Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprawa reklamacji . Potrzebna opinia i rada !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam .

Jakiś czas temu oddałem niemal nową kurtę do pralni XX ponieważ 15 minut wcześniej odkryłem świeże 2 plamki na rękawie . Osoba przyjmująca nie dała mi paragonu tylko jednorazową kartę magnetyczną na odbiór ubrania .

Gdy odebrałem okazało się , że kurta ma mnóstwo czarnych plam ..wszędzie.

Oddałem do raklamacji - powtórne pranie które trwało od 14:00 do 20:30 ..plamy traktowane różnoraką chemią nie zostały usunięte .

W kurtce przyjechałem do pracy więc nie mogłem oddać jej do reklamacji i na jakąś tam ekspertyzę ..wiec uzgodnilem , ze nie bede zrywał metki z kodem kresowym pralni i usługi . Tylko dojadę do domu i nazajutrz kurtę przywiozę .

Zapytałem o papiery jakich potrzebuję do złożenia reklamacji gdyż paragonu fiskalnego nie otrzymałem .. potwierdzono , ze wystarczy metka z kodem na kurtce i protokół przyjęcia do reklamacji .

Dostałem wiadomość iż reklamacja nie bedzie uznana z powodu braku paragonu , którego nie otrzymałem przez niekompetencję osoby tam pracującej :angry:

od 2. Stycznia owa pralnia gra ze mną w kulki ..wiecznie nie ma osoby z działu reklamacji z którą mógłbym porozmawiać .. kazano wysłać maila ..wysłałem , kurffa pięć ..i nic ..dzwonie i znowu zostaje zwodzony :evil: :evil:

Pozwać ich ? Jakie mam szansę na wygraną ?

Opublikowano

może najpierw wybierz się do Rzecznika Praw Konsumenta, może coś poradzi :mysli:

Opublikowano

brak paragonu nie jest żadnym problemem,wystarczy,że w jakikolwiek sposób udowodnisz wykonanie usługi,wystarczy nawet świadek :wink4:,

walcz o swoje :cool1:

Opublikowano

może najpierw wybierz się do Rzecznika Praw Konsumenta, może coś poradzi :mysli:

Dokładnie. Ja nie mogłem sie doprosić 3 miesiące o gwarancje na lodówke zakupioną w sklepie internetowym.Zwodzili, że wysłali.

Po jakimś czasie dotarła ale ze skresleniami i bez paragonu.

Odesłałem. przystłali poprawną ale nadal bez paragonu i tak w kulki lecieli :notworthy:

Wizyta u rzecznika, jeden telefon miłej Pani rzecznik i w błyskawicznym tempie miałem kwity w domu

Nawet oficjalnych pism nie było, zwykły telefon.

Ewentualnie zadzwoń sam lub poproś znajomą i przedstaw się jako rzecznik :)

Opublikowano
  • Autor

Ok . Mam na historii rachunku w inteligo zapisaną operację to plus .

Na kurtce jest kod kresowy z usługi - kurtka jest u nich .

Mam protokół spisania reklamacji .

Jeszcze dzis zadzwonie postraszę rzecznikiem praw konsumenta . :good:

Opublikowano

Prawda jest jedna nie ma w Polsce czegoś takiego jak REKLAMACJA :evil: chory kraj.

Kasa wzięta a potem do Boga :(

Opublikowano

zgłaszam się jako świadek :naughty:

z tym rzecznikiem to dobry pomysł :good:

00-033 Warszawa

ul. Górskiego 7

tel.: (022) 505 08 02; fax: (022) 505 09 67

[email protected]

Opublikowano
  • Autor

zgłaszam się jako świadek :naughty:

z tym rzecznikiem to dobry pomysł :good:

00-033 Warszawa

ul. Górskiego 7

tel.: (022) 505 08 02; fax: (022) 505 09 67

[email protected]

No fakt ..Ty byłeś wtedy na Targówku :decayed:

Przedstawilem xero paragonu i napisali mi tak :

" Przedstawiony skan z 19.12.2008 nie jest dowodem sprzedaży przedmiotowej kurtki "

:wallbash: To co kurfa..ukradłem ją ..na drutach chyba nikt mi nie ulepił :evil:

Opublikowano

Przedstawilem xero paragonu i napisali mi tak :

" Przedstawiony skan z 19.12.2008 nie jest dowodem sprzedaży przedmiotowej kurtki "

:wallbash: To co kurfa..ukradłem ją ..na drutach chyba nikt mi nie ulepił :evil:

Oni mają kopie wszystkich paragonów i mogą to odszukać - a co jakby paragon Tobie ukradli z portfelem - to też tracisz gwarancję ?

Niepotrzebnie dałeś to do pralni - mogłeś od razu składać reklamacje w sklepie.

Opublikowano
  • Autor

Ale po co w sklepie ? Kurtka była świetna .. a to , że w pralni zamiast wyprać usmarowali mi tak , ze piorąc i waląc chemią z koloru beżowego ..zrobiła się blado chj wi jaka :sick3:

Opublikowano

ale raga chyba reklamuje usługę prania,a nie kurtkę :mysli:

czy czegoś nie zrozumiałem :disgust:

Opublikowano
  • Autor

czy czegoś nie zrozumiałem :disgust:

Dokładnie ..reklamuję usługę ..która nie dość , że została źle wykonana to jeszcze zniszczyli mi nową odzież .. i jeszcze zapłaciłem za to :wallbash:

Opublikowano

Wg mnie to:

świadczy o paragonie sprzedaży kurtki, a nie usługi i tak to zrozumiałem.

