Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Pływanie auta, niestabilne prowadzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z moją a4, otóż auto mi cholernie pływa, jest miękkie na każdej nierówności. A jadąc na łuku w moim mieście gdy przy ok 50-60km/h wpadam lewym tylnym kołem w studzienkę tył auta jakby przeskakiwał na lewą stronę. Jest to i irytujące i niebezpieczne, że po nierównej drodze auta nie mogę utrzymać w prostej linii, a na zakrętach uczucie jakby auto nie skręcało płynnie a przeskakiwalo. Nie wiem nawet jak to wytłumaczyć.

Byłem na stacji diagnostycznej i diagnosta stwierdził, że nie widzi / nie odczuwa żadnych luzów, amorki na poziomie 60-70%. Powiedział tylko że jakieś katy kół mam źle ale to będę ustawiał po zakupie nowych kapci. W tej chwili mam 17' felgi od S-Line i opony zimowe dość duże bo 225/50 i w prawym tylnym kole przy skręcie w lewo wewnętrzny rant opony trze o talerzyk amortyzatora. Podejrzewam że coś jest związane ze złym kątem kół. Ale czy to miałoby takie skutki że auto jest cholernie miękkie i niestabilne? I czy wgl w B5 1.9TDI FWD jest możliwość ustawiania kąta koła z tyłu?

Proszę o wszelkie podpowiedzi. Mam zamiar wymienić amortyzatory i sprężyny na utwardzane i trochę obniżające auto bo i tak na tych 17 auto wysoko stoi i po drugie podejrzewam że to coś mimo wszystko z tymi amortyzatorami że auto tak źle się prowadzi, a nie chce aby mnie mechanik naciął na bardzo duże koszty.

Edytowane przez Shiksu93
Poprawa błędów

Opublikowano

Prawdopobnie tuleje belki, często zapominane. U mnie jest podobny efekt, po wjechaniu w studzienkę jest uczucie jakby tył delikatnie skręcił.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tuleje wahaczy z tyłu.Przechodzilem to samo ostatnio,wymiana wszystkich pomogła.Też mi auto pływał,w zakrętach zarzucalo tyłem

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Możecie zarzucić jakimś linkiem do alledrogo czy coś bym wiedział o jakie dokładnie tuleje chodzi? A jak z tymi kątami? Ustawia się z tyłu czy nie?

Opublikowano

Wpisz sobie tuleje wahaczy tylnych audi b5 w google i Ci wyskoczy.Tuleja jak tuleja,kawałek gumy wciskamy w otwór wahacza.Jak coś to kupuj u forumowych sprzedawców,nie będzie problemu z doborem.

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, bialy986 napisał:

Wpisz sobie tuleje wahaczy tylnych audi b5 w google i Ci wyskoczy.Tuleja jak tuleja,kawałek gumy wciskamy w otwór wahacza.Jak coś to kupuj u forumowych sprzedawców,nie będzie problemu z doborem.

Jesteś pewien, że to przyczyna tych tulei, a nie amorków? :)

Sorry ale ja zielony w mechanice ale wolę się nauczyć czegoś niż dorabiać mechaników, którzy dziś wezmą 3x więcej niż powinni.

Edytowane przez Shiksu93

Opublikowano

Powiem tak,żaden amor nie będzie miał 100%,nawet nowy.Moje miały ze 2 lata temu w granicach 80%,z tyłu jeden mi cieknie.2 tuleje z tylu miałem wywalone,ale wymieniłem całość i jest ok.
Pojedz na inną stacje,nie Ci sprawdzi tuleje na szarpakach,amortyzatory i co powie.

Opublikowano
  • Autor

Ok, dzięki. Jak coś to będę pisał ?

Opublikowano

Potwierdzam, u mnie tył auta uciekał na nierównościach, po wymianie tulei problem minął. Co ciekawe, zanim były założone na aucie wyglądały ok, a po wyjęciu okazało się, że gumy są całkiem pęknięte.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Arek8888 napisał:

Potwierdzam, u mnie tył auta uciekał na nierównościach, po wymianie tulei problem minął. Co ciekawe, zanim były założone na aucie wyglądały ok, a po wyjęciu okazało się, że gumy są całkiem pęknięte.

Ok, dzięki za wszelką pomoc. Napiszę jak będę po wymianie czy pomoglo :)