Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

a4 b6 2.0 ALT Wymiana silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ! 

W moim audi silnik się zepsuł :P

Mianowicie zero mocy klekot jakby z diesla [ Myślałem że to łańcuch. ] Okazało się że ciśnienie to mi się różni w każdym cylindrze że hej :D Zapadła u mechanika decyzja że lepiej jest wymienić niż naprawiać bo się nie opłaci.

Stąd moje pytanie . Ile plus minus taka usługa kosztuje ? Wymiana silnika wymiana płynów uszczelek ? Mi zaśpiewał 2k.  Dużo mało ? Chciałbym wiedzieć czy sobie za dużo nie zaśpiewał :P Nie mam znajomych z środowiska obeznanych ,więc nie mam jak skonfrontować sytuacji z kimś .

Z góry dzięki za odp.

Opublikowano

Moim zdaniem za dużo. Ja za wymianę silnika bpw na avf + nowy rozrząd, dwumas zapłaciłem 1400 + graty oczywiście

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Czyli albo negocjować albo gdzie indziej taniej znaleźć ? 

Opublikowano

Lepiej remontuj. 2.0 ALT to strasznie nie udane silniki. Wątpie, że znajdziesz coś co nie będzie paliło oleju mniej niż litr / 1000 km. Jak wyremontujesz to masz pewność, że pojeździsz i oleju będzie brał 200ml / 1000 a nie 2000 ml / 1000 km.

Co do ceny samego silnika to bardzo dużo. Mój za kapitalny remont krzyknął poniżej 1000 zł :)

Edytowane przez Makale

Opublikowano
  • Autor

I bądź tu mądry... No nic to szukam u konkurencji

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze dodam bo wspomniał że w cenie są wymiany filtrów olejów i poduszki pod skrzynią biegów która też jest kaput  . Ale to wciąż drogawo...

Opublikowano
12 godzin temu, Makale napisał:

Co do ceny samego silnika to bardzo dużo. Mój za kapitalny remont krzyknął poniżej 1000 zł :)

Hahahaha teraz to walnąłeś 1000zl za kapitałkę chyba Ci tylko uszczelki powymienia i rozrząd założy nowy, same planowanie głowicy to koszt ok 500zł a Ci kapitałkę trzaśnie za tysiaka. Zmień od razu mechanika bo bajkopisarz naściemnia ze wszystko zrobił.

Opublikowano

w passacie wymieniałem słupek za 1000zł, cała robota.
czyli 1.6 1000 zł + robota i drobne poprawki 1000zł .

na twoim miejscu zastanawiałbym się na dołożeniu tysiaka do silnika i wziąłbym podstawowe 1.8t z osprzętem :D

Edytowane przez tracer123

Opublikowano

Oooo, i to jest dobra opcja.

Wysłane z mojego HTC Desire 825 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Poniżej 1000 zł za robotę samą ze zrobieniem głowicy bez części. Części bym miał swoje. Kwestia szklanek, uszczelniaczy zaworowych, pierścieni i kilku uszczelek itp. Więc 2000 zł za wyjęcie jednego i włożenie drugie plug & play to jest przesada.

Opublikowano

albo wal swapa na 1.8 albo remontuj, bo kupiony silnik musisz cały sprawdzić - na 90% pije olej i czeka go reanimacja. Ponoć w angielskich 2.0 jest jakoś lepiej - sprawdź czy może dostaniesz silnik od anglika

Opublikowano
  • Autor

Mam na oku silnik. jadę go obejrzeć , dobra cena z automatu .  Sprawdzić coś poza ciśnieniem oleju i ciśnieniem sprężania ? Silnik wciąż w aucie. 

Pytałem o swap do 1.8T ale powiedział że za dużo roboty , nie opłaca się i nie pasuje . Duże koszta itd.

Opublikowano

widzę że robisz to u prawdziwego fachowca :D

"nie da się" mimo że wszystko pasuje plug and play jak ma się cały osprzęt.

rozumiem jakbyś chciał wstawić 1.9tdi do malucha, wtedy może by się nie dało :D

Opublikowano
  • Autor

Mając silnik 1.8T wsadzam go bez niczego jak 2.0 tak ? ok...

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Panowie, podepnę się pod temat. Właśnie stwierdzono w moim ALT brak kompresji. Teraz zastanawiam się czy remontować tego ALT-ka czy od razu wymienić silnik.
Jeżeli wymiana, to czy od razu nie wziąść zamiast ALT silnika o oznaczeniu AWA. I teraz moje pytanie, z czym to się wiąże. Czy prócz silnika, muszę wymieniać wiązkę oraz komputer, czy tylko wgrać mapę z komputera od AWA do tego co mam?
Czy ktoś już coś takiego robił?

Pozdrawiam

Opublikowano
Godzinę temu, damonirl napisał:

Panowie, podepnę się pod temat. Właśnie stwierdzono w moim ALT brak kompresji. Teraz zastanawiam się czy remontować tego ALT-ka czy od razu wymienić silnik.
Jeżeli wymiana, to czy od razu nie wziąść zamiast ALT silnika o oznaczeniu AWA.

A ja mam kompresję na cylindrach a branie oliwy na maksa i też będzie remontowany.

Mechanik po dobrej inspekcji silnika powie ile za remont.

Kupno zdrowego ALTka w to raczej wątpię, włożysz niby dobry silnik i za jakiś czas ponownie wyjmowanie.

Co do adaptacji innej jednostki to koszty mogą iść mocno w górę.

Edytowane przez KINIAM