Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Obrobiona śruba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj zabrałem się za zmianę oliwy w skrzyni (manual). I niespodzianka śruby to torx'y te gwiazdki. Śruba od wlewu oleju jest cała obrobiona... Śruby nowe wezmę z ASO obie niby 24x1,5 i na 6-kąt już. Tylko jak wykręcić starą, macie jakieś dobre sposoby ? 

Opublikowano

zobacz może imbusa 8mm da się nabić albo większego torxa

a jak nie to młotek i przecinak bo dojście jest raczej dobre i w kołnierz śruby bij, tylko uderz tak zdecydowanie uważając na skrzynie biegów:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Imbus poległ, większego torx'a nie mam :( Ten kosztował wnet 40 cebulionów... Też myślałem o młocie, ale może są jeszcze jakieś sposoby ? Żabami nie podejdę... Nie trafię przecinakiem to będę miał drugi spustowy :D  Szkoda że to amelinion bo coś by się dospawało.

Opublikowano

Miałem kiedyś podobny problem. wywierciłem w korku otwór i użyłem grubego wykrętaka do zerwanych śrub.

250px_1430.jpg

Opublikowano
  • Autor
14 godzin temu, iwadrian napisał:

Miałem kiedyś podobny problem. wywierciłem w korku otwór i użyłem grubego wykrętaka do zerwanych śrub.

Do skrzyni nie naleci sporo opiłków ? :x

Opublikowano

jaką śube masz ?

taką

image.png

czy inną?

bo według etki powinna byc taka

image.png

Opublikowano
  • Autor
52 minuty temu, MemberA4 napisał:

jaką śube masz ?

Ani jedna, ani druga jest na torx`a.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/46bc45830063d005

Edytowane przez A4CCH

Opublikowano

to jest spline :) czyli masz taki korek

image.png

Opublikowano
  • Autor

Aaaa to przepraszam, i już bogatszy o wiedzę :) Tak dokładnie to.

Opublikowano

Wiercenie raczej odpada bo w środku jest ten bolec. Próbuj przecinakiem tylko takim dłuższym. Najpierw zrób porządną zadre żeby się przecinak nie zemsknął z tej śruby albo zeby się jej kawałek nie wykruszył jak uderzysz.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
  • Autor

Może brzeszczotem natnę a wtedy jazda z przecinakiem. Puki co czekam na nowe korki 6-kąt :)

Opublikowano
2 godziny temu, A4CCH napisał:

Tak dokładnie to.

image.png

Jeśli masz taką śrubę na wlewie to ktoś pomylił bo ta śruba ma być na spuście . A na wlewie na imbus jak poniżej 

image.png

Oby nie była doj....a na maksa , a spustowa da się odkręcić?bo zawsze  mozna wlać nowy olej przez spust pod ciśnieniem gdyby była taka potrzeba ....

Edytowane przez OLIVER

Opublikowano
9 godzin temu, A4CCH napisał:

Do skrzyni nie naleci sporo opiłków ? :x

Wiertło wyrzuca opiłki na zewnątrz, mozna wydmuchiwać powietrzem co chwilę.pod koniec może coś tam wpaść ale skrzyni ci nie zabije.

Opublikowano
  • Autor

Mam dwie takie same. Nie próbowałem bo jakby olej mi uciekł to jestem bez auta :)

Opublikowano
  • Autor

Mam już nowe korki z ASO, są na 6-kąt. One są bez magnesu ? Kiedyś coś chyba czytałem że mają a w tych co mam brak ...

Odpowiedź z ASO: Korki nie posiadają magnesu i nigdy nie posiadały w tej wersji. Zależnie od rodzaju skrzyni zdarza się, że mają lub nie.

Edytowane przez A4CCH

Opublikowano
  • Autor

A więc tak, śruba już wgl nie ma kołnierza, te aluminiowe korki są chyba z masła ... Było wiele kombinacji, nawet płaskownik w 2 rowkach i zebrało ranty z dwóch stron... No ale się nie poddamy :) Myślę aby odkręcić flanszę od skrzyni i w niej jest ten cudowny korek. Czy uda mi się to poprzez, rozczepienie przegubu zewnętrznego, potem odkręcę śruby od tej flanszy ( wszystkie w koło) jest tam chyba kilka torxów, rozpinam wtyczkę od elektryki i wysuwam to tylko ? Muszę na coś uważać, coś się może rozsypać ? Jak to wyjmę jakie uszczelki pokupować, ruszę uszczelkę tylko od flanszy ? Czy w środku może jest jakiś o-ring ? Wujek to kiedyś ruszał w Audi 80 (tą flanszę), będzie to ta sama bajka ?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/eb83ee941e405308

Zaznaczyłem na żółto śruby flanszy o których mowa, no i oczywiście odpiąć tą wtyczkę którą zaznaczyłem na żółto. Zdjęcie zapożyczone z forum, na czerwone punkty nie patrzcie, chce to wyjać w całości z przegubem zewnętrznym, bez rozkręcania wewnętrznego.

Do tego wymienię uszczelkę wybieraka. Rozczepiam ramię od wybieraka, skrzynia na poduszkach w dół. Wydłubać go śrubokrętem, nabić nowy i tyle ?

Edytowane przez A4CCH

Opublikowano

jeśli uda Ci się wyciagnąc flansze półosi z tego dekla to jedynie duży oring bys musiał wymienić :)

Podaj kod skrzyni to się w ETKA sprawdzi czy akurat taki oring twoja skrzynia ma bo te dekle są też na pasty uszczelniajace skręcane:)

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

A jest w ogóle sens taką operaje robić? . Przecież olej w skrzyni nie wymieniasz co roku ;). ja bym spuścił olej i nowy wlał przez otwór spustowy ( troszkę więcej )bo podczas zakręcenia korka kilka ml. wycieknie ale da się tak wymienić i nie ma według mnie zbędnej roboty  ....Ale decyzje należy do Ciebie ....:decayed:

Opublikowano
  • Autor

Kod: DWH. Ciężki zabieg ? Bo tak to sobie wykombinowałem. I nie wiem czy to realne czy trzeba więcej rzeczy demontować.

I jak mam go tam wtłoczyć bo grawitacja mi w tym nie pomoże. 

Opublikowano
43 minuty temu, A4CCH napisał:

jak mam go tam wtłoczyć bo grawitacja mi w tym nie pomoże. 

Niektóre warsztaty mają takie pompki do oleju... Albo z pomocą drugiej osoby mega strzykawka -wężyk w miarę gruby na strzykawkę dławisz wężyk w otworze spustowym ( różne sposoby są ). jedna osoba trzyma wężyk by nie wypadł z otworu i zaciska go podczas napełniania strzykawy a druga napełnia i wstrzykuje nowy olej , na końcu wyciągamy wężyk i błyskawicznie zakręcamy korek i po sprawia .... Ja bym tak zrobił i nie przejmował bym się obrobionym korkiem wlewu a tego dekla bym nie ruszał ....:) Może to wygląda śmiesznie ale realne do wykonania ,a roboty o wiele mniej niż przy Twoim planie ...