Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Mocniejsze sprzęgło do 1.9 AWX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Panowie pacjent to:

A4 B6 1.9 AWX skrzynia 5b

Moje obecne sprzęgło ( seryjne) po ok dwuletniej  jeździe na programie się poddało ślizga się niemiłosiernie  przy każdym mocniejszym liźnięciu pedału gazu :decayed: teraz pytanie do Was , chciałbym założyć nowy zestaw  z dwumasem, ale nieco go zmodyfikować , aby wytrzymał  dłużej niż obecny set.

Obecnie auto jest nie zmierzone, więc nie mogę się pochwalić żadnymi kreskami, program będzie na pewno zmodyfikowany bo jeszcze doszły nowe wtryski BA i auto całkowicie inaczej jedzie niż na seryjnych AR  - ta zmiana to był gwóźdź do trumny dla sprzęgła :wink:

Doradźcie Panowie co by tu włożyć do skrzyni 5 żeby to trochę polatało?

Mam taki pomysł poprawcie mnie jeżeli coś pokręciłem lub jeżeli coś ze sobą nie zagra, chciałbym aby sprzęgło przeniosło max do 200KM i jakieś 400/420 Nm pomyslałem o dwóch możliwościach :

1. Nowy dwumas+ tarcza kevlar+ seryjny docisk 

2. Nowy dwumas + tarcza kevlar + docisk sachs performance https://www.sachsperformance.com/pl/zestaw-sprzegla/sachs-sprzegla-sportowe/tarcza-dociskowa-999715

Tarcze obił bym tu : http://www.makland.com.pl

Co myślicie o tych opcjach i jakie realnie momenty przeniosą te sety ? nie będę z 1.9 tdi robił s4 , ale jeżeli auto zostanie ze mną na dłużej to zapewne z czasem wpadnie nowe turbo , icek więc finalnie pewnie podjadę pod 200 KM i  400 Nm , nie chciał bym tylko zaglądać po raz kolejny do sprzęgła .

Opublikowano

Opcja nr 1 powinna wystaczyć, ale jak wiadomo aperty rosnie w miarę jedzenia i wtedy jest żal ze nie wziołem od razu opcji nr 2.

Edytowane przez Maniusiek28
korekta

Opublikowano
  • Autor

Auto użytkuję jak każdy, nie zarzynam go ani nie katuje ,  codziennie dojeżdżam do pracy, a w weekendy objazd po rodzince itp , rocznie ok 25- 30 tys km wpada.  Zależy mi aby auto było w miarę elastyczne i fajnie przyśpieszało  na początku program mi wystarczał potem wiadomo przyzwyczaiłem się :wink: teraz jak sprzęgło się wysypało to pomyślałem, że  pomału będę je modyfikował i stąd pomysł na mocniejsze sprzęgło.

Jestem ciekaw ile faktycznie przeniesie sprzęgło w którym wzmocniona została by tylko tarcza, w skrzyni 5 -tce niestety jest ona mała i ma tylko 228 mm

Opublikowano

seryjny docisk + tarcza z okładziną kewlarową 400Nm powinna przenieść. Z doświadczenia powiem ci że miałem własnie taki zestaw(od BRD dwumas, docisk, tarcza wszystko seria) tylko 240mm i 440Nm przenosiło. Ty masz mniejszą srednicę więc 400Nm raczej będzie max.

Opublikowano
  • Autor

Nowa tarcza na pewno poleci na obicie,  zastanawiam się jedynie nad dociskiem czy  warto wydać kilka stówek i go wzmocnić lub kupić od razu wzmocniony np od sachs-a .

Znalazłem ostatnio taki kit od valeo :

https://www.sprzegla24.pl/produkt/zestaw-sprzegla-ze-sztywnym-kolem-zamachowym-valeo-835012/31670

To jest jednomas który miałby zastąpić sprzęgło oparte o dwumase, co myślicie o takim rozwiązaniu? Oczywiście tarcza z zestawu poszła by w kevlar , jak takie rozwiązanie sprawdziło by się w życiu?

Edytowane przez MichałA4