Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Montaż wzmacniacza, sterowania suboowfera

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jeśli chodzi o "montaż" Sprzętu Car audio to jestem amatorem :tongue4: poczytałem trochę i będę sie brał za montaż wzmacniacza, ale mam takie pytanko w radiu mam osobne sterowanie subwoofera, czy musze dodatkowo cos gdzieś podłączyć aby to działało?

Pozdrawiam

Opublikowano

masz już rozprowadzona instalacje pod wzmacniacz?

do radyjka i wzmacniacza podłączasz kable CHIN-CHE, a z kostki za radiem zasilanie (+12 dla wzmaka) z kabelka który powinien mieć opis POWER ANTENE, do tego drugi kabel zasilający (+) no i masa (-) do wzmaka z akumulatorka, pamiętaj o porządnym bezpieczniku!!!

i od wzmaka kabelki do tuby lub głośników

Opublikowano
  • Autor
a z kostki za radiem zasilanie (+12 dla wzmaka) z kabelka który powinien mieć opis POWER ANTENE, do tego drugi kabel zasilający (+)
2 kable zasilające?? nie rozumiem. jesli chodzi o kabel zasilajacy to myslałem ze jeden z akumlatora?
Opublikowano

W starszych autach lepiej jest podłączyć przewód masowy do ujemnego bieguna baterii. W przypadku nowych lub bardzo młodych aut wystarczy do karoserii. Przewód masowy jest tak samo ważny jak zasilający.

Opublikowano
a z kostki za radiem zasilanie (+12 dla wzmaka) z kabelka który powinien mieć opis POWER ANTENE, do tego drugi kabel zasilający (+)
2 kable zasilające?? nie rozumiem. jesli chodzi o kabel zasilajacy to myslałem ze jeden z akumlatora?

Z aku główny zasilający +12, masę możesz podczepić z budy, a ten drugi zasilający od radia co wychodzi to po to żeby wzmak włączał się wtedy jak włączasz radyjko

Ten kabelek zasilający od aku musi być dość gruby ( im dłuższy kabel tym większa strata napięcia-dlatego gruby)

Podejrzewam ze wzmak bedzie montowany w bagażniku, wiec ok 4m kabelka pójdzie

Opublikowano

a napięcia-dlatego gruby)

Przekroj poprzeczny kabla dobiera sie na podstawie pradu jaki ma przez niego przeplywac. Zalezy jaki wzmacniacz bedziesz montowal. Czym wieksza moc bedzie pobieral wzmacniacz tym wieksze natezenie pradu a co za tym idzie przekroj kabla.

Wazne aby kabel "+" i kabel "- " (masa) mialy ten sam przekroj!

Przewody zasilające i nie tylko

Do instalacji CAR AUDIO stosuje się kable z miedzi beztlenowej (OFC) gdyż wykazują się one najmniejszą utratą przewodnictwa kabla z upływem czasu.

Kabel powinien posiadać też przyzwoitą koszulkę izolacyjna - chroni ona przed ew. uszkodzeniami kabla - czyli przez zwarciem które w najlepszym przypadku spowoduje spalenie bezpiecznika - o ile został prawidłowo dobrany.

Ad2.

Poniższa tabelka obrazuje zależność przekroju kabla od natężenia roboczego i długości kabla:

Natężenie Długość (metry)

