Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z odpalaniem na zimnym silniku [rozwiązany]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Nie potrafię sobie poradzić z diagnozą, Audi A4 B6 2002r silnik 2.0 ALT benzyna +gaz.  Objaw jest taki, że jak postoi cała noc to rano nie da się odpalić, kręci rozrusznikiem i słychać ze nie ma zapłonu; gasisz stacyjkę czekasz 30sekund, kręcisz i odpala ale obroty falują jak szalone, potrafi nawet zgasnąć, po kolejnych 30s wszystko się stabilizuje i auto jeździ normalnie.

Błąd na kompie to 17927 który oznacza elektro zawór faz rozrządu przy wariatorze. Ten błąd mam od dłuższego czasu, i nie było problemu z odpalaniem.

Sprawdziłem przy rozruchu po nocy na kompie czy sygnały są z czujnika wału, czy wtryski podają paliwo, czy przepływka mierzy, wszystko jest chyba ok. 

Za co się zabrać bo nie mam pomysłu?

log z próby uruchomienia http://vaglogi.pl/log-002_020_091_ir138Uy.html

ROZWIĄZANIE:

Problem był w czujniku temperatury płynu chłodzącego, po wymianie na org wszystko działa jak dawniej.

Edytowane przez pajonk85

Opublikowano

Próbowałeś zakręcić butlę od gazu-wtryski moga puszczać lpg i z rana pali lpg + pb .Sprawdz jak będzie odpalal podczas opalania awaryjnego na lpg-pewnie możesz tak zrobić, zakres butlę i wyjeździj  gaz i rano odpal na pb

Opublikowano
  • Autor

Super pomysł, przetestuje!

Co ciekawe dzisiaj odpalił od strzała bez żadnych kombinacji. Może ten zawór regulacji faz się zawiesza?

Dopisze jeszcze że jak ma problem z odpaleniem, to kreci rozrusznik ale nie słychać w ogóle żeby odpalał (jak by nie dostawał paliwa lub iskry).

Edytowane przez pajonk85

Opublikowano

Może w twoim przypadku masz problem z czujnikiem polozenia walu lub walka rozrządu.poczytaj o swoim błędzie na forum ,ma kilka znaczen

Opublikowano

Miałem kiedyś taki problem. Okazało się, że przewód w kostce od czujnika wałka rozrządu był naderwany. Izolacja, 5min i po problemie...a już obstawiałem najgorsze ? pozdro

Opublikowano
  • Autor

Troche poczytałem, czujnik położenia wału pokazuje prędkość w logach, a który blok pomiarowy jest odpowiedzialny za czujnik położenia wałka rozrządu?

Opublikowano
  • Autor

Panowie doszedłem do czegoś, próbowałem waszych sposobów ale nic nie pomagało, zacząłem odpinać rożne czujniki i próbowałem odpalić, w końcu odpiąłem czujnik temperatury płynu chłodniczego i autko odpaliło od kopa!

Tylko teraz pytanie co jest walnięte, bo czujnik na kompie pokazuje prawidłową temperaturę, przed odpięciem pokazuje 3°C (na dworze ok 0°C), po odpięciu 143°C, i jak wymienię na nowy to pewnie będzie pokazywać tak samo i będą problemy z odpalaniem, chyba że się mylę?

Co się zmienia dla komputera po odpięciu czujnika? Jakie wartości zmienia?

Wrzucam screeny z VCDS jak to wygląda przed i po.

Wpięta:

wpieta wtyczka.jpg

Odpięta:

odpieta.jpg