Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

A4 AFF - modyfikacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejo, witam wszystkich. Od paru tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem AUDI. Przez pewne nieporozumienie kupiłem B5 1.9 AFF 75km. Auto jest bardzo zadbane z zewnątrz jak i w środku więc nie żałuje - na pewno warte swojej ceny. 

Od dłuższego czasu czytam i czytam o tych silnikach i rzekomo te 1.9 75, 90 i 110 km to wszystko to same silniki tylko że zdławione. Chce podnieść moc swojej audicy, nie chce robić jakiegoś demona polskich dróg tylko 110-125km by spokojnie wystarczyło. Oczytałem się sporo na te tematy i jedni mówią, że wystarczy tylko wymiana wtrysków + aktualizacja komputera, inni że można podnieść samym komputerem, jeden z mechaników powiedział że nie ma co bo szkoda samochodu. Chciałbym dowiedzieć się coś więcej na ten temat, co zrobić aby bezpiecznie podnieść moc, czy to faktycznie te same silniki bo z tego co czytałem to ten AFF to 1Z czy AFN już nie wiem dokładnie. Bardzo dzięki za pomoc!

Opublikowano

Aff i 1z to jest to samo als zdawione programowo, natimiast afn konstrukcyjnie slupek ten sam ale ma dwumas i wieksze wtryski oraz pompe z wysoka fala i wydajnjesze turbo ze zmienna geometria, jesli chcesz to zmina kompa na 1z i masz 90km a jakies 110km to wizyta u tunera, jesli chcesz wiecej to wtryski od afn. Ale masz pompe z niska fala i to turbo wiec bez szalenstw ale ze 120km powinno byc, zalezy od kondycji wszystkich elementow

Opublikowano
  • Autor

Kondycja silnika za pewne nie jest zła, bo jeśli ktoś jeździł 75 koni to nie miał czym poszaleć więc stawiam że nie jest obciążony a silnik czyściutki. 

Opublikowano

Co z tego ze to nie jedzie.

Zajezdzic mozna 20konny silnik tak samo jak ten 200konny...

Zrob jak kolega wyzej napisal pamietaj o tym ze aby uzyskac setup z afn musisz przejsc na vnt bo u siebie masz turbo bez zmiennej geometrii.

Swoja droga nie wiedzialem ze ktos tak skaleczyl a4 dajac jej tak marny silnik.

Opublikowano
  • Autor

Marny czy nie marny - czytałem, że to wszystko samo tylko różni się osprzętem od innych 1.9 TDI więc tyle z głowy. Silnik to 1Z (prawdopodobnie) a o modyfikacje nie ciężko. Mi akurat te 120/130 KM wystarczy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

AFF to jest Ahu różniące się tylko kompem i skrzynia biegów. Wiem bo sam mam. U mnie podniosłem do około 105 km. Tuner wgrał mi program od ahu lekko podkręcony. Fajne jest tylko to ze ten samochód ma kurtka skrzynie i w trybie miejskim spalanie nie przekracza 6l gdzie afn potrafi 8l połknąć. Tylko ze pretkosc maksymalna to 170km wiec optymalna na autostradzie to 110km wyżej wzrasta spalanie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk