Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czy winny jest rozładowany akumulator ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zanim coś napiszę wiem że to jest wróżenie z fusów i bez vaga ani rusz ale najpierw zacznę od akumulatora i naładuję go bo z doświadczenia wiem że vag może działać nie właściwie z powodu rozładowanego akumulatora. :)

Dzisiaj jadąc odcinek ok. 10km przed domem zapaliły się dwie kontrolki ABS i ESP oraz nie działał dźwięk czujników cofania uruchamiając auto ponownie kontrolki zniknęły dżwięk czujników działa. Wiedząc że akumulator ma 5,5 roku i może być do wymiany lub do naładowania postanowiłem udać się do fachowców od akumulatorów żeby go sprawdzili okazało się że ma napięcie 9,30 V a że zapomniałem sprawdzić ładowanie akumulatora podjechałem do innego po drodze do domu. Uruachamiając ponownie silnik zapaliły się ponownie kontrolki ABS, ESP i od silnika oraz nie działał prędkościomierz. :facepalm: Ponownie uruchomienie silnika wszystko zgasło prędkościomierz działa po za kontrolką żółtą silnika. I co się okazało... :shock3: u drugiego fachowca że ma napięcie 12,20 V i ładowanie 14 V. Czyli akumulator w obu pomiarach wystarczy podładować bo musiałby mieć poniżej 9 V (tak dwóch fachowców powiedziało) żeby akumulator wymieniać. I teraz pytanie czy owa kontrolka od silnika (żółta) zniknie po naładowaniu akumulatora ? Pytam bo może ktoś z forum miał podobne objawy i naładowanie akumulatora załatwi sprawę.

Pozdrawiam. :)

Edytowane przez Tikas

Opublikowano

Check zniknie po odłączeniu akumulatora, powróci jeśli jest jakiś problem z silnikiem. Ładuj baterię i sprawdź - nic nie tracisz :)

Opublikowano
  • Autor

Tak jutro będę zakładał i się okaże czy kontrolki wysypały się przez rozładowany akumulator. :wink:

Opublikowano

Po jakim czasie po zgaszeniu był jeden i drugi pomiar?To też ma znaczenie. I powinni sprawdzić spadek napięcia podczas odpalania, to dużo powie o kondycji. Miernik warto mieć własny, nawet i prosty za 2dychy. Przydaje się.

Opublikowano
  • Autor

Dzisiaj już nic nie sprawdzę bo nawet nie mam jak założyć akumulatora (leje i mocno wieje cały dzień) auto pod chmurą :( ale dzięki Michał za cenną wskazówkę. Jak się poprawi pogoda jutro działam i zobaczymy. 

Opublikowano
  • Autor

Odpowiadam sobie sam na pytanie zawarte w temacie po podpięciu kompa i wykasowaniu błędów. Tak winny jest rozładowany akumulator. Doszło do przerwania zasilania między komputerem silnika a sterownikiem ABS-u nie było komunikacji i wyskoczyły te wszystkie błędy jakie wyżej napisałem i jakie były objawy. Też były błędy czujników ABS-u prędkości koła po lewej stronie i skrętu (jak dobrze pamiętam G47 i G85). Usunąć ten błąd tylko vagiem można odpinanie klem nic nie daje.

Także jak macie takie problemy zaczynajcie od najprostszych spraw jak podładować akumulator. Swoją drogą nie odpuszczę i za jakieś dwa tygodnie sprawdzę stan akumulatora jeżdżąc krótkie krótkie odcinki po mieście jeśli znowu będzie nadawał się do ładowania kupuję drugi chyba że szybciej kontrolki się zapalą. :) 

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

Niestety okazało się że jednak nie jest winny akumulator tylko jednak czujnik ABS-u padł. Zapaliły się kontrolki następnego dnia :facepalm:.A że wytrzymał nieco ponad rok od wymiany trafił mi się wadliwy (wymieniałem wtedy dwa) egzemplarz. Wszystkie te błędy są powiązanie z tym czujnikiem nawet błąd miałem na centralnym zamku. Najważniejsze że jest zrobione i póki co nic nie świeci.

Powodzenia w naprawach. :wink:

Edytowane przez Tikas