husain Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 witam! podłączam komputer pod auto i pojawia sie problem mianowicie: vag-com czyta niektóre sterowniki np ABS a nie czyta ENGINE polski vag 4.9 robi dokładnie na odwrót - czyta ENGINE a nie czyta ABS czy ktoś może wyjaśnić gdzie tkwi problem? kabel mam niebieski - USB sterowniki zainstalowane prawidłowo, porty są ustawione prawidłowo, zmieniłem prędkość usb na 4800 (na 9600 to samo) auto jest z 09/97 r. -> nie znalazłem odp.
cobradd Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 a czy oprócz prędkości próbowałeś tez zmniejszyc latencje, uzyj w lini poleceń komendy mode comx (x nr portu) wyświetli ci parametry portu, czasami zmienianie predkości z menadzera urządzen nie przynosi skutku, trzeba z lini polecen
husain Posted January 25, 2009 Author Posted January 25, 2009 no i zrobiłem jak napisałeś: szybkość transmisji: 1200 przydatność : none bity danych: 7 bity stopu: 1 limit czasu: off xon/xoff: off uzgadnianie cts: off uzgadnianie dsr: off czułość dsr: off obwód dtr: on obwód rts: on nic mi to za bardzo nie mówi ;/ dodam że w a4 96 r. działa bez zarzutu vag311 ale skoro vag 4.9 czyta silnik to niby dlaczego 311 ma tego nie robić i na odwrót ;/
cobradd Posted January 25, 2009 Posted January 25, 2009 pewnie masz coś ze sterownikami, spróbuj wszystko odinstalować i zainstalowac jeszcze raz używając komendy mode comx możesz sobie podejzec czy zmiana predkosci w menadzerze urzadzen rzeczywiscie odniosla skutek, ale najlepeij zmieniac prędkość z lini polecen MODE COM1:4800,N,7,1,P zmienia predkosć COM1 na 4800, skuteczność 100%, ale zauważyłem że powraca do standardowych po każdym odłączeniu interfejsu
husain Posted January 25, 2009 Author Posted January 25, 2009 a czy to nie wina komputera w aucie? na a4 96 r , kabel z aktualnymi ustawieniami chodzi bez zarzutu ;/
cobradd Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 jednym interfejs łączy sie na standardowych ustawieniach, inni muszą kombinować, nie wiem od czego to zależy ale popróbuj z tą linią komend tak jak pisałem
domelq Posted January 26, 2009 Posted January 26, 2009 Ja też zauważyłem, że na jednym interfejsie działa ok a na innym mam jakieś problemy. Sprawdze metodę podaną przez cobradd
husain Posted February 22, 2009 Author Posted February 22, 2009 witam ponownie.... czy ktoś wie może dlaczego vag-com w żadnej wersji nie wchodzi w grupe "silnik" ? - brak połączenia (poza tym łaczy sie z abs, radio, klima...) polski vag 4.9 bez problemu wchodzi w w/w blok...
Recommended Posts