Jump to content
IGNORED

twardy zawias 1BV

Recommended Posts

Posted

Witam

Jeżdżę s-line'm a co za tym idzie mam zawieszenie 1bv, kola na lato 245/40/18  delikatnie mówiąc jest bardzo nie komfortowo na nierównościach. :D W zimie jeżdżę na kołach 215/60/16 komfort jest znacznie większy. Chciałbym pozostać przy dotychczasowych kołach które mam na lato, ale zwiększyć jakoś komfort jazdy. I tu prośba o pomoc. Co mogę zrobić aby to zawieszenie było delikatniejsze, żeby tak nie tłukło na dziurach? Czy w grę wchodzi wymiana amorów i sprężyn, czy można się ratować wymianą tylko sprężyn?

Co polecacie żeby nie stracić za bardzo na wyglądzie, a żeby jazda była przyjemniejsza?

Posted

Nie wiem co inni maja do powiedzenia na ten temat ale jak dla mnie to albo jedno albo drugie. Sprezyny i amory dobiera sie odpowiednio do rozkladu mas osi i do charakterystyki pracy wiec nie zostawisz sobie sprezyn z 1bv a wsadzisz amorek z 1ba. Takie rzeczy tylko w ERZE ;) Albo wyglad albo wygoda.

Posted

Spodziewałem się takiej odpowiedzi, jednak po cichu liczyłem że jest jakiś złoty środek, jakiś kompromis między wyglądem a komfortem.

Może są jakieś komplety opcjonalne na których jest lepsze tłumienie? 

Jeszcze mnie zastanawia opcja wymiany amorów na te ze zmienną charakterystyką tłumienia. Tylko że nowe to drogi gips, a używki pewnie ciężko znaleźć . I czy wogóle taka opcja wchodzi w grę, jeżeli tak czy była by skuteczna? 

Może ktoś miał podobną sytuację i ją rozwiązał? 

Posted

Kompromis między wyglądem, a komfortem to 1BE. Jesteś pewny, że masz 1BV ? To, że masz sline nie musi świadczyć o tym, że masz 1BV.

Posted

Zmień amorki na 1BE, springi są te same dla BV i BE

Posted
49 minut temu, narkil napisał:

Kompromis między wyglądem, a komfortem to 1BE. Jesteś pewny, że masz 1BV ? To, że masz sline nie musi świadczyć o tym, że masz 1BV.

Na wlepce jest podany kod zawieszenia:)