Amper do 1 2 do 3 3 do 4 4 do 5 5 do 6 6 do 7 7 do 8

0 - 20 A 2,5 mm2 4 mm2 4 mm2 6 mm2 8 mm2 8 mm2 8 mm2

20 - 35 A 4 mm2 6 mm2 6 mm2 8 mm2 12 mm2 12 mm2 20 mm2

35 - 50 A 6 mm2 8 mm2 8 mm2 12 mm2 20 mm2 20 mm2 20 mm2

50 - 65 A 8 mm2 8 mm2 12 mm2 16 mm2 20 mm2 20 mm2 35 mm2

65 - 85 A 12 mm2 12 mm2 20 mm2 20 mm2 35 mm2 35 mm2 53 mm2

85 - 105 A 12 mm2 12 mm2 20 mm2 35 mm2 35 mm2 35 mm2 53 mm2

105 - 125 A 20 mm2 20 mm2 20 mm2 35 mm2 53 mm2 53 mm2 53 mm2

125 - 150 A 35 mm2 35 mm2 35 mm2 35 mm2 53 mm2 53 mm2 60 mm2

Należy pamiętać aby ZAWSZE zabezpieczyć kabel poprzez założenie możliwie blisko akumulatora bezpiecznika (max 30 cm) - zabezpieczy on nas w przypadku zwarcia na kablu - w przypadku jego braku przez kabel popłynie maksymalny prąd jaki jest w stanie oddać akumulator (uwzględniając opór kabla) co może spowodować pożar!

Opublikowano
  • Autor

wiec podłaczyłem wszystko i mam problem, kabel + nie idzie z akumlatora tylko z pod kierownicy z pod tych kostek takich. Nie wiem czy to ma znaczenie;) ale cały czas pali mi bezpiecznik, jesli tylko troche dam głosniej to w momencie spalony i nawet na zapalonym aucie gdy dam głosniej to wszystkie swiatła (np mijania) mrugają :kwasny:

Co moze byc nie tak?

Opublikowano

kabel + nie idzi

:shocked: podlaczyles kabel +12V wzmacniacza pod kostke a nie pod akumulator? :shocked:

Opublikowano
  • Autor

tzn nie pod kostke, tylko jak sie rozbierze tapicerke pod kierownicą sa takiego kostki i przewody itp.

i tam pod taką srube gdzie był + wpiałem własnie ten kabel. poprzednio jak montował mi koles który w tym temacie siedzi tez tam było podpięte :kwasny:

Opublikowano

Najpierw nalezaloby wiedziec co to za wzmacniacz, krory tam montujesz (jakies fotki lub obis byly by pomocne).

Wzmacniacz MUSI byc podpiety pod akumulator i zabezpieczony bezpiecznikiem! W najgorszym wypadku jak nie zabezpieczysz instalacji a wynikna jakies zwarcia lub przeciazenia moze to doprowadzic do pozaru!

Tu masz schemat jak to moze wygladac:

59a022db15d77537.jpg

Opublikowano

Teraz to już powinno pójść gładko :wink4:

Opublikowano
  • Autor

i tak własnie jest podłączone z tą roznicą ze + nie do akumlatora a tak jak powiedziałem wczesniej.

wzmacniacz to JBL 75.4[br]Dopisany: 23 Styczeń 2009, 19:18_________________________________________________wiec czy ten + to własnie moze byc ten problem?

Opublikowano

Podlacz do akumulatora (nie zapomnij bezpiecznika) sprawdz czy masa ma dobry kontakt z karoseria a bedzie dzialalo :wink4:

Jaki przekroj maja kabe? pradaowy i masa?

Opublikowano
  • Autor

wiec tak podłaczyłem do akumulatora i to samo :confused4:

troszke głosniej i po bezpieczniku ;(

co moze byc nie tak??

jaki przekrój kurcze nie powiem Ci dokładnie, dostałem te kable, są naprawde grube i dobre. I + i minus jest taki sam.

wczesniej w tym samym aucie było zamontowane to samo na tych samych kablach itd i wszytskko hulało. jednak musiałem to wyciagnąc bo miało isc auto do sprzedania ale jednak jeszcze troche nim pojezdze.

Kurde pomozcie Chłopaki :confused4:

Opublikowano

jaki masz tam bezpiecznik wsadzony ? i wywala ze wzmaka czy radia? :mysli:

Opublikowano

Czy wzmacniacz oby napewno jest sprawny? masz mozliwosc podpiecia u kogos innego?

Opublikowano
  • Autor

30A. wywala ten ktory jest na kablu z akumulatora.

Opublikowano

Najlepiej podjedz do kogos kto ma w tym doswiadczenie a nie "w tym siedzi". Trudno doradzic na odleglosc nie widzac calosci.