Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Nagrzewnica poradnik pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Mam problem z moją a4 b7. Po odpowietrzaniu układu, wymianie rozrządu, termostatu, nastawieniu klap klimatronika oraz płukaniu nagrzewnicy przyszedł czas na jej wymiane. Wiem ze tematów na forum jest mnóstwo i zaraz odeślecie mnie do poradnika:

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/403682-B6-A4-Heater-Core-DIY

Lecz problem polega na tym że zdjęcia tam wygasły i nie mam bladego pojęcia jak sie za to zabrać. Proszę was o jakieś porady zdj lub cokolwiek jak dobrać się do tej nagrzewnicy.

Jeśli macie jakieś inne pomysły czemu grzanie na HI daje letnie powietrze przy 5stopniach C na dworze to z miłą chęcią posłucham. Dodam że dolny wąż od nagrzewnicy gorący, górny też ciepły ale znacznie mniej od dolnego.

Opublikowano

Generalnie w tym linku co to zdjęcia wygasły nagrzewnice wyjmujesz z lewej strony od kierowcy z tego co pamiętam to trzeba zdjąć pedał gazu żeby można było odpiąć i wyjąć nagrzewnice jak zajrzysz tam od strony kierowcy to powinieneś widzieć co trzeba odpiąć i w jakiej kolejności

Najpierw oczywiście trzeba spuścić płyn przed odpięciem nagrzewnicy trzeba położyć sporo szmat na podłogę bo na pewno sporo płynu z niej wyleci..

Opublikowano
  • Autor

Wyczytałem w necie że trzeba zdjąć osłonę kolumny kierownicy i boczek od tunelu. Próbowałem się wziąć za ten tunel znalazłem jedną zaślepkę w niej śrubę i na tym się skończyło. Reszta siedzi tak sztywno że nie da się tym ruszyć. Nie wiem czy to gdzieś ukryte śruby czy zatrzaski a nie chce nic urwać.

Najgorsze jest to że nie potrafię przetłumaczyć mechanikom z mojej okolicy że nie trzeba zdejmować całej deski. Oni to odrazu by  już wszystko wypie***** (za przeproszeniem) i naliczali kosmiczne koszty za robocizne

EDIT!!!!: znalazłem na necie takie coś 

Czy ktoś potwierdza ze w a4 b7 to wygląda tak samo ? 3 śrubki od osłony kolumny i można wymieniać ? ? ? 

Edytowane przez bauzer

Opublikowano

Żadnej deski nie trzeba zdejmować co za palanty..

Tak to jest film z  audizine poza zdjęciem osłony jeszcze musisz odkręcić samą nagrzewnice  niewiem dlaczego ale coś było jeszcze z pedełem gazu ale może się mylę

W B6 i B7 jest tak samo.

Opublikowano
  • Autor

Dobra poradziłem sobie narazie nie wyciągałem nagrzewnicy bo nie mam nowej. Osłony tunelu nie trzeba jak coś zdejmować. A ten pedał gazu zobaczymy jak bedzie przy wyjmowaniu wiem że napewno trzeba wypiąć kostki od niego. 

I teraz koleje pytanie na allegro znalazłem dwie aukcje gdzie łączenie nagrzewnicy z rurkami jest metalowe bo takie właśnie chciałem i są to firmy:

LORO 110zl

SRL 70zł  

którą wybrać czy może polecacie jakies inne z stron innych niż allegro ?

Edytowane przez bauzer

Opublikowano

czym płukałeś tą nagrzewnice? i jak to robiłeś

płukałem teciowi i 5 lat śmiga po płukaniu i jest ok