I dlatego piszę, że niepotrzebnie w ogóle oddawał do pralni zamiast zareklamować samą kurtkę.

Opublikowano
  • Autor

świadczy o paragonie sprzedaży kurtki, a nie usługi i tak to zrozumiałem.

I dlatego piszę, że niepotrzebnie w ogóle oddawał do pralni zamiast zareklamować samą kurtkę.

No tak ..a co ma paragon sprzedaży kurtki do samej reklamacji prócz tego , że na podstawie paragonu mają zwrócić mi pieniądze za uszkodzoną rzecz ?

A czy paragon jest wypisany ( sprzedawca jest na ryczałcie ) czy fiskalny to juz im chyba guzik do tego .

Oni mają się zająć szkodą którą wyrządzili pracownicy niekompetencją w efekcie ..źle wykonaną usługą ,a nie roztrząsaniem podrzędnych kwestii :embarrassed:

Opublikowano

Teraz zobaczyłem temat..

Ragga, zrób tak:

1) Wypełnij pismo reklamacyjne

2) Wyślij poleconym (zachowaj potwierdzenie) albo zanieś osobiście, tylko dopinuj żeby dali Ci potwierdzenie otrzymania reklamacji.(z datą i podpisem osoby, która to odebrała - pracownik firmy (obojętnie kto).

3) Czekaj na odpowiedź. Firma ma 14 dni na ustosunkowanie się do pisma reklamacyjnego. Jeśli tego nie zrobi przyjmuje się, że rozpatrzyli reklamację pozytywnie. I wtedy masz z górki..

Zobacz co będzie i wtedy napisz..

Ps. Czas na złożenie reklamacji to 2 miesiące od dnia wykrycia niezgodności. (żeby Ci nie wmówili, że już za późno)

Opublikowano
  • Autor

Kazali mi maila napisać ..napisałem :angry:

. Firma ma 14 dni na ustosunkowanie się do pisma reklamacyjnego.

Oni mówili , że nie ma czegoś takiego jak termin rozpatrzenia odwołania od decyzji reklamacyjnej :angry:

Zrobie tak .. dzis napiszę pismo . Wyślę .. i zobaczymy co matkoj**cy odpiszą :decayed:

Opublikowano

a jak nie dostales paragonu to smialo do urzedu skarbowego mile pismo napisz ze nie zarejestrowali twojej transakcji:) na pewno sie uciesza:D :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

a jak nie dostales paragonu to smialo do urzedu skarbowego mile pismo napisz ze nie zarejestrowali twojej transakcji:) na pewno sie uciesza:D :gwizdanie:

Wiesz ..rarejestrować to raczej zarejestrowali ..tylko nie dali :evil:

..ale też dziwne bo przecież można odczytać kopię paragonu z kasy fiskalnej czy tam pos'a .. a o ile pamiętam to mieli z tym problem . Poczekam na odzew ..nie będzie pomyslny to uderzam do Rzecznika praw konsumenta i skarbówki :)

Opublikowano

Czekaj, bo Ci podałem złe terminy, bo pomyślałem o sprzedaży konsumenckiej, a przecież reklamujesz wadliwie wykonana usługę, więc musisz podeprzeć się przepisami „Umowy o dzieło” . (dużo się nie zmienia w twoim przypadku).

Przy reklamacji korzystasz z przepisów Rękojmi za wady. Więc sprostuję:

1) Możesz towar zareklamować w przeciągu roku od wykonania usługi i 1 miesiąca od wykrycia(zauważenia).. (a nie dwóch jak Ci napisałem wcześniej)

Dalej jest podobnie:

1) Pismo wyślij pocztą polecony (koniecznie) zachowaj dowód wysłania, lub za zwrotem poświadczenia odbioru.. (oczywiście zrób ksero i trzymaj z dowodem nadania! )

2) Jeśli złożysz pismo osobiście, to dopilnuj, żeby pracownik na KOPII (twojej) poświadczył odebranie oryginału, podpisał się czytelnie imieniem i nazwiskiem, oraz wpisał pełnioną funkcję !!

Dość ważną rzeczą jest czy składasz reklamację na Protokole pralni czy piszesz sam..

Jeśli piszesz sam to powinieneś wpisać :

określenie do kogo kierujemy nasze roszczenia, datę, dokładny opis wad, nasze żądania (usunięcie plam), a także termin do ewentualnego usunięcia wad, np. ponowne upranie.

Możesz żadać zwrotu pieniędzy za kurtkę, jeśli nie uporają się z plamami *(dobrze jeśli masz paragon, bo łatwiej jest udowodnić wartość kurtki ! )

Ale póki co wyślij reklamację.

Opublikowano

Teraz zobaczyłem temat..

Ragga, zrób tak:

2) Wyślij poleconym (zachowaj potwierdzenie) albo zanieś osobiście, tylko dopinuj żeby dali Ci potwierdzenie otrzymania reklamacji.(z datą i podpisem osoby, która to odebrała - pracownik firmy (obojętnie kto).

3) Czekaj na odpowiedź. Firma ma 14 dni na ustosunkowanie się do pisma reklamacyjnego. Jeśli tego nie zrobi przyjmuje się, że rozpatrzyli reklamację pozytywnie. I wtedy masz z górki..

Zobacz co będzie i wtedy napisz..

Ps. Czas na złożenie reklamacji to 2 miesiące od dnia wykrycia niezgodności. (żeby Ci nie wmówili, że już za późno)

Ale ty piszesz o niezgodności towaru z umową, a nie reklamacją.

Proponuję federację konsumenta, to nic nie kosztuje a czasem pomagają.