shin Opublikowano 15 Września 2017 Opublikowano 15 Września 2017 Witam, Chciałbym się dowiedzieć czy w silniku 1.9 tdi afn 110KM (samochód z 1998r) pompa wody jest na rozrządzie? Jeżeli nie, to do wymiany muszę ściągać przód? Czy mogę uzyskać miejsce ściągając alternator? Temat pewnie był wałkowany w innych tematach, ale nie mogę znaleźć. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Arek8888 Opublikowano 24 Września 2017 Opublikowano 24 Września 2017 Pompa wody nie jest na pasku rozrzadu. Jest na pasku klinowym, i z tego co mi wiadomo trzeba zdejmowac przod (ale tego nie jestem pewien).
SzeFFo Opublikowano 25 Września 2017 Opublikowano 25 Września 2017 Musisz zdjąć przód do wymiany rozrządu.
Gifix Opublikowano 25 Września 2017 Opublikowano 25 Września 2017 Nie trzeba ściągać całego przodu aby wymienić rozrząd. Owszem po zdjęciu mamy ogrom wygody przy wymianie, ale można też sobie poradzić ustawiając cały przód w pozycji serwisowej. Wysuwa się go wtedy o kilka cm do przodu i jest tam wystarczająco miejsca aby dojść kluczami i dokonać wymiany, oczywiście nie jest tak wygodnie jak przy zdjęciu całego przodu, ale da się.
Rekomendowane odpowiedzi