pasażera - leci cieplejsze powietrze , po stronie pasażera przy szybie , leci cieplejsze powietrze.. po około 10 minutach pracy  klima "rozkręca się " .i działa w sumie ok... chłodzi po równo wszędzie . ale musze zamykać wianie w lewej strefie , zeby słodziły sie kanały z prawej . dziwne. jak sie rozkręci to chłodzi dobrze.

co może być powodem ? za mało czynnika?  

Opublikowano

Wykonaj nastawy podstawowe/adaptację klimatronika. Sprawdź też błędy.

Opublikowano
  • Autor

A więc tak. Zrobiłem nastawy podstawowe . zeszło wszystko do 0. zero błędów .

ale dalej mam wrażenie .. może przez to że nie ma słońca że prawa strefa chłodzi na początku słabiej .

ciśnienie podczas pracy 11 bar , na wyłączonej 5 bar . czy można vag-com em gdzieś sprawdzić ilośc czynnika ? 

najbardziej tą różnice czóć jak włącze na lo. jak na 20 stopni to mrozi bardzo i wyrównuje się .

wymieniałem panel klimatronika z 18 na 16 stopni. robiłem adaptacje i przyuczenie vin. z tym że to było rok temu i klima działała normalnie . 

1 zdjęcie przy wyłączonej klimie

2 zdjęcie przy włączonej

klima2.jpg

klima3.jpg

Edytowane przez gebe14

Opublikowano

trochę niskie to ciśnienie 11 bar. ale to zależy w jakich warunkach robiłeś pomiar. Mimo wszystko warto było by pojechać na serwis klimy, odciągnąć czynnik (sprawdzić ile odciągnięto) i nabić zgodnie z instrukcją bo może być tak że już jest go mniej niż powinno być.

Opublikowano
  • Autor

temperatura otoczenia była 19 stopni . ciekawe jest to że wczoraj tak mroziła  , jak sie rozkręciła , jak nigdy .bardzo chłodem wiało.  a było 30 stopni na zewnątrz .  zastanawiam sie czy dysza rozprężna nie jest czasem brudna. ale czy ona by  powodowała chłodzenie bardziej po stronie kierowcy - od szyby ?  

Opublikowano

przy tej temp zewnętrznej te ciśnienia nie są złe, ale to niestety nie jest pewny wyznacznik (jedyna metoda to odessanie czynnika, zważenie ile zostało odessane i załadowanie na nowo ilości zgodnej ze specyfikacją auta) co do różnic temperatur po stronie kierowcy i pasażera to zobacz w momencie używania klimy co pokazuje VCDS, możesz w nim zobaczyć temp czujników i porównać ze sobą.

Dysza dławiąca nie będzie miała żadnego wpływu na to że z jednej strony wieje cieplejsze a z drugiej chłodniejsze powietrze, różnica raczej może wynikać z samej konstrukcji kanałów powietrznych w samochodzie lub problemów z silniczkami sterowania klap.

Temperatury sprawdzisz w grupie 009

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano
  • Autor

klime ładowałem jakoś ponad półtora roku temu .. chyba w sierpniu 2015 .

dobry pomysł z tymi czujnikami - sprawdze temp. 

używam VAG - com 409-1 . gdzie sie sprawdza te czujniki temperatury ? w jakim bloku  pomiarowym ? nie mam vcds 

Opublikowano

tak samo jak w vcds-ie bloki pomiarowe, blok 009 - będziesz miał temperatury prawą i lewą powietrza na nogi i prawą i lewą powietrza z kratek w desce

Dokladniej tak:

Blok pomiarowy 009

Okno 1    - Wartość pomiaru czujnika temperatury powietrza na wylocie w przestrzeni na nogi z lewej strony -G261- w °C
Okno 2    - Wartość pomiaru czujnika temperatury powietrza na wylocie w przestrzeni na nogi z prawej strony -G262- w °C
Okno 3    - Wartość pomiaru czujnika temperatury powietrza na wylocie po lewej stronie -G150- w °C
Okno 4    - Wartość pomiaru czujnika temperatury powietrza na wylocie po prawej stronie -G151- w °C

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano
  • Autor

ale w dziale klima 08 ? i potem mesurre coś tam ... ? i wybieram blok 09 ? 

