Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Pompa oleju.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy któryś z kolegów borykał się z problemem pompy oleju w ALT?? Jestem w trakcie remontu swojego serducha (kapitalka), podejrzewam iż dół poleciał właśnie z winy pompy (obrócona panewka na 4 cylindrze). Do tej pory jest zrobiony wariator, głowica kompletnie również, wał korbowy poszedł do szlifu i zaraz pojedzie blok na honowanie i dobranie pierścieni...

Generalnie nie wiem co z tą pompą... Ktoś coś robił??

Dziękuję za ewentualne rady z góry.

Opublikowano

Miałem kontrolke ciśnienia oleju po remoncie, zaraz po wymianie podstawy filtra oleju. Ciśnienie zmierzylem i mieściło się w normie. Winny czujnik, przelozylem stary i git

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Czujniki były sprawdzone i wymienione, są ok :(Po remoncie głowicy, wymianie oleju itd właśnie zapalił się czujnik, były wymiany i nawet mostkowanie, skończyło się rozbieraniem dołu bo panewka na 4 cylindrze się poszła.....

Edytowane przez Krzysztof Goz
Opublikowano

Ciśnienie mierzone? Ma być 1-1.2 przy 80 st oleju

Opublikowano (edytowane)

Tak, puki nie dostał świeżego oleju i nie wypłukał tego czegoś co miał wcześniej właśnie  wlane przez sprzedawcę, podejrzewam motodoktor lub pochodne załamka:(

Edytowane przez Krzysztof Goz
Opublikowano

Jeden doktorek nie zrobiły takich zniszczeń, może wlał jakiś gęsty olej do maszyn rolniczych [emoji33]

Opublikowano

Nie mam pojęcia, czujniki działają a ciśnienie spadło po wymianie oleju, smok wyczyszczony, ręce mi opadają bo poszło już 6k i nadal nie wiem co jest grane... Robię kapę silnika

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Myślę że powodem bałaganu była gęsta berbelucha zamiast oleju. Na zimnym silniku olej 10w40 przy sprawnej pompie ma ponad 4 bary na wolnych obrotach. Gestszy olej + zwiększanie obrotów silnika to większe ciśnienie... Nie miałem styczności z takim przypadkiem, ale pogadam z kolegą