Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[AFF] Silnik się nie dogrzewa.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od pewnego czasu borykam się z problemem niedogrzania silnika. Za mną już wymiana trzeciego termostatu a objawy zaczynają się pojawiać tak samo. Na początku było wszystko git, trzymał ładnie 90 st. a w następnej fazie ta temperatura wachała się już od 80 do 90 stopni. A końcowo na postoju łapał te 90 stopni a jak już ruszyłem w trasę lecąc ok. 90km/h to temperatura spadała do 70 a na koniec już do 60 i tak w kółko ta temperatura pod koniec latała od 60 do 80. Bawiłem się już w 3 wymiany termostatu i nic. Parę dni temu ponownie zmieniłem termostat a wczoraj znów to samo, zbija do 80 stopni. Wyciągnąłem czujnik, przeczyscilem styki, psiknelem specyfikiem do styków. Podpielem do kompa i temperatura zgrywała się z tą licznika z tą od kompa ale zgasiłem furę po paru sekundach odpaliłem i nagle 90 z 70 parę po zwykłym przekręceniu stacyjki. Nie mam już pomysłów. Temperatura też lekko spada jak mu dam po garach.

Opublikowano
  • Autor

Dodam że nagrzewa się do 90 st. po przejechaniu 6-8km przy spokojnej jeździe do 2 tys obrotów.

Mam wrażenie z mi spalanie skoczyło z litr, dwa.

Opublikowano

No a sprzęgło viskotyczne nie zatarte. Bo objawy na to wskazują. Sprawdź czy się da zatrzymać wiatrak na zimnym silniku.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj sprawdzałem, z tego co pamiętam to da się trzymać bo kumpel go łapał.

Opublikowano

wymien czujnik ,zobacz czy sie poprawi

Opublikowano
  • Autor

Drogie te czujniki bo się nie orientowałem?

Opublikowano

Tzn wiatrak działa ci cały czas na 100% i przy większych obrotach silnika zbija temperaturę. Co tłumaczy wzrost spalania bo wiatrak generuje obciążenie dla silnika. Obciążenie jest porównywalne z włączeniem klimy.

Opublikowano

Ciekawe jaki to program pokazywał temperaturę silnika taką samą jak czujnik 

Ecu pokazuje zawsze mniejsza wartość niż czujnik na zegary

Opublikowano
  • Autor

Delphi czy coś takiego. Na zegarach było 90 a na programie 85/84 ale potem właśnie po przekręceniu stacyjka od razu na zegarach pokazało się 90 i na kompie 90

Opublikowano

A kanał 49 na klimie co pokazuje? Z tego co się orientuje ac ma osobny czujnik.

Opublikowano

Zrób test licznika jeżeli wszytko ok czujnik do wymiany tylko wymień czujnik ten od zegarów nie od Ecu

Opublikowano
  • Autor

Skoro licznik to by mi więcej nie zaczął palic myślę.

Opublikowano

Ale spalanie zależy od czujnika Ecu nie od zegarów

Opublikowano
  • Autor

Dobra, dziś rano sprawdziłem. Przejechałem się z 5-6km i pod koniec jazdy na blacie wynosi 70st. Wchodzę z ciekawości do climatronica a tam 90. Więc co to może znaczyć?

Opublikowano
51 minut temu, nevi napisał:

Dobra, dziś rano sprawdziłem. Przejechałem się z 5-6km i pod koniec jazdy na blacie wynosi 70st. Wchodzę z ciekawości do climatronica a tam 90. Więc co to może znaczyć?

Który kanał?

Możesz spryskać wtyczkę czujnika wd 40. 

Mnie to wygląda na termostat :) 

Zrób tak: złapie 70-80 stopni gaś wóz, biegiem pod maskę i macaj przewody od chłodnicy (albo samą chłodnicę).  

12 godzin temu, andrzejtabaka80 napisał:

Obciążenie jest porównywalne z włączeniem klimy.

Nie. 

Wzrostu spalania upatrywałbym w niedogrzanym wozie. 

Opublikowano
  • Autor

Skoro termostat już trzeci z nowej firmy już jest to raczej wątpię.

Opublikowano
  • Autor

Mi się wydaje że to czujnik od ECU jest uszkodzony, dostaje zły sygnał i podaje większą dawkę paliwa.

Opublikowano

Porównaj temperatury z silnika, licznika i na koniec z klimy. Wszystko po kablu. Zobaczysz czy to czujnik.

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Ruszyłem niebieska kostka na 4 piny przy silniku i o dziwo temperatura skoczyła do 90 stopni, wyjechałem w trasę 50km i nie opadła nawet przez chwile. Ale nie dawno wybrałem się do roboty i sytuacja się powtarza i tak jest znów to samo. Względem czujnika z klimy to na nim już dawno jest 90 kiedy na liczniku trzeba czekać z 10-15 minut dłużej na postoju lub bardzo spokojnej jeździe.

Opublikowano

wyczysc ta niebieska wtyczke pozadnie