Opublikowano

tak

dodatkowo sprawdź też blok 010

bedzie tam : Wartość pomiaru czujnika temperatury powietrza na wylocie parownika -G263- w °C

Edytowane przez MaTeo85

Opublikowano
  • Autor

1 zdjęcie - temperatury z działu 08 klima , mesuring bloks - blok 09 .

zdjęcie 2 silniki klap w max pozycjach 

zdjęcie 3 silniki klap w low pozycjach , potem schodzi na 0 wszędzie.

gdy włącze klime , przez chwilę słyszę pssssssssssssssssss .... i naweiw potem.

miałem kiedyś służbową skodę fabię 1,4 tdi ... klima manualna.. i tam jak słabo chłodził to słychać było pssssssssssssssss .. po nabiciu przestało pssyczeć . 

klima temp.JPG

silniki hi.JPG

silniki low.jpg

Opublikowano
  • Autor

bloku 10 nie zdążyłem sprawdzić bo w pracy jestem.. jak wróce do domu to lookne . 

widać po temperaturze że z prawej strony jest cieplejsze powietrze . zmierze to jeszcze jak wróce do domu.. po 20 minutowej jezdzie na kimie 

Opublikowano

masz trochę rozbieżności pomiędzy strona prawą i lewą, ale to już nie wynika raczej z działania samej klimatyzacji... to jak rozumiem masz wartości uzyskane na pozycji LO ustawionej na panelu? sprawdź co pokazuje blok 010.

ps. jednocześnie możesz podglądać 3 bloki i tak zrób kolejnym razem blok 001, 009 i 010 i wtedy daj screena.

Opublikowano
  • Autor

wracając z pracy , miałem cały czas podłączonego kompa... zapisałem kilka obrazów co jakiś czas .

najniższa tem. z kratki kierowcy to 3,6 stopnia.... 4,8 pasażera . jak dam low.. temperatura sie podnosi po stronie pasażera , po kierowcy nawet potrafiła spaśc , po czym tez sie troche podniosła. chwilowo sie ustabilizowało na 9 kierowca , 9,6 pasażer ....   ciśnienie bylo rózne ... srednio 8-9 bar . najciekawsze że na wolnych 11 bar a jak przegazowałem wysoko spadało do 8 barów.  zawsze jak dałem low to po stronie pasazera wiało cieplejszym powietrzem.

1 zdjęcie - low chwile po włączeniu

2 zdjęcie - 19 st po 10 minutach

3 zdjęcie - low po 15 minutach

4 zdjęcie - 19 st po 25 minutach

5 zdjęcie - low po 25 minutach

schłodził dobrze wnetrze w sumie ... ale tak chyba nie powinno być

low 5 min.jpg

19 st 10 min.jpg

low 15 min.jpg

19 st 25 min.JPG

low 25 min.JPG

Edytowane przez gebe14

Opublikowano

widać że przy obciążeniu 41% [blok 001 okno 2] temperatury masz dobre bo po lewej 8,4C po prawej 9,6C i za parownikiem 4,5C. A przy obciążeniu 65% już jest gorzej. Może to wynikać z małej ilości czynnika na co wskazywało by spadające ciśnienie po dodaniu gazu. Proponuję jechać na podstawowy serwis klimy. odciągną czynnik okaże się ile go było i napakują ile trzeba i oczywiście sprawdzą czy gdzieś coś nie ucieka.

Opublikowano
  • Autor

ok . tak zrobię. dam znac po fakcie .

pozdrawiam i dziękuję za poświęcony czas.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

witam.

Panowie.. tak jak obiecałem , piszę.

napełniłem klimę , nic więcej nie robiłem. klima chłodzi jak szalona- tak że zaczyna boleć mnie gardło.

chłodza 2 strefy tak jak trzeba.

odciągnięto 260 gram środka. zapodano 500 gram. patrzyłem jak wchodzi.

i to było to.

jak macie problem że strefy chłodza nierównomiernie- dobijcie klime