Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kręci ale nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent: Audi a4 b5 1.8T 150kM 2000r. Pb + lpg

Dolegliwość: Silnik kręci ale nie odpala. Po podpięciu go na kable raz odpalił tak jakby miał już chodzić, ale 1-2s i padł. Kolejny raz jedynie kręcił. Po poczytaniu na forum, spóbowałem odpalić auto awaryjnie na gaz (wykluczenie uszkodzenia pompy paliwa). Ta sama sytuacja co wcześniej, kręci, łapie na 1-2s i pada. I tak dwa razy pod rząd, później jedynie kręcił. Bezpieczniki wszystkie sprawdzone. Po podpięciu VAG-a i autoscanu, wyszły jedynie 3 błędy związane z zamkiem centralnym : 

3 Faults Found:

01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)

35-00 - -

01360 - Switch for Anti-Theft Alarm: Open

29-00 - Short to Ground

00955 - Key 1

09-00 - Adaptation Limit Surpassed

Czyli za przeproszeniem gówno a nie kody. Dodam, że zdarzyło mi się to po deszczowej nocy - auto stoi na dworze. Dzień wcześniej jak i wcześniej odpalał na dotyk. 

W najbliższych dniach spróbuje sprawdzić świece (4 na raz by padły? Raczej mało prawdopodobne) oraz spróbuje zamówić i wymienić czujnik położenia wału - często opisywane podobne objawy przez innych użytkowników forum.

Czy ktoś tutaj z zebranych ma może jakieś propozycje ? 

Opublikowano

Spróbuj odczepić wtyczkę od czujnika temperatury g62, czasami bywa tak że nawet błędu nie pokaże a odpalić nie zechce, jak odłączysz to auto przechodzi w tryb awaryjny i ciężej odpala ale odpali jeśli to wina czujnika. Zawsze warto spróbować choć na 100% nie powiem. Dziwne że żadnego błędu jeśli chodzi o silnik, nie ma.. 

Opublikowano
  • Autor

Błąd jaki mi się wyświetlił wcześniej,był to błąd związany z katalizatorem, ale jest to stary błąd związany z gazem - dodatkowo pojawiał się błąd o zbyt ubogiej mieszance,ale z tego co wiem przy lpg jest to częsty przypadek. No dobra,dzięki wielkie za radę. Będę próbował tego. Jeżeli ktoś inny ma jakiś pomysł to chętnie posłucham! :)

Opublikowano

Pierwsze dwa kroki to: sprawdzenie zasilania- odkręcasz przewód z listwy i patrzysz czy podaje paliwo, jeśli tak to znaczy że zasilanie jest ok. Druki krok w takim razie to zapłon- odkrećasz świecę i sprawdzasz czy jest iskra, jak nie ma no to skupiasz się na elektronice. Może masz zawilgocone przewody i traci iskrę. U mnie jak leżał czujnik położenia wału to nie było iskry. Dopiero palił na rozrusznik i na biegu jak zmnieniał położenie( z popychu). Czujnik był nowy, ale jak się okazało wadliwy. Z dwojga złego łatwiejszy w zdiagnozowaniu jest brak zasilania niż iskry. 

Opublikowano

Żaden ze mnie fachowiec i mechanik, ale po wpisaniu w google błędy nie takie g...

Pierwszy to pompka centralnego za długo pompowała - możliwy wyciek, czyli nieszczelność w centralnym

Drugi coś z alarmem/immo?

Trzeci problem - kluczyk? Spróbować zakodować od nowa/problem z immo?

Zalało Ci pompkę centralnego?

łapie na 1-2s i pada

Wygląda jak problem z immo

dodatkowo pojawiał się błąd o zbyt ubogiej mieszance,ale z tego co wiem przy lpg jest to częsty przypadek

Tylko gdy instalacja jest źle wystrojona.

