Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nie przyjmuje kodowania po wymianie modułu i taśmy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem sobie kierownicę z poduszką od b7 z multifunkcją, czyli moduł Q i taśma 12pin z końcówką A.

Błędy 01044 i 00778.

Złożyłem wszystko do kupy, multifunkcja działa, przyciski się podświetlają ale mam błąd ABS (czerwony wykrzyknik w kółku). Przeczytałem, że trzeba zmienić kodowanie bo mam błędy złego kodowania. Robię tak:

1. 03 ABS
2. 11 LOGIN 09555
3. 10 Kodowanie 04255 (teraz powinien już bez problemu przyjąć kodowanie)
4. 11 LOGIN 40168 [zerowanie czujnika kąta skrętu]
5. 04 Nastawy podstawowe, kanał 001 [powinno wyświetlić czujnik skrętu OK]
6. 06 wyjście

i nic, dalej jest błąd i pełno kontrolek.

Widziałem, że kilka osób miało podobny problem ale tematy kończą się bez konkretnej odpowiedzi.

Jakiś inny sposób na to?

Edit: Pomogło przełożenie takiej małej części która jest u góry taśmy.

Edytowane przez czachapll

Opublikowano

Przełożenie której konkretnie części pomogło? mam dokładnie ten sam problem. Nie da się zakodować i tyle. Po kodowaniu soft code nadal jest 00000, program czasami po kodowaniu wywala brak połączenia ze sterownikiem. Ogólnie klapa. Nie wiem czy ja coś źle poskładałem czy coś jest z kodowaniem nie tak? Pozdrawiam...

Opublikowano

Ta mała część to czujnik kąta skrętu, Też miałem problem z kodowaniem, okazało się że przyjął kodowanie pod inny rodzaj hamulców 

Opublikowano

I po kodowaniu pod inny rodzaj poszło bez problemu? Ja mam dokładnie takie samo kodowanie jak Ty. Login 09555 i kodowanie 04255. Kiedy sprawdzam czujnik położenia kierownicy jest cały czas 2.5 stopnia. Nie zmienia się od ruchu kierownicy. A to dziwne bo zmieniałem tylko moduł, taśma i cała reszta została stara. Niedługo jadę na urlop a kontrolki się świecą jak choinka. Dodatkowo nie mogę wejść w engine i sterownik 46 instruments...

Opublikowano

Zmieniłeś moduł więc masz do kodowania wszystko, kąt skrętu też. A jak kręcisz kierownicą to zmienia się kąt na wag? Mojego kodowania ci nie podam bo robiłem to ponad rok temu i nie pamiętam, ale wiem,że też miałem problem z esp właśnie,pomogło zakodowanie pod inny rodzaj hamulców lub kół bo dokładnie nie pamiętam. Spróbuj, kody są gdzieś w dziale "wymiana kierownicy pod multifunkcję" ja działałem według tego właśnie

Edytowane przez GOLI

Opublikowano

No właśnie robiłem według tej orocedury i nic. Wygląda to jak by się dane kodowanie nie chciało zapisać w module. Podczas kodawoani, gdy kręcę kierownicą wartości czujnika się nie zmieniają. Cały czas jest 2.5 stopnia i tyle. 

Opublikowano
  • Autor

Tez miałem cały czas 2.5 stopnia. Ale ja kupiłem moduł Q i taśmę A pod multi. Przełożyłem tą swoją cześć ze starej taśmy do nowej i dlatego nie działało.

Opublikowano

Czyli co? Nie pasuje mi taśma do nowego modułu? Kurcze, skoro mam moduł L to jaką mam mieć taśmę?

Mam kierownice bez multi trójramienna.

Opublikowano

Też miałem problem z kodowaniem tego modułu. Okazało się, że silnik BFB koduje się "9"-ką (z tego co pamiętam).  Trzeba także mocno uważać, bo wartości w "Login" różnią się od tych które kodujemy - dopiero poprawne zgranie ich obu pozwala na zapisanie zmian. Gdzieś znalazłem także w procedurze adaptacji czujnika skrętu, że trzeba w trakcie skręcić na chwilę koła.

Siedziałem chyba z godzinę, po czym się udało.

Opublikowano
  • Autor

mi nie chodzi o taśmę tylko tą małą cześć, która jest przypietą do taśmy. Jak będę miał jak to zrobię Ci zdjęcie tego.

Opublikowano

Dobra, udało się zakodować bez wymiany taśmy na oryginalnym kodowaniu. ;) Teraz mam tylko jeden problem. Nie mogę wejść w ENGINE żeby włączyć tempomat. Wyskakuje mi błąd że nie ma komunikacji ze sterownikiem. Macie jakiś pomysł?

Opublikowano

Wyłącz zapłon i poczekaj chwilę. Po ponownym włączeniu od razu próbuj połączyć się ze sterownikiem silnika

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niestety, nic to nie daje. Ustawienia w vcds, przesyłam w załączniku.

Podobno są jakieś zabezpieczenia. Wiecie coś o tym? :(

vcds1.PNG

vcds2.PNG

Opublikowano

Niestety, nic to nie daje.