Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Mrugająca kontrolka ESP i świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie , moze ktos spotkal sie z podobnym problemem a mianowicie jakis czas temu przepalila mi sie zarowka swiatel stopu po wymianie tej ze zarowki na sprawna pojawil sie problem w postaci mrugajacej kontrolki od ESP i swiec zarowych.

Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu problem zniknoł do momentu zapalenia swiatel pozycyjnych i znow to samo , wtedy wymienilem jeszcze raz zarowke swiatel stopu na nowke sztuke i bylo oki. Mimo to postanowilem podlaczyc autko pod kompa i zdjagnozowac caly system w celu wykrycia jakich kolwiek bledow lub usterek i odziwo nic nie wykazalo zadnych problemow z ESP lub swiecami zarowymi.

Problem ponownie sie pojawil gdy przepalila sie zarowka swiatel pozycyjnych ( zarowka typl LED) w przedniej lampie po jej wymianie znow wszystko wrocilo do normy.

Czy jest mozliwe ze przepalona zarowka swiatel stopu lub pozycyjnych moze powodowac zwarcie w ukladzie elektrycznym i mruganie wspomnianych kontrolek???

Bardzo prosze o jakies podpowiedzi i pomoc.

Dziekuje serdecznie wszystkim zainteresowanym.

Opublikowano

Witam serdecznie , moze ktos spotkal sie z podobnym problemem a mianowicie jakis czas temu przepalila mi sie zarowka swiatel stopu po wymianie tej ze zarowki na sprawna pojawil sie problem w postaci mrugajacej kontrolki od ESP i swiec zarowych.

Po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu problem zniknoł do momentu zapalenia swiatel pozycyjnych i znow to samo , wtedy wymienilem jeszcze raz zarowke swiatel stopu na nowke sztuke i bylo oki. Mimo to postanowilem podlaczyc autko pod kompa i zdjagnozowac caly system w celu wykrycia jakich kolwiek bledow lub usterek i odziwo nic nie wykazalo zadnych problemow z ESP lub swiecami zarowymi.

Problem ponownie sie pojawil gdy przepalila sie zarowka swiatel pozycyjnych ( zarowka typl LED) w przedniej lampie po jej wymianie znow wszystko wrocilo do normy.

Czy jest mozliwe ze przepalona zarowka swiatel stopu lub pozycyjnych moze powodowac zwarcie w ukladzie elektrycznym i mruganie wspomnianych kontrolek???

Bardzo prosze o jakies podpowiedzi i pomoc.

Dziekuje serdecznie wszystkim zainteresowanym.

Z tego co słyszałem to nasze audiczki nie lubią żarówek typu LED... ale nie wiem czy to może mieć wpływ na Twój problem... :mysli: :mysli: :mysli:

Opublikowano

ESP jest ściśle powiązane z silnikiem i ABSem.

Dlatego przy usterce w jednym module, zapalają się kontrolki z innych (np. świeca żarowa - silnik)

Jak spali się żarówka bądź uszkodzi przełącznik stopu to będzie komunikat o uszkodzonych żarówkach.

Opublikowano

Jeżeli występują problemy z napięciem zasilania jednostka sterująca ABS/ESP(...) jest wyłączana. Może w przypadku uszkodzenia led-a (jest to półprzewodnik) występuje jakieś zakłócenie w instalacji i jest to odczytywane jako problemy z zasilaniem... :mysli:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A nie masz przypadkiem w sterowniku silnika błędu związanego z krańcówką światła stop??? Właśnie ta krańcówka jeżeli daje niepewny sygnał powoduje takie objawy jak uciebie czyli zapala kontrolkę świec i esp...

Opublikowano
  • Autor

Witam , co do Twojego postu "olo_gsm " dotyczacego krancowki swiatla stop , to wszystko jest wporzadku , 2 razy podpinalem kompa i wszystko jest oki ale chyba prawda jest ze to jedna z zarowek LED , ktore mialem w lampie przod jako swiatlo postojowe powodowala ten problem.

Po jej wyjeciu i jezdzie bez wspomnianej zarowki nic sie zlego ponownie nie pojawilo , dzisiaj zalozylem nowke sztuke i tez wszystko jest oki.

Dzieki serdeczne za wszystkie podpowiedzi i wszelaka pomoc w tym ze temacie , naprawde nigdy by mi do glowy nie przyszlo ze taka zaroweczka robi tak duzy problem. Inna sprawa to taka , ze na szczescie , nie naleze do ludzi ktorzy z byle pier**la leca odrazu do mechanika a tam mi powiedza ze pewnie pompa ABSu do wymiany hehehe , gruba kasa na stol a Oni zaroweczke wymienia i posprawie.

Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam.

Opublikowano

Obawiam się że jednak żaróweczka postojówek nie była problemem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dziś wydarzyło sie coś takiego w moim aucie.

Po przekręceniu kluczyka gasną wszystkie kontrolki , ale po przejechaniu kilkunastu metrów zapalają sie kontrolki ESP, ABS i zaczyna migać kontrolka świec żarowych.Wyłaczenie silnika lub wyłaczenie ESP przyciskiem nic nie daje, problem wraca. U mnie nie ma to wpływu na pracę silnika i jazdę,bo wszystko funkcjonuje normalnie, ale wkurza strasznie.

Nic nie robiłem przy aucie i bardzo sie dziś zdziwiłem tym faktem... Jak naprawię to opiszę przyczyny.

Oczywiście najsamprzód VAG... :mysli:

Opublikowano

Panowie... temat oczywiście już był... celem nauki - wpiszcie sobie w SZUKAJ to: esp żarowych

i wywali Wam sporo tematów

http://www.a4-klub.pl/smf/b6_awx_choinka_na_desce_rozdzielczej-t8247.0.html;

w skrócie - sprawdźcie czy macie światła STOP jak nie ma to pewnie czyjnik stopu (przy pedale) a jak są to tylko VAG pomoże...

:hi: