Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jakiej firmy cewki + błąd termostatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Od dłuższego czasu borykam się z problemem drgań budy na wolnych obrazach, minimalne falowanie (nie zawsze) i takie pojedyncze mocniejsze drgania jakby na pół sekundy zapłon wypadł. Po usunięciu odmy (tzn. z czwórnika odmy nie idzie już olej z przedmuchami do dolotu tylko w filtr malutki) i usunięciu tego zbiornika pod dolotem co jest było dużo lepiej (teraz przepływka -> przepustnica idzie 1 rura bez żadnych udziwnień), ponadto parę razy mi się zdarzyło przy większym obciążeniu silnika masowe wypadanie zapłonów + migający check (spadała rura dolotowa z przepływki) i zawsze pomagało odpięcie przepływki,albo założenie rury. Dziś natomiast wypadanie mam cały czas gdy tylko mocniej wcisnę gaz i chodzi ewidentnie na 2-3 cylindry. Jak obchodzę się z gazem delikatnie to nawet 160 poleci oby nie wcisnąć mocno gazu i silnik pracuje równiutko. Odpięcie przepływki nic nie zmienia, dolot szczelny. To samo na LPG i PB. Pod kompem:

16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected | P0300 - 001 - Upper Limit Exceeded

16688 - Cylinder 4 Misfire Detected | P0304 - 001 - Upper Limit Exceeded

16524 - Oxygen (Lambda) Sensor B1S2: No Activity | P0140 - 004 - No signal/Communication - Intermittent - to wiem, brak kata, druga sonda jest wyłączona softowo tylko to zostało, ale check się nie pali

17700 - Map Controlled Engine Cooling Thermostat (F265): Open Circuit | P1292 - 004 -No signal/Communication - termostat działa prawidłowo. Temperatura zadana przez ECU pokrywa się (+/- 5%) z temperaturą silnika. Ktoś kiedyś przerabiał ten temat? Wtyczka jest wpięta, wiązka nie wygląda w żaden sposób na uszkodzoną.

17947 - Clutch Pedal Switch (F36): Implausible Singal - to też wiem, nie podłączony czujnik sprzęgła po swapie na manual i quattro.

Chciałbym wymienić na razie tę jedną cewkę później wymienię kolejne tylko której firmy wybrać? Założyłem ori używkę to pół roku pochodziła.

Na Ucando BERU ZSE051 - 97,51zł

MAXGEAR 13-0108 - 101,79zł

Delphi GN10444-12B1 - 99,28zł

NGK 48040 - 102,37zł

Chyba najbardziej przemawia do mnie NGK, potem BERU. Do maxgeara nie mam totalnie zaufania. Chcę, żeby mi to pochodziło dłużej niż trochę. Moje cewki wszystkie oprócz 1 są jeszcze oryginalne i nigdy nie wymieniane :)

Edytowane przez Makale

Opublikowano

Zamieniałeś cewki miejscami żeby się upewnić? Kup ngk lub beru. Maxgear to kupa...

Opublikowano
  • Autor

Nowa cewka NGK, nowa świeca NGK i ten sam zestaw błędów. Przy dużym obciążeniu ECU odcina zapłon na 4 cylindrze. Cewkę i tak kupiłem nową bo stare miały grubo ponad 200 tys nalotu, więc nawet się nie zastanawiałem żeby kupić nową. Styki i kable w porządku. Podczas jazdy na ELM przepływka do 110g/s pokazuje, pozycja przepustnicy powyżej 3 tys obrotów 100%, sonda lambda w krótkich korektach od -5% do +7%. Do tego, żeby wykluczyć LPG, zakręciłem butlę z gazem, wypaliłem cały gaz aż do tego momentu, że auto przygasło i przełączyło się na PB. Błędy takie same jak ostatnio, znów wyczyściłem i 40km przejażdżki. I niestety to samo. Ponadto teraz zapalił się całkowicie i pod obciążeniem miga i znów się zapala, jutro rano sprawdzę jakie nowe błędy. W poniedziałek jadę sprawdzić kompresje.

Dziwne bo tylko pod obciążeniem wypada mi 4 zapłon, ale nie zawsze. Np. mogę przy 60 zredukowac na 2 i do 100 pod czerwone na dwójce i ciągnie ładnie. Na innych biegach od dołu gaz podłoga i ciągnie jak diesel... Raczej gdyby nie było kompresji to zawsze by nie miała mocy. Jak miga check i nie siły to jak wcisnę sprzęgło to ładnie się wkręca. W zeszłym roku wymieniłem sondę lambda, przepływomierz i czujnik wału korbowego, bo dużo paliła i po nagrzaniu gasła, ale paliło się EPC, nie miała mocy i odcinka była przy 4 tys rpm.