Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

WIĘKSZE POMPOWTRYSKI 2.0TDI 140 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM ! niedługo bede wymieniał pompowtryski 2.0tfi blb 2005 rok , chciłabym wstawić cos innego bardziej wydajnego , pod większą moc , poda moze ktoś jakie będa pasowały ? 

Opublikowano

musisz swoje wyslac do warsztatu ogarniajacego regeneracje / upgrade  PD tam zamontuja dysze o wiekszych otworkach i wyreguluja. innego sposobu chyba nie ma..

poszukaj na necie np. Bosio Race 1287 Nozzles

Opublikowano

2 godziny temu, moniuh napisał:

musisz swoje wyslac do warsztatu ogarniajacego regeneracje / upgrade  PD tam zamontuja dysze o wiekszych otworkach i wyreguluja. innego sposobu chyba nie ma..

poszukaj na necie np. Bosio Race 1287 Nozzles

Sama wymiana koncówek wtryskowych na takie z większymi otworkami nie zwiększy wydajności pompowtryskiwaczy, bo od tego ilość wtryskiwanego paliwa się nie zwiększy  :decayed:

Co więcej, takie wtryskiwacze będą lały bo prędkość wypływającego z większych otworków paliwa będzie mniejsza i nie ulegnie ono odpowiedniemu rozpyleniu :P

Żeby odpowiednio zwiększyć ich wydajność trzeba wymienić sekcje pompujące na takie o większej średnicy roboczej, albo wymienić wałek rozrządu na taki o większym skoku i bardziej ostrych krzywkach napędzających pompki (oczywście manewr z wałkiem jest możliwy jeżeli występuje odpowiedni zapas skoku roboczego pompek, albo wygospodaruje się go z dostępnego skoku  , rezygnując np. z obsługi DPF-a ):hi:

Opublikowano

nie zglebialem tematu PD, myslalem, ze podobnie jak w starszych na pompie wystarczylo koncowki zmienic..

swoja drogą w jaką moc celujesz?

http://www.darksidedevelopments.co.uk/products/race-pd140-2-0-16v-injectors-with-firad-120-nozzles.html

jest tam info, ze strandardowe pompki w dobrym stanie wydola do ok 230. to chyba lepiej swoje oddaj do regeneracji i tyle.. zglos sie do dobrego tunera najlepiej powie w co zainwestowac do jakiej mocy

Opublikowano
  • Autor
5 godzin temu, moniuh napisał:

nie zglebialem tematu PD, myslalem, ze podobnie jak w starszych na pompie wystarczylo koncowki zmienic..

swoja drogą w jaką moc celujesz?

http://www.darksidedevelopments.co.uk/products/race-pd140-2-0-16v-injectors-with-firad-120-nozzles.html

jest tam info, ze strandardowe pompki w dobrym stanie wydola do ok 230. to chyba lepiej swoje oddaj do regeneracji i tyle.. zglos sie do dobrego tunera najlepiej powie w co zainwestowac do jakiej mocy

jeżeli miałbym robic pompki na większe to cos moc kolo 300 mysle , ale gadałem ostatnio z ziomkiem i mowil ze moje smialo 230 koni gdzies 220 zrobic zeby ten maly zapas byl i wystarczy 

Opublikowano

22 minuty temu, dawidb7 napisał:

jeżeli miałbym robic pompki na większe to cos moc kolo 300 mysle , 

No gratuluje optymizmu :)

Moje BPW ma 165 KM i 370 NM i jak dostanie po piź**ie to niewydolny układ chłodzenia tłoków powoduje że silnik staje , bo robi się im za ciasno :decayed:

Miałem już tak dwa razy, dobrze że czujny jestem i nie pałuje podczas głupoty z gazem w podłodze ...

Doły silnika w BPW i BLB są praktycznie takie same , tak że przy 300 KM myślę że wystarczyło by mi 15-20 sekund, by przerobić taką motorówkę na złom :P

Chyba że zamierzasz tą moc wykorzystywać tylko do króciutkich sprintów z pod świateł ( ale i tu zalecam dużą ostrożność )  i chwalenia się kreskami przed kolegami :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 30.08.2017 o 17:19, piotrsob1 napisał:

No gratuluje optymizmu :)

Moje BPW ma 165 KM i 370 NM i jak dostanie po piź**ie to niewydolny układ chłodzenia tłoków powoduje że silnik staje , bo robi się im za ciasno :decayed:

Miałem już tak dwa razy, dobrze że czujny jestem i nie pałuje podczas głupoty z gazem w podłodze ...

Doły silnika w BPW i BLB są praktycznie takie same , tak że przy 300 KM myślę że wystarczyło by mi 15-20 sekund, by przerobić taką motorówkę na złom :P

Chyba że zamierzasz tą moc wykorzystywać tylko do króciutkich sprintów z pod świateł ( ale i tu zalecam dużą ostrożność )  i chwalenia się kreskami przed kolegami :)

no dobra ale 165 koni i co jakis problem jest ? przeciez ile lata tych silnikow ze 140 na tak te 170 powiedzmy i nic sie nie dzieje , a co jezdzic i nie dac z piz** to tez nie ma sensu wiadomo nie zawsze bo moja nie jest katowana wg nieraz przepale ją gdzieś na trasie , pisku opon to chyba ona nigdy nie usłyszy :D a co wymieniałeś dół u siebie ? 

