Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

kolizja-wypłata odszkodowania z ubezpieczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Proszę o poradę czy można coś zrobić w sytacji gdy podczas ścinania zakrętu kierowca drugiego pojazdu urwał lusterko w aucie rodziców (starsi ludzie, więc sprawa nie potoczyła sie od początku tak jak powinna)

Sprawca stwierdził że wystarczy wymienić wkład i wypłacił 100zł do ręki.

Rodzice w to uwierzyli, bo sa bardzo ugodowi .. i poprosili mnie żebym im to naprawił lusterko w ich sharanie jest w pełni elektryczne i przestało działać ..połamały się elementy wewnątrz, pękła lakierowana osłona, lustro wypadło, grzałka porwała itp. generalnie maskara i najlepiej byłoby wymienić całość na inną i polakierować jeśli trzeba będzie. Łatwo sie domyśleć ze ta kwota na nic nie wystarczy ... no może wkład z wysyłką na allegro.

Rodzice spisali adres sprawcy i numer rejestracyjny pojazdu (numery z wielkiej brytanii ..auto sprowadzone lub chwilowo w kraju). Dzwoniłem i mówiłem że miło że się dogadali ale ta kwota nie pokrywa szkody więc usłyszałem że mało go to obchodzi i zawracam mu głowę

Czy można jeszcze to zgłosić do ubezpieczalni i jakość dochodzić zwrotu kosztów ?

Opublikowano
9 godzin temu, jacjacek napisał:

Czy można jeszcze to zgłosić do ubezpieczalni i jakość dochodzić zwrotu kosztów ?

Najpierw zadzwonić do gościa i poinformować, że jeśli nie pokryje w pełni kosztu naprawy lusterka, to zgłosisz sprawę na policji. Jeśli to nie przyniesie efektu, wtedy zgłosić. W zależności od rozwoju sytuacji (bo ustalanie okoliczności zdarzenia po fakcie,  nie zawsze przynosi spodziewany efekt), gościu dostanie mandat (lub wniosek do sądu). Dopiero w momencie gdy mamy już wskazanego sprawcę (mandat, lub orzeczenie sądu) zgłaszamy ubezpieczycielowi. Być może jednak gościu zapłaci z własnej kieszeni i nie trzeba będzie wszczynać całej procedury, bo wtedy straci także zniżki.   

Opublikowano

Moim zdaniem szkoda nerwów i czasu.  Jak gość się sam nie przyzna to policja nic tu nie ustali po czasie i zrobią współwinę bo tak będzie im najłatwiej. Zgłoszenie na policji, przesłuchanie, dojazdy, ewentualna sprawa w sądzie itp, moim zdaniem gra nie warta świeczki. Zgłoszenie do ubezpieczalni też raczej odpada bo najpierw musiałbyś wiedzieć gdzie jest ubezpieczony w GB i ustalić do jakiego TU w Polsce należy to zgłosić.

A tak poza tym to wydaje mi się, że za 100 zł da radę kupić używane całe lusterko elektryczne do sharana. Jak poszukasz to i w kolor pewnie znajdziesz.

Opublikowano
  • Autor

Żeby go zczyściło za kantowanie starszych ludzi

nie ma mnie na miejscu bo ja bym pochodził trochę w tej sprawie, ale kupuje zaraz lusterko