Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6] Audi A4 2004r. Gacka - S-Line, V6T, Q, Tip, RNS-E, 18", Bix, Speed, DRL, CLH, LED :naughty:

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
57 minut temu, Miras95 napisał:

Czyżby coś nowego na oku ? :)

Tak. Seat Leon ST FR. Później Audi A7 ;)

Opublikowano
  • Autor

@2019.01.13

Zbrojenia ciąg dalszy. Pierwsza rzecz to życiowy fart bo ukruszył się króciec powrotny od zbiorniczka płynu chłodzącego w takim miejscu że wyciek był kropelkowy i znalazłem go bardzo szybko bo nawet płynu nie ubylo.

Druga rzecz to wymiana mechatroniki w tipie z powodu błędu w sterowniku skrzyni po nagrzaniu. Po pierwszej statycznej wymianie oleju przez chwilę było ok. Prawdopodobnie któryś elektrozawór świruje więc podmieniam całą płytę aby sprawdzić a stara płytę rozbiore i zweryfikujet. Oczywiście nowy filtr oleju i kolejna wymiana statyczna.

IMG_20190112_111112.jpg

IMG_20190111_152442.jpg

Opublikowano
  • Autor

@2019.01.19

Wymiana akumulatora na nowy Varta 95Ah. Poprzedni kupiłem w grudniu ale dostał zwarcia i auto nie odpalało. Teraz dostałem nowy i znów 2 lata gwarancji :)

IMG_20190119_092409.jpg

Nowy aku już siedzi, zaślepiony lewy odpowietrznik.

IMG_20190119_093612.jpg

Wymiana zbiorniczka płynu chłodniczego z uszkodzonym króćcem na nowy z ASO. 

IMG_20190119_094551.jpg

Pozostalość króćca wyciągnąłem haczykiem zaokrąglonym.

IMG_20190119_100525.jpg

Aby nie narobić bałaganu i nie zalać auta płynem ze zbiorniczka przydaje się strzykawka.

IMG_20190119_094500.jpg

IMG_20190119_094448.jpg

Płyn wyciągnięty, jeszcze tylko odłączyć dolny króciec oraz wtyczkę od obecności płynu.

IMG_20190119_095329.jpg

Płyn wrócił i został uzupełniony G13

IMG_20190119_101122.jpg

Płynu dodałem za dużo, poza tym auto stało pod lekkim skosem. Nadmiar ściągnąłem strzykawka po zrobieniu zdjęcia.

IMG_20190119_101735.jpg

Drugą rzeczą było podjechanie na kanał i wymiana oleju, sterownika skrzyni i filtra. 

Stary sterownik już wyciągnięty

IMG_20190119_150359.jpg

Nowy już siedzi

IMG_20190119_151513.jpg

Na koniec czyszczenie miski oraz magnesów.IMG_20190119_151517.jpg

Wszystko poskręcane kluczem dynamometrycznym: sterownik 10Nm, filtr oleu 5Nm, miska 10Nm, korek spustowy 40Nm, korek do uzupełniania 80Nm.

Niestety po nagrzaniu skrzyni błąd na vcds'ie. Skrzynia jeździ ok. Pewnie konwerter zaczyna kończyć żywota i będzie potrzebna regeneracja. Jedyny objaw jaki widzę to brak hamowania skrzynią na ciepłym silniku/oleju. Obroty spadają do ok 1200obr/min. Skrzynia nie jest w trybie awaryjnym. Kto zna dobrą firmę z WRO, która zrzuci skrzynię i wymieni/zregeneruje konwerter ?

IMG_20181228_124616.jpg

Edytowane przez Gac3k

Opublikowano

Miło się przegląda Twój temat.  Zbiornik wyrównawczy fajnie  odświeża komorę silnika 

Opublikowano
  • Autor
23 godziny temu, wielik napisał:

Miło się przegląda Twój temat.  Zbiornik wyrównawczy fajnie  odświeża komorę silnika 

Dziękuję :)

Tak dokładnie to samo miałem wrażenie. Jak jeszcze na wiosnę zrobię odświeżanie komory tenzi truck oraz pianownicą to dopiero będzie szał

@2019.01.21

Zapadła decyzja. Nie sprzedaję oraz auto będzie odstawione do mechanika na regenerację sprzęgła hydrokinetycznego oraz wymianę uszczelnienia wału od razu za jednym zamachem.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

@2019.07.14

Dawno nie było apdejtów. A więc:

-wpadły 2 nowe oponki na przód bo dwie miałem uszkodzone.... pęknięcia od wewnątrz, nie wiem jak to mogło się stać ale się stało. Z racji tego że tylne były po półtora sezonach i prawie bez zużycia założyłem tylko na przód nowe Bravurisy.
-odwiedziłem też Tiger Serwis Wrocław na regenerację hydrokinetyka. Komputer oraz liczne fora trafnie wskazały winowajcę braku hamowania a mianowicie Lock-UP który przestawał pracować po przejechaniu krótkiego dystansu. Wymieniłem od razu simmeringi lewej półosi oraz wału quattro (flansza wychodząca z torsena). OCzywiście nowy olej i filtr = 1740pln

Spalanie spadło na 8.3-8.4 l/100km daily bo lockup tworzy sztywne połączenie więc skrzynia nie jest na uślizgu :) 

Autkiem śmigam na co dzień. Niestety budowa domu w trakcie więc finanse nie pozwalają na rozwój projektu, tylko must have oraz mechanika musi śmigać ?

PWR.PNG

Opublikowano

Fajnie widzieć że auto nadal służy i mimo wydawania hajsiwa na dom, to A4 nie jest zaniedbana :good:

Opublikowano
  • Autor
W dniu 16.07.2019 o 14:58, Frond Side napisał:

Fajnie widzieć że auto nadal służy i mimo wydawania hajsiwa na dom, to A4 nie jest zaniedbana :good:

dziękuję.

Niestety autko sprzedane. Temat zamykam