Edytowane przez mszark

Opublikowano
  • Autor

Centralny działa bez problemu - otwieranie,zamykanie. Gdyby imo byl zepsuty to by odpalic caly czas na sekunde dwie, a jemu sie zdarzylo tylko odpalic 3 razy w taki sposob. Problem z zamkiem bagażnika mam - nie zawsze łapie,stąd też są prawdopodobnie te błędy. Szukalem na forum tych błędów i każdy pisał że to gówno :)

Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.09.2017 o 18:33, wisiel napisał:

Pierwsze dwa kroki to: sprawdzenie zasilania- odkręcasz przewód z listwy i patrzysz czy podaje paliwo, jeśli tak to znaczy że zasilanie jest ok. Druki krok w takim razie to zapłon- odkrećasz świecę i sprawdzasz czy jest iskra, jak nie ma no to skupiasz się na elektronice. Może masz zawilgocone przewody i traci iskrę. U mnie jak leżał czujnik położenia wału to nie było iskry. Dopiero palił na rozrusznik i na biegu jak zmnieniał położenie( z popychu). Czujnik był nowy, ale jak się okazało wadliwy. Z dwojga złego łatwiejszy w zdiagnozowaniu jest brak zasilania niż iskry. 

W jaki sposób mogę to sprawdzić ? W sensie, gdzie ta listwa się dokładnie znajduje?

Opublikowano
1 godzinę temu, Bitu93 napisał:

W jaki sposób mogę to sprawdzić ? W sensie, gdzie ta listwa się dokładnie znajduje?

listwa zasilająca rozdzielająca na wtryski( nad silnikiem, zapewne od strony świec)- odkręcasz główny przewód zasilający paliwem ( powinien być elastyczny, przechodzący skrętką w sztywną rurkę) i sprawdzasz czy podaje paliwo. Nie znam silnika, ale konstrukcje benzyn wyglądają podobnie.  Może siadła pompa w zbiorniku, lub kostka nie łączy na pompie?

Opublikowano

Może masz za mało oleju w silniku? Miałem taki przypadek w C5. Wszystko było ok. żadnych błędów, a nie odpalał. Mechanicy po rozebraniu połowy auta zobaczyli iże jest zbyt niski poziom oleju. Co dziwne fis nie wyświetlał nic, a czujniki miałem sprawne.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 6.09.2017 o 18:33, wisiel napisał:

O jakim dokładnie czujniku wału mówimy ? Położenia wału korbowego czy rozrządu?

Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem dodać  : po przekręceniu kluczyka pojawia się kontrolka EPC a akumulator miga. 

Opublikowano
4 godziny temu, Bitu93 napisał:

O jakim dokładnie czujniku wału mówimy ? Położenia wału korbowego czy rozrządu?

Wału. Nie jestem pewny jak wygląda sprawa z padniętym czujnikiem halla na wałku rozrządu

Opublikowano
  • Autor

Powiedz mi jeszcze taką rzecz proszę. Bo z tego co czytam to strasznie słabe dojście tam jest. Jest możliwość go wymienic bez kanału ? - auto stoi na parkingu przy bloku... :/

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, mszark napisał:

Walek rozrządu a korbowodu to co innego. W przesłanym linku jest wymiana czujnika walka rozrządu

Opublikowano

Ok nie zjarzyłem o jakim piszecie. Po zdjęciu węża z przepustnicy powinieneś sięgnąć tam ręką.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie za podpowiedź,jednak wolałbym konkretnych wskazówek co i jak zrobić,bo czytałem na forum że bez kanału się nie obejdzie :/

Opublikowano
  • Autor

Fakt faktem nie a4b5, ale b6 - i tutaj wymiana czujnika położenia wału korbowego nie wygląda najprościej :/ 

Opublikowano

Sorki, popierdzieliło mi się chyba z czujnikiem spalania stukowego.

Nie łatwa sprawa ale ja bym pewnie próbował.

Opublikowano
  • Autor

No właśnie nie wiem czy jednak nie sprobuje. Dzisiaj sprawdze czy iskra jest na swiecach i czy paliwo podaje. Jak nie,to praktycznie pewne ze to to. Najgorsze jest to,że mieszkam w Wroclawiu a auto stoi pod blokiem. Będę musiał namierzyć kanał ogólnodostępny albo jakis wynajem godzinny. Pytanie czy będzie mi sie to w ogole oplacalo.