Jump to content
Przerwa techniczna od 18:00. Wracamy najszybciej jak to będzie możliwe. Przepraszamy za niedogodności.
IGNORED

POMPA WTRYSKOWA BOSCH

Recommended Posts

Posted (edited)

WITAM KOLEDZY .

Potrzebuję  uszczelnić pompę wtryskową w AUDI A4 B5 1.9 TDI 1997 ROK.

Macie może jakiegoś fachowca WE WROCŁAWIU ,OŁAWA   czy da radę bez wyciągania jest jakiś mechanik który by się podjął naprawy ,   ile by to kosztowało

POZDRAWIAM  

Edited by [email protected]
Posted

Kolego!!! Na forum nie   "krzyczymy" Piszemy bez kaps locka :wink:

Posted

Oliver, ja na tapatalku nic nie widzę... znaczy się widzę ale białe pasy zamiast liter.
Chyba że nowa wersja tapatalka coś nawala?Screenshot_20180117-172312.jpg

Wysłane z OP3T

Posted (edited)

kolego a spróbuj zaznaczyć tekst na taptalku(treść posta). Kolega napisał czarną czcionka ale jeszcze dał białe tło - tak jak ten wyraz.

Co do autora tematu, w pompie może być wyciek z tego co pamiętam z 4 miejsc, nie wiemy z którego cieknie więc nie wiadomo co dokładnie trzeba uszczelnić. Jeśli chcesz porządnie mieć uszczelnioną to od razu powymieniać wszystkie uszczelki oringi i wyczyścić nastawnik. Koszt kpl naprawczego boscha do pompy w AFN płaciłem 50zł w lokalnym sklepie.

Edited by prezesik18
Posted
kolego a spróbuj zaznaczyć tekst na taptalku(treść posta). Kolega napisał czarną czcionka ale jeszcze dał białe tło - tak jak ten wyraz.
Co do autora tematu, w pompie może być wyciek z tego co pamiętam z 4 miejsc, nie wiemy z którego cieknie więc nie wiadomo co dokładnie trzeba uszczelnić. Jeśli chcesz porządnie mieć uszczelnioną to od razu powymieniać wszystkie uszczelki oringi i wyczyścić nastawnik. Koszt kpl naprawczego boscha do pompy w AFN płaciłem 50zł w lokalnym sklepie.
Jednak to nie kwestia tła. U mnie jest normalnie.f3fdcbf5c178a8dffe90e88a82cadff5.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Posted

Prezesik, podejrzewam że u ciebie jest normalnie bo masz jasne tło w tapatalku a ja mam w ustawieniach zaznaczone "tryb nocny" (nie bije tak po oczach, oczy mi się nie męczą także łatwiej mi się czyta posty i nie drenuje tak baterii w smartfonie)
Skopiowałem tekst do przeglądarki i odczytałem zawartość posta (appka SMS nie ogarnęła)

Żeby nie zaśmiecać tematu bo autor potrzebuje pomocy to również służę radą :)
Uszczelkę pokrywy nastawnika, pod nastawnikiem oraz uszczelkę od strony sekcji wysokiego ciśnienia da się wymienić bez wyciągania pompy.
Musiałbym zerknąć na schemat VP37 gdzie jest wspomniana przez prezesika ta 4 uszczelka i czy dało by radę ją ogarnąć bez wyciągania pompy.
Najlepiej obmyć pompę i patrzeć z której uszczelki leci wacha.
Najważniejszą rzeczą jest szybka wymiana cieknącej uszczelki bo ropka lubi lecieć na węże płynu chłodniczego (pompa wody jest pod pompą paliwa) i węże szlag trafia.
Znajomemu jakieś 1.5 roku temu wymianiem jeden z węży układu chłodzącego bo się rozwulkanizował przez ropę która ciekła z pompy.

Wysłane z OP3T

Posted

Uszczelkę sekcji wysokiego ciśnienia masz na myśli oring duży pod tłokorozdzielaczem? Ja wymieniłem i trzeba być ostrożnym aby nie spieprzyć pompy. Tam jeszcze na śrubie centralnej jest też oring gdzie można wkręcić manometr.
Wracając do tematu taptalka to w trybie nocnym u mnie bez problemu widać bo sprawdzałem nawet :)

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Posted

Tak chodzi o ten duży oring przy tłokorozdzielaczu i właśnie trzeba bardzo uważać przy jego wymianie ale na aucie idzie to zrobić.
Nie raz było to poruszane na forum :)

Ps. Nie wiem co u mnie jest nie tak że nie wyświetla poprawnie posta.
Ale mniejsza z tym... odkąd jestem na forum używam tapatalka i to pierwszy taki przypadek.

Wysłane z OP3T