Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Dymienie ze skrzyni korbowej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WITAM. mam wielki problem.kilka tygodni temu kupilem A4 b5 97r 1Z i wszystko bylo w porzadku do wczoraj. wczoraj to pierwszy raz silnik zaczal sie dziwnie trzasc ze az bujalo samochodem ( silnik byl cieply, a wibracje byly wyraznie odczuwalne, choc nie tak bardzo silne) jak nim wracalem w pewnym momencie oslabl. w pierwszej chwili pomyslalem ze moze pekl waz laczacy turbine i intercooler (mialem juz taki przypadek i objawy byly podobne) sprawdzilem , ale to nie to. kiedy dzisaj odpalilem zimny silnik, tak go zaczelo tak trzasc ze malo poduszek nie pourywal, a z wydechu chmura siwego dymu. kiedy wyciagnalem bagnet dym wydobywal sie se skrzyni korbowej, a po odkreceniy korka oleju jeszcze mocniej i pod wiekszym cisnieniem. co to moze byc ??? czy ktos mial juz taki przypadek? bardzo prosze o pomoc.

Opublikowano

Prawdopodobnie doszło do pęknięcia tłoka. Wstawiaj auto na warsztat możliwie najszybciej.

Opublikowano

to dosc powazna usterka :( a w najbardziej optymistycznym scenariuszu moze to byc tylko uszczelka pod glowica? auto juz stoi 3 tyg. na parkingu, bo musialem wyjechac i nie mialem kiedy tego zrobic. ale przed wyjazdem podjechalem do takiego speca od diesli w mojej okolicy i zaspiewal mi minimum 1500zl za naprawe, a jak znam zycie to po rozkreceniu dospiewa jeszcze z 500zl albo wiecej :( :( :( wiec chyba po powrocie wezme sie za to sam. latwo pewnie nie bedzie , ale napewno taniej. czy sa dostepne testery cisnienia wkrecane zamiast swiec zarowych? a jesli nie to jak sie demontuje wtryski w dieslu ? prosze o jakies wskazowki i z gory wszystkim dziekuje :)

Opublikowano

testery są uniwersalne tylko zakładasz różne końcówki :good:

Opublikowano

wlasnie o to mi chodzi czy sa dostepne , bo na wtryski to na 100% widzialem . a na swiece jeszcze nie. tylko jeszcze nie wiem jak sie wtryski demontuje. prosze o jakies wskazowki.

Opublikowano

jak popatrzysz na wtryskiwacze to nie bedziesz miał problemu z demontażem .odkrecasz rurki ,wyciągasz przelewy , odkręcasz wtrysk i wyciągasz w góre :good: i po wszystkim :wink4: