Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Falujące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam!

Proszę o pomoc, albo polecenie jakiegoś dobrego fachowca w okolicach Warszawy.

Sprawa wygląda tak: silnik na luzie skacze w zakresie 1000-1500 obrotów z częstotliwością ok 15 razy na 10 sek. przy naprawdę delikatnym muśnięciu gazu obroty skaczą na 3000

przy jeździe strasznie szarpie praktycznie nie do wytrzymania...

A teraz co zostało zrobione żeby było ok, a trochę tego było:

-wymienione świece

-wymienione przewody

-czyszczenie przepustnicy

- wymiana silniczka krokowego

-komputer został wysłany na tzw. stół diagnostyczny (podmieniłem też na kilka dni od innego ABC)

- został zrobiony test obciążeniowy instalacji, czy jak tam się to zwie...

- uszczelnione kolektory ssące i inne miejsca, przez które silnik mógł łapać "lewe" powietrze

- wymieniony czujnik temperatury w kolektorze (miałem drugi to wrzuciłem)

-i w końcu wymieniona całkowicie przepustnica

podpinając pod VAGa pokazuje zablokowana jednostkę sterującą, kasując błąd i ustawiając wszystko jak być powinno, przez kilka godzin jest ok, po czym wraca do stanu poprzedniego.

Już mnie ta cała sytuacja z tym autem delikatnie mówiąc wkur..a :wallbash: , a szkoda by było sprzedać za psie pieniądze.

Opublikowano

a sprawdzałeś sondy lambda :mysli:

Opublikowano
  • Autor

fakt, jedna sonda była źle podpięta do masy, przez jednego nazwijmy to fachowca, ale zostało poprawione i sondy pracują poprawnie

Opublikowano

ale to się dzieje na gazie czy benzynie ?

Opublikowano
  • Autor

gaz został zupełnie odłączony, a i tak od kupna czyli ponad rok jeździłem tylko na benzynie, gaz jakoś nie za bardzo współpracował

Opublikowano

zamień te sondy jak masz od kogo pożyczyć :przebiegly:

Opublikowano
  • Autor

spróbować nie zaszkodzi... może w końcu

Opublikowano

u mnie było podobnie i wymieniłem akumulator-sprawa załatwiona :good:

Opublikowano
  • Autor

a ty myślisz że nie szukałem, raz noc zarwałem żeby coś znaleźć...

a po to są posty zakładane żeby zasięgnąć informacji.

to co wyszukałeś, racja problem podobny, ale silniki zupełnie różne :no:

Opublikowano

Czasem mam problem z falującymi obrotami i nie mogę dojść do tego co jest powodem, jednak są to delikatne falowania i po dodaniu gazu i odpuszczeniu silnik wyrównuje pracę. Ale udało mi się przypadkowo zaobserwować 1 rzecz i moze to być wskazówka dla rozwiązania tego problemu w niektórych przypadkach. Miałem pękniętą rurkę odpowietrzającą dekiel zaworowy i długo tak jezdziłem nie mając czasu kupic tak bzdurnej czesci ale kiedys sie wkurzyłem i postanowiłem kupić kawałek zwykłej gumowej rury do czasu kiedy kupie oryginalną czesc Zdjąłem wiec całkowicie tą rurkę zeby podjechać do sklepu i dopasować średnicę Wtedy zaczeły bardzo falować obroty - szarpało silnikiem a po założeniu rurki ustąpiło Mimo tej wymiany czasem dalej pojawiają się delikatne falowania obrotów Myslę jednak że warto sprawdzic tą rurkę Ona ma w połowie taką harmonijkę i u mnie była pęknięta - było to mało widoczne. Daj znać czy to nie to.

Opublikowano
  • Autor

niestety nie to już sprawdzałem, jak i inne możliwości łapania lewego powietrza, przy okazji wymieniłem sondy, bo te które były, były zaadaptowane od motorku 2.8, ale ktoś miał pomysł :gwizdanie:

ale jak szarpało tak szarpie, ale po wymianie sond ma jakby troszkę lepszego "buta"

teraz czekam na silniczek krokowy, który na pewno jest dobry, bo włożyłem na razie chińskie gó..no, a z tego co zasłyszałem, że to cud trafić na dobry

więc zabawy ciąg dalszy...

a mechanicy których znam, już nie chcą widzieć tego samochodu... :polew:[br]Dopisany: 10 Luty 2009, 18:42_________________________________________________ma ktoś jeszcze jakiś pomysł, bo mi witki już opadają ;(