Quatro7 Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 zauważyłem że w zimne dni auto długo dłużej kręci by odpalić (oczywiście bez żadnego dodawania gazu), mniej więcej dwa razy dłużej błędów żadnych nie ma, układ paliwowy sprawny, wiec może po zmianie dawki paliwa by odpalał szybciej? korekcji dokonuje się na kanale 5 w adaptacjach? obecnie mam tam wartość 100, powinienem ją zmniejszyć czy zwiększyć?
marcin4x4 Opublikowano 14 Listopada 2017 Opublikowano 14 Listopada 2017 dawkę zostaw w spokoju, zacznij od bardziej klasycznych problemów typu akumulator.
Quatro7 Opublikowano 14 Listopada 2017 Autor Opublikowano 14 Listopada 2017 ale kręci normalnie i jednostajnie przez cały proces odpalania Jak postoi w garażu 3 dni to też normalnie odpala.A jak 8h na dworze przy obecnych temperaturach to od razu dłużej musi kręcić.
marcin4x4 Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 (edytowane) te silniki nie mają problemów z dawką startową a typowe bolączki diesle mają na ciepłym nie zimnym. No chyba że ktoś coś szybciej popsuł, nie można wykluczyć takiej opcji. przy niskich temp musi mieć mocniejsze walniecie, każdy element jest bardziej obciążony. Przyczyn może być wiele od błahej typu akumulator, rozrusznik po wtryski. z tego co pamiętam świecie pracują poniżej 5 st więc one też do weryfikacji, choć prawdę mówiąc jak aku/rozrusznik/wtryski dobre to i z uwalonymi świecami pali na dotyk. Edytowane 15 Listopada 2017 przez marcin4x4
Quatro7 Opublikowano 15 Listopada 2017 Autor Opublikowano 15 Listopada 2017 ok, dzięki a jaka jest "normalna" długość odpalania w zimne dni? bo może ja się przejmuje, a nie potrzebnie. U mnie kręci około 3 do 4 sekund
marcin4x4 Opublikowano 15 Listopada 2017 Opublikowano 15 Listopada 2017 trochę długo... mi zawsze pali tak samo czyli na strzał, różnica jest jedynie w "kulturze zapalania". Każde auto które miałem tak miało.
ono Opublikowano 5 Grudnia 2017 Opublikowano 5 Grudnia 2017 Raczej przejmujesz się nie potrzebnie ,mam BKN od nowości i i długie kręcenie to norma , w 4.2 TDI miałem identycznie .
Rekomendowane odpowiedzi