Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Buja autem na zawiasie H&R

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam pewien problem w A4 B7 1.8. Po zmianie zawieszenia na H&R 50/40 - sprezyny i amorki przód, marki H&R a amorki tył WKTOR czy jakoś tak - ich
fotka: http://fotowrzut.pl/VI956VF5UV
Do prędkości powiedzmy 120km/h auto zachowuje się spoko. Zmiana pasa jest naturalna jak przed zmianą zawieszenia, może przy koleinach czuć i lekko rzuca ale to tez kapcie 19" to robią swoje. Problem pojawia się przy większych prędkościach -  jazda ponad 150km/h (co przy tym silniku jest niczym bo przed zmianą zawiasu jeżdziłem i po 230) jest po prostu niebezpieczna. Auto pływa przy zmianie pasa, kierownicą lekko trzeba manewrować aby utrzymać prosty tor jazdy, każdy podmuch wiatru czy wyprzedzanie np cieżarowych jest odczuwalne w aucie co powoduje spory dyskomfort. Generalnie autem buja, ale kierownica się nie telepie jak przy błędnej żbieżności. Robilem zbieżnosc drugi raz i geometrie z parametrami dla RS4 i nic nie dało, bo za 1 razem od razu po zmianie zawiasu ustawili mi parametry od A4 i to samo. I tutaj mam kilka domysłow jak rozwiązać owy problem bo poczytałem o tym troche. Chcialbym was prosic o opinie na ten temat :D

1. Wymiana stabilizatorow na S4 / RS4 albo jakies inne sportowe? Bo obecnie mam ten oryginalny z zawiasu 1BA.. A auto sporo siadło na HR
2. Wina opon? Na przodzie mam pirelli a na tył imperiale chińczyki. Gościu na geometrii zasugerował mi żebym przełożył przód z tyłem i zobaczył co wtedy
3. Uszkodzenie wachacza lub innego elementu podczas wymiany zawiasu - chociaż to raczej nie możliwe.
4. Przy zmianie zawiasu mechanik nie zamontował plastikowych podkładek pod gumy (widac je na 2 foto z linku powyzej) - maja jakies znaczenie ?

Edytowane przez sanmicu

Opublikowano

Ja mam kolego w serii 1BA zmienione amorki przód na MTS i sprężyny NeuSpeed -40mm te ze zmienną odległością zwoi, tył amorki seryjne KYB i sprężyny -45mm. Przód wszytskei gumy na wahaczach twardsze z poliuretanu (wszytskie waahcze ori Audi), tył seria. Felgi 9" szerokości 18" średnicy i na tym lekki naciąg 225/40 R18 Bridgestone Potenza S001 na przodzie i z tył ten sam rozmiar tylko, że Conti Sport Contact2. Jest twardo (szczególnie przód), a przy 150 to mogę wręcz szarpnąć kierownicą i auto idzie po sznurku. Szczerze to na seryjnym zawiasie 1BA przy 220 nie miałem problemów ze zmianą pasa ruchu :)

Sprawdź luzy na wahaczach (i gumy i swożnie), łączniki stabilizatorów, same stabilizatory, koncowki drążków kierowniczych. Kompletne zawieszenie do sprawdzenia. 

Opublikowano
  • Autor

W tym sęk że na seryjnym 1BA tez auto zachowywalo sie normalnie. Problemy nastąpily po zmianach :/ Dlatego raczej wykluczałbym tutaj elementy których nie wymieniałem t.j wahacze

Opublikowano

Podjedź na stację diagnostyczną i niech sprawdzą Ci zawieszenie całe.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie że sprawdzali.. ostatnio nawet przy okazji korekty parametrów geometrii z A4 na RS4.

Opublikowano

Kolego Rs4 to inna bajka pod względem zawieszenia. Zrób porządnie geometrie na 1be i nie kombinuj. U mnie było identycznie jak piszesz ale po podwyższeniu zawiechy. Co fachowiec to inna opinia, miałem już nawet sanki i tuleje wymieniać. Wczoraj po porządnym sprawdzeniu i ustawieniu zbieżności auto jedzie jak po sznurku po koleinach.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Byłem na stacji diagnostycznej i robili korektę geometrii i nic nie dało..  

Opublikowano

Opony masz nowe czy używki, ja tak miałem przy słabych oponach, niby bieżnik ok , po zmianie na nowe auto nawet po koleinach się klei i nie rzuca nim

Opublikowano
  • Autor

Na przodzie miałem pirelli (uzywane 6.5mm z 2013r), a na tyle imperiale nowe.  Zamieniłem ostatnio przód z tyłem, zrobiłem kilkanaście kilometrów autostradą i nawet przy sporych prędkościach nie rzuca (nie buja) tak tyłem auta no i jest bardziej stabilnie.  A przód wcale nie jest głośniejszy niż poprzednio co były kapcie z pirelli. Za tydzień będę miał do pokonania ponad 150 km autostradą to zdam relację z jazdy ale mysle ze będzie lepiej. 

Edytowane przez sanmicu

Opublikowano

bardzo możliwe ,że to wina opon jak pomogła zamiana

Opublikowano
  • Autor

Nom chyba tak. A wiesz, przód napędzany chinolem i tak jest silnikiem itp odpowiednio obciążony to auto nie reaguje tak na jakość opon jak to było w przypadku w miarę lekkiego tyłu.