Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zakup rodzinnego vana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Rodzinka mi się powiększa i potrzebuje kupić prawdziwe rodzinne auto. Podstawowy warunek to mają się zmieścić 3 foteliki obok siebie i duży bagażnik, Zakładam budżet na to ok 30000zł.

Po przejrzeniu netu najbardziej podoba mi się Ford S-Max, ewentualnie zastanawiam się nad Citroen C4 grand picassa.  W tej cytrynie zazwyczaj jest automat który ma średnie opinie reszta wydaje się ok, fajne mają wyposażenie dosyć często spotykany jest dach panoramiczny, dzieciaki miałyby co robić ;). Może jest coś jeszcze wartego rozważenia ewentualnie czego nie brać na pewno pod uwagę? Dobrze żeby był on mały zewnątrz duży wewnątrz, żonka dużo nim będzie jeździła a wiadomo jak to  baby jeżdżą ;) Fajna opcja jest rozkład foteli 5+2 w bagażniku. Diesel minimum te 140koni musi być.

Prośba o porady.

Opublikowano

Moim zdaniem na te wymaganie w tej kwocie to S- max zdaje się najlepszym wyborem, jednak gabaryty zewnętrzne dla kobiety mogą być początkowo przeszkodą (czujniki cofania nie zaszkodzą)

Opublikowano

Jeżeli możesz nagiąć budżet, to bardzo ciekawą opcją jest jeszcze Grand Scenic jako rodzinne auto, ewentualnie Opel Zafira. Gabarytowo faktycznie dla kobiety początkowo może być trudniej, szczególnie podczas parkowania, ale to moim zdaniem nic innego jak tylko kwestia przyzwyczajenia. Ford S-max również jak najbardziej- rodzinne auto godne polecenia.  Jaki będzie szacowany przebieg roczny?

Opublikowano

Zafira nie zmieści 3 fotelików w rzędzie, a grand scenic, jeśli mowa o IV to najtaniej ok 40000zł trzeba dać,  chyba że III ale to mi się średnio podoba, taka mydelniczka.

Przebiegi jakie robię to różnie obecnie prywatnym autem to ok 20kkm rocznie ale kupuje auto na dłużej, obecne auto mam już 10 lat i pewnie dalej bym je ujeżdżał gdyby sytuacja mnie do tego nie zmusiła :)

Opublikowano

Bierz śmiało S-maxa. Jechałem kilka razy S-maxem 2.0d kolegi i byłem w szoku jak dobrze to jeździ przy tym gabarycie. Bardzo dobry silnik, samochód bezawaryjny. Polecam!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Z ta bezawaryjnością różnie bywa bo nie kupujesz auta nowego z salonu a używane i wszystko zależy od tego na jak zadbany egzemplarz natrafisz, opinie na temat S-maxa również są podzielne, aczkolwiek silnik 2.0 nie jest wadliwy ma całkiem dobre osiągi w stosunku do spalania, więc jak najbardziej możesz się nim interesować, podeślij jakiś link do oceny.