Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kilkusekundowy stukot przy odpalaniu zimnego silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas pierwszego porannego odpalania silnika słychać głośny(szybki) stukot trwający od 2 do 10 sekund , na rozgrzanym silniku problem nie występuje . W ciepłe dni jakie ostatnio mieliśmy również nie słychać stukania . Kiedy np po pracy uruchamiam silnik ,a na dworze jest upał stukania nie słychać.  Występuję tylko przy pierwszym porannym uruchamianiu jak również po każdym dłuższym postoju w chłodne dni.  

Opublikowano

Sprawdź ciśnienie oleju, pompa oleju może być już wykończona i przy porannym odpalaniu nie pompuje odpowiedniej ilości oleju i dlatego przez chwilę słychać stukot.

Opublikowano

Na ile to jest niebezpieczna usterka jeśli to coś z pompą ? Chodzi mi o to czy jeśli nie swieci się jeszcze kontrolka na desce to nic się nie uszkodzi .  Kiedyś w sieci gdzieś czytałem że te silnki tak mają że właśnie przez te kilka sekund nim olej dotrze w odpowiednie miejsca  ale problem w tym że drugiego takiego przypadku nie widziałem.  

W załączniku nagrany ten dźwięk który czasami trwa 2 a czasami 10 sekund.

halas a4.mp3

Opublikowano

Nie no ten filmik to normalnie na swój kanał na youtube wrzucę. Tak wyraźnie tam wszystko słychać, że c**j..

Nie jest to poważna usterka jeżeli nie mruga Ci kontrolka od oleju i jeżeli to dzieje się tylko przy odpalaniu zimnego silnika.

Sprawdź najpierw ciśnienie oleju manometrem, później będziemy myśleć dalej.