Opublikowano
11 godzin temu, dawidb7 napisał:

no dobra ale 165 koni i co jakis problem jest ?

Problem się robi jak się zaczyna bardzo intensywnie korzystać z tych zainstalowanych koników :decayed:

Na dziewięć latek jak jeżdżę swoim BPW wystąpił u mnie dwa razy i nie było to podczas ulicznej eksploatacji  .

Nie jest to dużo , ale z tego co zdążyłem zaobserwować to problem występuje przy niskich prędkościach obrotowych silnika, 2-3 tyś. obr/min i mocy bliskiej albo równej mocy maksymalnej . Wystarczy 30 sekund takiego obciążenia i tłoki puchną :P

Te 300 koni co sobie chcecie wyczarować znikąd się nie weźmie ,  trzeba podlać paliwem i dmuchnąć powietrzem, zwiększyć a przy takich mocach to chyba całkiem zdjąć limitery temperatury, jeżeli takowe w programie sterującym są zaimplementowane :decayed: 

Proporcjonalnie do generowanej mocy wzrastają obciążenia cieplne i mechaniczne silnika , który został zaprojektowany z pewnym zapasem i tak w nieskończoność bezkarnie nie można sobie tych kresek podnosić, a radzę zauważyć że czym konstrukcja nowsza to te marginesy bezpieczeństwa są mniejsze . :D

Zakładając że mocą projektową BLB , BPW czy tam BRE było 140 KM , to po podkręceniu do 220KM będzie ona przekroczona o 57%, przy 250 KM 0 78% , a przy 300 aż o 114% :P

Jak Wy chcecie to dodatkowe ciepło z silnika odprowadzić bez zmian w układzie smarowania i chłodzenia  ?

A co z wytrzymałością mechaniczną materiałów, czyżby ona też nie miała znaczenia  ?

Żeby motorówka działała bezawaryjnie to tych marginesów ( szacuje je na 20-30% w zależności od typu silnika ) nie można przekraczać na dłużej niż kilkanaście sekund , bo praktycznie równa się to uszkodzeniu albo całkowitemu zniszczeniu silnika :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.09.2017 o 09:26, piotrsob1 napisał:

Problem się robi jak się zaczyna bardzo intensywnie korzystać z tych zainstalowanych koników :decayed:

Na dziewięć latek jak jeżdżę swoim BPW wystąpił u mnie dwa razy i nie było to podczas ulicznej eksploatacji  .

Nie jest to dużo , ale z tego co zdążyłem zaobserwować to problem występuje przy niskich prędkościach obrotowych silnika, 2-3 tyś. obr/min i mocy bliskiej albo równej mocy maksymalnej . Wystarczy 30 sekund takiego obciążenia i tłoki puchną :P

Te 300 koni co sobie chcecie wyczarować znikąd się nie weźmie ,  trzeba podlać paliwem i dmuchnąć powietrzem, zwiększyć a przy takich mocach to chyba całkiem zdjąć limitery temperatury, jeżeli takowe w programie sterującym są zaimplementowane :decayed: 

Proporcjonalnie do generowanej mocy wzrastają obciążenia cieplne i mechaniczne silnika , który został zaprojektowany z pewnym zapasem i tak w nieskończoność bezkarnie nie można sobie tych kresek podnosić, a radzę zauważyć że czym konstrukcja nowsza to te marginesy bezpieczeństwa są mniejsze . :D

Zakładając że mocą projektową BLB , BPW czy tam BRE było 140 KM , to po podkręceniu do 220KM będzie ona przekroczona o 57%, przy 250 KM 0 78% , a przy 300 aż o 114% :P

Jak Wy chcecie to dodatkowe ciepło z silnika odprowadzić bez zmian w układzie smarowania i chłodzenia  ?

A co z wytrzymałością mechaniczną materiałów, czyżby ona też nie miała znaczenia  ?

Żeby motorówka działała bezawaryjnie to tych marginesów ( szacuje je na 20-30% w zależności od typu silnika ) nie można przekraczać na dłużej niż kilkanaście sekund , bo praktycznie równa się to uszkodzeniu albo całkowitemu zniszczeniu silnika :hi:

ale ja nie mowiłem nic takiego ze tylko pompki zmienie , dodałem opis bo nie wiedziałem jakie do takiej mocy pompki !  , reszzta wiadomo musi byc i byłoby to robione ale zmieniłem troche plany chce zrobić na takie fajne 160-170 bezpiecznie bo szkoda mi auta i koszty troche przerosły po taka 10 to lekko a za 10 to mam drugie auto gdzie mozna robic powoli ;) powiedz mi nie dzieje sie nic u cb teraz w silniku ? wszystko okey ? 

Opublikowano

Mój motor to BPW, czyli w prostej linii rozwinięcie ośmiozaworowego AVF-a i późniejszych BKE i BRB, które rozwiercono na 2,0 l i dołożono nieszczęsne wałki wyrównoważające.

Nie chce mi się rozpisywać o jego historii , jak chcesz ją poznać to poczytaj sobie mój temacik gdzie wszystko jest opisane :D:

https://a4-klub.pl/topic/295429-bpw-telepanie-motorem-na-biegu-jałowym/

Edytowane przez piotrsob1