Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX/AVF] Kąt synchronizacji a buczenie w filtrze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Założyłem nowy temat ponieważ w temacie silniki diesla ---> ustawianie kąta synchronizacji nikt nic nie odpowiedział.

Temat jest taki że:

Nabyłem ostatnio kolejne B6 AWX. W chwili zakupu dokładnie osłuchałem silnik i wszystko było w porządku. Niestety podczas podłączania komputera zapomniałem spojrzeć na.... kąt synchronizacji i skupiłem się tylko na pompkach ( ideał, skaczą od -0,3mg do +0,3mg). Po przejechaniu autem ok 1000 km zaczeło buczeć z filtra.. Jak przymknę ręką tak na ok 30% EGR to buczenie znika. Podłączyłem komputer znów i zobaczyłem że pompki stoją w dalej w tych samych granicach ale kąt synchro wynosi -5. Czy istnieje jakieś prawdopodobieństwo że jak ustawie na okolice 0.0 to buczenie się zmniejszy lub zniknie ? Czy po prostu w czasie tych 1000 km zaczeło coś się dziać z wałkiem i szklankami i stąd te buczenie ?

Opublikowano

Podejrzewam że sprzedający przestawił wałek (kat synchronizacji) w celu ukrycia wysokich korektę na pompkach

Wysłane z mojego HTC One A9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Obawiam się ze to walek lub szklanki, a winowajca to broki w walkach pośrednich.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Jutro przestawie w okolice 0 to zobaczymy. A co z buczeniem według Ciebie

11 minut temu, Adam Krupa napisał:

Podejrzewam że sprzedający przestawił wałek (kat synchronizacji) w celu ukrycia wysokich korektę na pompkach

Opublikowano
  • Autor
2 minuty temu, michcio1985 napisał:

Obawiam się ze to walek lub szklanki, a winowajca to broki w walkach pośrednich.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Tak to z autem wszystko jest ok. Mocy duży zapas no i spalanie gdzies z 10 % większe jak inne AWXy

Opublikowano

Buczenie to wytarty wałek zmęczone szklanki podejrzewam

Opublikowano

U mnie buczenie powodował wytarty wałek. Po wymianie buczenie ustało. Krzywki na 1 i 4 cylindrze były jak śliwki. Postaram się wrzucić fotki.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dodam jeszcze że mechanik zdiagnozował wytarty wałek na 1 i 4 cylindrze po odczytach z komputera.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Ustawiłem właśnie synchro. Było -5 a ustawiłem na 0.0 i skacze na -0.6.

Wnioski:

- mniejsze korekcje na pompkach

-mniejsze spalanie o ok 15%

-moc chyba ta sama

-odpalanie w obecnej temperaturze ( rano ok 10*C) takie samo

-buczenie zmalało do minimum :kox:

Wychodzi na to że synchro samo przestawiło bo śruby były dość luźne

Edytowane przez simsonek

Opublikowano

To ciekawe, u mnie synchronizacja na -2,5, też się przymierzam aby zjechać na -1, obecnie też trochę buczy z filtra może się poprawi.

Jeśli dobrze rozumiem to obecnie masz jeszcze mniejsze korekcję niż wcześniej? 

Edytowane przez slawekk1980

Opublikowano
  • Autor
Dnia 30.08.2017 o 17:38, slawekk1980 napisał:

To ciekawe, u mnie synchronizacja na -2,5, też się przymierzam aby zjechać na -1, obecnie też trochę buczy z filtra może się poprawi.

Jeśli dobrze rozumiem to obecnie masz jeszcze mniejsze korekcję niż wcześniej? 

Tak mam mniejsze. Wcześniej były ok +0.4 do -0.4 a teraz mam ok +0.2 do -0.2. Nie wiem czy u Ciebie coś sie zmniejszy bo -2.5 a -1 to nie jest raczej jakaś duża różnica a natomiast u mnie -5 a obecne 0.0/-0.6 to juz sporo

Opublikowano

U siebie liczę raczej na bardziej miękką pracę silnika po zmianie synchro w okolice 0 do -1.  Korekcje nie są złe od +- 0,1 do 0,4

P.S. Sam z tym robiłeś?,   też się przymierzam, jak czytam to  myślę że jest to do ogarnięcia.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 1.09.2017 o 10:53, slawekk1980 napisał:

U siebie liczę raczej na bardziej miękką pracę silnika po zmianie synchro w okolice 0 do -1.  Korekcje nie są złe od +- 0,1 do 0,4

P.S. Sam z tym robiłeś?,   też się przymierzam, jak czytam to  myślę że jest to do ogarnięcia.

Tak, sam. Prosta robota. osłona silnika i rozrządu w góre. odkręcasz 3 śruby na klucz 13. Obserwujesz 4 okno w grupie 4. kręcisz kluczem 19 w lewo na + a w prawo na -

Opublikowano

Dla ułatwienia można sobie zaznaczyć białym markerem obecną pozycje, żeby nie przekręcić za dużo. ;)  Klucz 18 ma całkiem spore ramię i można polecieć o 3cm zamiast 0,3mm